Zelený čaj

Heicha - jsou tmavé čaje tvořící samostatnou kategorii. Tyto čaje prochází dodatečnou oxidací a mají většinou podobně jako pu-erh předpoklad k dozrávání v průběhu času. Tento čaj pochází až na vyjímky z Číny (provincie Guangxi, Anhui, Hunan, Hubei, Sichuan) a chuťově se značně liší dle lokalit, procesu výroby a výrobců.



  • 2017 Vietnam Hmong green tea

  • Vložil Tomáš Klouda 28.9.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Vysokohorský zelený Hmong ze starých stromů
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list stříbřito-šedavý s nazelenými odstíny. Úhledné neúplně smotané spirálky. Vůně je po pylu, květinková s náznakem travnatosti v pozadí, evokuje mi pampelišku, nebo květiny podobbného vonného složení.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Příprava v degustační sadě
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 90°C horká voda.
    Nahřátý list: bylinno-květový, v pozadí náznakem vegetální, evokuje mi primárně letní rozkvětlou zahradu, obzvláště pak gladioly se kterými mají neskutečnou shodu. List voní nasládle, pomalu jako nektar květů. Při delším napaření více patrné traviny.
    Vůně nálevu: Květinková vůně s náznakem travinek, velmi jemná příjemná vegetální vedlejší složka, doslova jako nektar.
    Barva nálevu: Žlutavo-zelinkavá, světlejší.
    Chuť: Chuť je příjemná, sladká, kulatá, krásný balanc květinky/travinky. Květinové prvky báječné, evokují letní květy, gladioly zejména, při popíjení se přenesu na naší zahradu. Vzávěru chut náznak nahořklé složky, vůbec ne svíravé, ale cítit vzadu na jazyku stopově je.
    Dochuť: po polknutí parádní rozvinutí květinek, do pylových tónů, do nektaru, do sladkých projevů plátků různých květin. Po polknutí se zastavuje čas, zastaví se vesmír, jen pro procítění árie květových tónů. Doba doznívání ke čtvrt hodině, závěrem jsou na jazyku cítit vegetální složky, travinky, které v začátku neměly ani šanci přes plejádu květin. V závěru jsou květinky mírně odlišné, do nektaru.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 150ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

    Celkem nálevů: 6-7. Teplota vody 85°C. Doby louhování: 20s/25s/40s/60s/110s/180s/250s+
    Skvělý čaj, dá vám to, co do něj vložíte, pomazlete se s ním studenější vodou a dá vám uhlazené nálevy, a list vydrží nesuvěřitelně dlouho dávat příjemné procítěné tóny. Když do něj naperete stovku, je hrubší, to ano, ale snese to, je travnatější, překrývají se květinkovo-vegetální prvky, ale není hrubý, je stále pitelný a snad o to povzbudivější - je to přeci jen Vietnam :-) nicméně tipsíky se chovají trochu jinak než nížinné velké listy tradičních dostupných zeleňáků. Lahoda při jakékoliv přípravě, ostal jsem úplně posledního Hmonga, který prodejce měl - a i tak se po něm zaprášilo, přišel vhod, na léto, ochlazoval, dodával energii a hlavně bavil, jako už dlouho žádný čaj. Přes tropické dny připravováno na ledu - balada, pohlazení po jazyku a několik desítek minut krásné travnato-květové prvky v ústech.
    //skvělý a úchvatný je macerát, dlouho jsem tak skvělý studený čaj neměl!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list obsahuje převážně tips+list, drobounké mladé kvalitní tipsíky. V menší míře (30-40%) jsou v obsahu vtší podlouhé jednolisty, ale jejich velikost je stále do 5cm, tedy menší listy. Barva světle zelená, výrazné žilkování, okraje jednolistů mírně potrhané.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: PČD

    Prodejce: Sičaj