Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
1.2.2011
Suchý list je drobný, tvarovaný do úzkých jehliček, místy jsou rozesety zlatavé tipsy.
100ml gaiwan, předehřev nádobí, nahřátý list se rozvoní těžkou ovocno-medovou vůní. Velice vůní připomíná Bai Lin.
1.nálev 100°C/20s - těžké téměř čokoládovité pachy, nálev tmavě hnědo-oranžový. Chuť velmi povzbuzující, nejvíce výrazná je těžká čokoládovito-medová chuť, postupně více sládnoucí a přecházející k základové chuti černého čaje (základové chutě - klasický Dian Hong). Dozvuk hned v tomto prvním nálevu dlouhý, tmavý charakter, čokoládovitá chuť na jazyku.
2.nálev 100°C/15s - tmavší nálev, vydatnější, hutnější nálev, o mnoho výraznější čokoládovité tóny, naprosto převládají v nálevu, dlouhá vlastní chuť přecházející po dlouhé době do základních sladkých tmavých chutí černého čaje. Aftertaste opravdu dlouhý, čokoládovitý.
3.nálev 100°C/30s - opět tmavší nálev, chuťově ne tak výrazný, ale stále velmi silný, hutný. Čokoládové tóny neustále velice výrazné, prolínají se v nich sladké tmavé složky černého čaje. Dochuť kratší, ale stále velmi dlouhá, čokoládová.
4.nálev 100°C/50s - výrazně světlejší a slabší nálev, vyvážený nálev s čokoládovitým nádechem prolínajícím se s ovocno-medovým tónem. Dozvuk podstatně slabší a kratší, výraznost rapidně klesla.
5.nálev 100°C/120s - nádech jednotlivých složek, mírný finální nálev.
Závěr: Tento čaj mi chutí připomněl červený čaj Bai Lin díky velice chutnému nálevu, čokoládovité tóny uklidní a pohladí na duši. Hezká zkušenost, vynikající chuť.
Cena: 99,-/50g
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek
Dodavatel: Amana