Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Lisované zlaté drátky - Gruzie černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 28.7.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info o čaji od prodejce:
    Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi.
    Zlaté drátky je letos vzniklý název pro čaj od paní Jujuny. Ta nám loni dodávala bílý čaj, ale jelikož letos jsme ji požádali o zpracování do černého, museli jsme změnit jméno. Rozhodně zajímavý čaj, který však je náchylný v případě špatné přípravy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Lisované "hnízdo" ve velice atraktivní podobě, osobně mi evokuje podobu berušky :-) Lehké lisování, které však pevně drží svůj tvar, ale zároveň dovoluje porcování bez vážnějšího poničení listu. Suchý list dále rozporcovaný - středně velké kroucené listy, pestrobarevná kompozice, převážně tmavší šedo-hnědé listy, místy až do černa s rudými odstíny. Vůně listu sladká, medovo-květinová, příjemný uhlazený odér.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: nádherná vonná atrakce pro smysly, celek je rozvětvený do několika směrů, jeden primární směr je sladký, medový, krásné tóny lučního svěžího medu. Další prvek, který nesměřuje tak daleko s příbuzností k medu, je květinová složka připomínající nejvíce chryzantému. Posledním, nejméně výrazným prvkem, ale zdobícím vonné pozadí je nugátovo-čokoládová těžší složka, odlišná od svěžích tónů v popředí, dodávají hutnost celku. Neskutečná krása pro identifikaci, mozek jen pracuje.
    Vůně nálevu: intenzivní, procítěná, velmi sladká, medovo-ovocná vůně v pozadí s lehounkou dřevitostí a čokoládou.
    Barva nálevu: tmavší hnědavá až s oranžovými odstíny. Jen nepatrné zlomky na dně misky.
    Chuť: Komplexní a plný celek, již při prvním doušku prostoupí chuťové prvky celá ústa - předvoj tvoří výrazné květinové tóny s nejvěrnější podobností s chryzantémou, největší ofenzívu na jazyk zahajují slaďounké tóny lučního medu, jako dokončení organizovaného útoku na chuťové buňky zasahují méně výrazné dřevité, bylinné a čokoládové složky, které útočí v pozadí celkové chutě a mají za úkol obsadit patro na bok jazyka. Vynikající plné tóny, závěrem mírné uvolnění od sladkého základu a popuštění uzdě i těžším prvkům, přidávají se i mírné ořechové tóny - lískový oříšek.
    Dochuť: Čistý přechod na dochuť, polknutím se dostávám na mírněji sladké medové tóny, těžší ořechovo-čokoládové tóny v pozadí s nepatrnou dřevitostí. Květinové složky se opět navrátí až později se zmírněním ořechovo-čokoládových složek, ale jsou v úzkém spojení - jakoby čokoláda s květinami :-) Velmi dlouhé doznívání, bylinno-ořechové prvky se zbývajícími medovými prvky přetrvávají desítky minut.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan 250ml, 10g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkový počet osmi nálevů (25,20,35,45,60,90,150,280) - výrazné, procítěné tekuté medové nálevy, první a dva poslední nálevy nejsou tak bohaté a komplexní po chuťové stránce, ale co do jedinečnosti, zcela nepochybně potěší. Pět nálevů je přímo božských, užíváme si přechodů mezi prvky, zmínéné tóny z tasterové degustace se zde násobí množstvím použitého listu a dávají tak požitek z čaje, jenž i v létě přijde vhod. Druhý nálev má v dochuti mírně nahořklé prvky spojené s dřevito-čokoládovým pozadím, závěr chutě a start dochutě je těžší oproti slaďounkému tělo. Ani jeden moment svíravosti jsem nezaznamenal po celém průběhu degustace. sladěný vynikající čajík, který nelze neocenit.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list středně velkých listů, místy lámané, širší listy s pilovitým okrajem, tužší struktura, hnědo-rudá barva. Hezký vzhled, ideální pro zalisování, skvělá volba :-)
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Jedinečnost tohoto čaje dokazuje úcta stvořitele tohoto "hnízdečka", který tento kus hodnotí, jako druhý nejlepší materiál, který nabízí. Z mého pohledu je tato varianta nejen vzhledově hezká, díky lisování, ale i po chuťové stránce vydatnější a uhlazenější oproti prvnímu pokusu s lisováním - jednoznačně posun ve zpracování i v zhodnocení listu. Dobrá práce!

    Cena: dar

    Prodejce: Petr Sič