Pu-erh

Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).

  • 2008 Tmavý (Shu) pu-erh v mandarince - 8683

  • Vložil Tomáš Klouda 5.5.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Manufacturer : Heshan Fruit Tea Research Institute
    Production date : 2008
    Popis: 8683 : Ripe Pu-erh, "Chen Xiang", aged taste - archivní zralá chuť, Puer pochází z oblasti Menghai a mandarinky z Xinhui poblíž města Jiangmen, tato mandarinka je velikostně největší, jako jsou zatím měl.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list větších rozměrů (v porovnání s předchozími mandarinkami) úhledný, mnoho celých delších lístků, vůně těžší, velice intenzivní, citrusová s velmi výraznou mandarinkovou složkou.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru
    2g/100ml/3min, 95°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: nádherná plná mandarinková vůně, lze cítit i příjemnou dužnatou složku mandarinky, pozadí je hutnější a těžší, než u jiných typů do čokoládova s kakaovými prvky, náznak ořechů.
    Vůně nálevu: základová citrusová složka, umírněnější, než vůně suchého listu, naopak ostatní tóny se znásobily - čokoláda, kakao, ořechy.
    Barva nálevu: velmi tmavá barva, rudá až purpurová, žádný kal ani prach na dně misky - čistý jiskrný nálev.
    Chuť: plná sladká chuť s minimálním náznakem nahořklosti v pozadí, báječné hutné tóny kakaa a nádech čokolády, v pozadí ořechové tóny - lískové ořechy. Báječná výraznost od počátku chuťě až k polknutí, vyvážený celek slaďounkého základu. Závěrem výraznější čokoládové tóny, sušené lískové ořechy a náznak uzených mandliček.
    Dochuť: Dlouhá dochuť, která překvapí nejen svou výrazností, ale i dobou doznívání. Sladký základ, mandarinková decentní primární složka, lehce pražené ořechové tóny v pozadí, nyní spíše tóny mléčné lehce krémové čokolády, pestré ořechové prvky. Později pouze nádech citrusů, žádný určitý prvek, stále však celku dominuje, příjemné procítěné ořechové tóny, sušené lískové ořechy, uzené mandličky, náznak čokolády, spíše hořké. Doba doznívání přes 10 minut. Hřejivý efekt a mírně povzbudivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    Gaiwan 100ml/9g (včetně kůry), předehřev nádobí + oplach, list ve vyhřátém nádobí voní velice hezky, nevšedně, intenzivní těžší mandarinková složka s "tmavším" těžším charakterem, jakoby pečeným, celkově i s listem působí čokoládovo-kakaovými vonnými tóny.

    1.nálev 100°C/15s - velmi zajímavá tmavší oranžová barva nálevu, vůně z čichátka, chuť velice jemná, pestrá a již v tomto prvním nálevu plná. Kulatá neagresivní chuť, bez jakékoliv zemitosti, výrazná počáteční mandarinková chuť v kombinaci s tmavším čokoládovo-kakaovým podtónem, postupné zjemňování až do smetanově jemných nasládlých, lehkých ořechových prvků s pomalinku slábnoucí mandarinkovou chutí tvořící základ. Aftertaste dlouhý, tmavší kakaové, později lískovo-ořechové prvky s mandarinkovou plnou chutí po celých ústech, která doznívá velmi dlouho.

    2.nálev 100°C/10s - mandarinková chuť mírnější, tvoří příjemný podtón, plná tmavá kakaová složka, místy probleskne až do čokoládova, krémově jemný nálev, v závěru chutě výrazné ořechové tóny ve spojení s citrusovými prvky a kakaovou složkou. Dozvuk dlouhý, jemnější, méně výrazná citrusová složka, i zde tvoří podtón, velmi sladké a zároveň jemně nahořklé kakaovo-čokoládové chuťové složky.

    3.nálev 100°C/10s - rudá, takřka purpurová barva nálevu, víceméně totožné chuťové prvky jako v minulém nálevu, nepatrně plnější tmavé kakaové složky, dozvuk mírně delší, celkově velice jemný nálev.

    4-5.nálev 100°C/20,40s - hnědo červený téměř purpurový nálev, plnější hutnější nálev, opět výraznější mandarinková složka, kakaová chuť velmi výrazná, místy opět probleskne čokoládová složka, postupné snižování výraznosti, přechod na smetanově jemné kulaté složky s lískovo-ořechovým a praženějším mandlovým podtónem a v pozadí kakaovou složkou. Aftertaste opět delší, výraznější tmavé prvky, jemně prosycený nálev mandarinkovým tónem. Velice uklidňující nálev.

    6.nálev 100°C/60s - již ne tak podtržené enormně výrazné prvky, nálev je pestrý, chutný, mandarinkového základu s totožnými prvky, co v minulých nálevech, ale nemají tu extra plnost. Dochuť nepatrně kratší, celek začíná poněkud slábnout, stále však jsou složky cítit přes 20 minut, závěr slabší, méně komplexní.

    7.nálev 100°C/120s - pozvolné slábnutí, čokoládová složka v chuti téměř zanikla, pozůstatek kakaa, ořechů a primární mandarinky, lehounce dřevitý podtón, silnou stránkou je stále vyvážené tělo sladkého základu s takřka neznatelnou nahořklostí. Již relativně ordinérní nálev, prvky jsou ale ve srovnání s ostatními typy mandarinek poněkud těžší. Dozvuk relativně stále dlouhý, příjemná čistá mandarinková složka, náznak pražených mandliček, sušené lískové ořechy, krémový podtext s kakaem téměř evokuje mléčnou čokoládu, naopak v závěru jsou prvky těžší, mandle téměř do uzena s tóny hořké čokolády s vysokým procentem kakaa, sladký výrazný mandarinkový základ, moc hezké kontrasty, slabší tělo, ale procítěnější odhalené tóny hezky propojené mezi sebou.

    8.nálev 100°C/300+s - mírný nálev příjemného základu, neurčitý citrusový prvek v popředí, který následuje ořechová ordinérní složka sušených lískových jader, pozůstatek kakaa, jednotvárná chuť beze změny. Aftertaste středně dlouhý, příjemné sladké citrusové neurčité prvky s ořechovými tóny, náznak krémovosti v pozadí, slabé problesky kakaa. Moc dobrý závěr.

    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list na pohled velmi obstojný, tmavé hezké tříděné listy do černa, kůra mandarinky drží pevně svou strukturu. Místy je vidět větvička, ale převažuje list menší velikosti vyšší kvality.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Vynikající kombinace chutí, skvělá výdrž, předlouhý dozvuk. Tato mandarinka plně dosahuje svého přívlastku "aged taste". Rozhodně doporučuji. Tato mandarinka mě chutnala snad i více, než v minulosti degustovaná "8681".

    Cena: 79,-/cca25g

    Tato mandarinka je od ČR prodejce - z Jiaogulan.cz