Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Nilgiri – Organic SFTGFOP1 “THIASHOLA”

  • Vložil Tomáš Klouda 14.12.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Nilgiri Thiashola SFTGFOP1 je černý čaj od "Modrých hor" v jižní Indii. Tato plantáž produkuje jedny z nejznámějších indických čajů již od roku 1830. Jedná se o druhou sklizeň, která má mnohobarevné nerovnoměrné listy. Po spaření dostanete nálev s krásnou měděnou barvou a svěží vůní květin. Je výborný i s mlékem nebo plátkem citronu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list nádherného pestrobarevného složení, světle zelená, hnědá, šedá, do červena, to je nádherně stavěný list, na první pohled toto najdeme snad jen u darjeelingských klenotů. Nilgiri sdílí s Darjeelingem zemi původu, nicméně vůně je odlišná, bylinná s dřevitými příjemnými tóny, výrazné prvky jalovce. List vesměs drobný, typického vzhledu DJ, přesněji standardní označení sftgfop1. Zcela odpovídá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: Příjemná kořeněná složka, jalovcovcové dřevité tělo s náznakem květin.
    Vůně nálevu: Vůně nálevu zcela jiná, než projevy doposud, malinové projevy se sladkým základem, doposud byl základ kořeněný, ale zde ani trochu, náznak dřevitosti v pozadí.
    Barva nálevu: oranžová tmavší, až do hněda. Drobné zlomky na dně misky.
    Chuť: Vynikající usedlá chuť po květinách, náznak maliní, lehounká dřevitost s mírnou kořeněnou složkou. Tělo není ani těžké, ani lehké, je prostě akorát, sytost příjemná, jen se tak vznáší na jazyku, velmi pitelné, v závěru více kořeněná složka na jazyku, balanc hořké a sladké.
    Dochuť: po polnutí výraznější kořeněná složka, ale absolutně hladké tělo, zvýšení výraznosti dřevin, nicméně květinky působí příjemně, plně a i přes to, že se asi nejedná o aktuální sklizeň je čaj stále vitální, plný mečíků/gladiol. Postupné usazování, v závěru je jalovec ještě cítit, dřevitost se hezky oddělila od sladké a na každém úseku jazyka si jede to své. Dozvuk dlouhý, přes 10 minut, přičemž 5 minut je celek velmi intenzivní.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 70ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: . Teplota vody: 90°C. Doby louhování: 30s/35s/50s/120s/250s.

    Plnější, velmi příjemný nálev, první je znamením květin a dřevin, zajímavá lehce kořeněná složka s nádechem mandarinek, primárně sladká složka, v těsném závěsu hořká. Stále celek bez svíravosti. Již první nálev předčí degustační sadu v dochuti, příjemné květové prvky po mečíku, rozvinuté dřevité lahodné prvky. Druhý nálev vydatnější, náznak skořice v kořeněném charakteru, trochu zastíněné květové prvky. Dlouhá a příjemná dochuť. Třetí a čtvrtý nálev je méně pestrý, ale asi tak srovnatelný, jako výrazný první nálev. Pátý nálev finální,pouze o chlup menší výraznost, dochuť stále dlouhá, primárně nasládlé tělo s květovo-dřevitým projevem, již takřka bez kořeněných prvků.
    Osvěžující a velmi pitelný nálev, pro mě překvapení a zajímavé složení chuťových prvků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list zeleno-hnědé barvy, listy jsou jak ve formě zlomků, tak jen mírně lámané, větších rozměrů, široké listy s tužší strukturou.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 93,-/50g

    Prodejce: https://www.tea-legends.cz