Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.



  • Japan Sencha Fukamushi teabag

  • Vložil Tomáš Klouda 1.8.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    Osobní popisek: Velký čajový sáček, dávka minimálně 3g, spíše více, už od pohledu to není na klasický hrnek jak máme zažito, ale na pořádnou konvici, nebál bych se na jeden nálev ani litrového objemu. Praktické i do džbánu, či louhovačky na maceraci. Prosvítá tmavě zelený, drobnější list. Rozhodně to působí dobrým dojmem, ať už vizuálně, či čichově.
    caje
    Vůně: je pronikavá, travnatá v základu, lehké citrusy
    caje
    Barva: zakalená, svěží zelenkavá až reflexní.
    caje
    Chuť: za tepla na větší objem, louhováno k 15-ti minutám - skvělý balanc, výrazná travnatá základna, lehounce nahořklá stopka, ale stále svěží i přes formu výroby a balení, předčí mnoho a mnoho listovějších čajů sencha, které jsem v životě ochutnal, zkrátka není sáček, jako sáček. Výrazně citrusové prvky, lehká umami, lahodné při převalování doušku v ústech.
    caje
    Dochuť: Pocitově silný, překypující zelený čaj, v dochuti nalézám větší nahořklost po polknutí, která sládne, místy se mění až v heřmánkové projevy za tepla při travnaté základně. Po minutce doznívání opět citrusové svěží sladko-nakyslé prvky. Doslova rychlý shot, cítím nástup energie a rozproudění v mozku. Velmi citelně ochlazující účinek a povzbudivý efekt. Doba doznívání dlouhá, k desíti minutám, svěží, lahodný charakter.
    caje
    Vylouhovaný list v podobě "blátíčka" - jemné zlomky a prachové částice - na maceraci skutečně ideální.
    caje
    Macerace absolutně jemná, i po hodinách louhování (přes noc) pak vezmete po dopití macerátu sáček a zkusíte "ždímat" a uvnitř je ještě silný koncentrát senchy. Je to nezmar a na studeno absolutně hladké - hezky postavené pro zcela nenáročné uživatele.
    caje
    Hustě protkaný sáček nedovoluje tak rychlou extrakci čaje do vody, všechny přípravy je nutno trochu natáhnout, jak za tepla, tak za studena, na maceraci bych se nebál do džbánu 8-10h - při "ždímání" sáčku na závěr dřív praskne sáček, než aby dal veškerou sytou šťávu z listu.
    caje
    caje
    Cena: ?

    Prodejce: Nagomitea.cz