Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan Bancha

  • Vložil Tomáš Klouda 29.10.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce
    Japan BANCHA
    Základní japonský zelený čaj z méně ceněných sklizní, produkovaný z větších lístků na nižších větvičkách čajového keře. Ne zcela stejnoměrně svinutý, větší, světle zelený až žlutozelený list. Žlutozelený nálev nasládlé, trávové, lehce svíravé, svěží chuti, příjemné vůně.
    Tipy na přípravu: 1) cca 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 40 - 70 sekund.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní travnato-bylinným charakterem, v pozadí lehce nasládlý marcipán. Listy jsou tmavě zelené (ne tak tmavě jako u senchy), výrazně žilkované, žilky jsou nažloutlé, na vzhledu je vidět, že zpracování a zdrojový list nejsou tak precizní, jako u čajů sencha. List je zpracován do podoby jehliček a placiček, místy v listu větvička, akceptovatelný podíl zlomků. Typický vzhled pro banchu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v tasteru
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
    Nahřátý list: výrazná travnatá sladko-hořká vůně, lehounce kořeněný podtext, bylinný podtext, při delším propaření tóny mandliček.
    Vůně nálevu: travnatá, sladko-nahořklá, mírné nuance bylinek v pozadí.
    Barva nálevu: zelinkavá, světlá s odstíny žluté. Drobounký prach na dně misky.
    Chuť: Základ je sladký, pokud použijeme studenější vodu, je tělo kulaté, příjemně nasládlé se stopou nahořklosti. Při teplejší vodě mírná svíravost. Jednoduchý průběh chutě, travnato-bylinná, vegetální složka, sladký základ, nenáročný průběh. Závěr sladší, lehce do čerstvých mandliček.
    Dochuť: Po polknutí se objevuje lehounká svíravost, sladko-natrpklá složka, travnaté základy, bylinné složky jitrocelu v pozadí a náznak marcipánu v přední části jazyka. Dochuť středně dlouhá, mírně povzbudivý účinek a ochlazující efekt.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Kyusu 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem nálevů: 4. Teplota vody: 75-80°C. Doby louhování: 25-30s/20s/45s/150s+

    Vydatnější nálevy, větší výraznost mandliček, traviny podstatně plnější a chutnější. Od třetího nálevu již je znát spád, čtvrtý již slabý, náznaky tónů. Co musím ocenit je živější a delší dochuť ve vícenálevové přípravě. Nenáročný čaj, který zvládne i jednonálev, když použijeme studenější vodu. Úplný základ v řadě zelených čajů z Japonska. Levné a chutné, specifická chuť.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list tužší, než tomu bývá u senchy, větší listy s výrazným žilkováním, obsahuje i mnoho zlomků.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: 50g/91.00 Kč

    Prodejce: Amana