Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Green fog - zelená mlha
Info od prodejce:
Pro výrobu tohoto čaje se sbírají druhé jarní výhonky čajovníku. Tmavě zelená až našedlá barva svinutých lístků dává zelenožlutý nálev. Vůně připomíná sladce pražené kaštany, chuť je mírně nasládlá, pozvolna se rozvíjí do jemných oříškových tónů.
Příprava: vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Balení: 40 g
Země původu: Čína
Název: Fog Green \"Zelená mlha\"
· Druh: sypaný pravý zelený čaj
· Země původu: Čína
· Čínský název: Wu Lu
· Provincie: Enshihubei
· Zahrada: Tianwan garden
Suchý list tmavě zelené až našedlé barvy. Vůně je intenzivní travnato-bylinná, agresivnější pronikavá vůně. List je drobný v podobě tenkých drátků, velikost stejná, tříděný list.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 75°C horká voda.
Nahřátý list: Intenzivní těžká travnatá hutná vůně, evokuje mi čerstvou tmavě zelenou trávu u potoka s příměsí bylin. Celek je dle vůně sladký s nahořklým pozadím.
Vůně nálevu: příjemná nasládlá travnato-bylinná.
Barva nálevu: světlý žluto-zelený náev bez kalu či zlomků.
Chuť: plná svěží chuť, jemný uhlazený celek, travnatý základ s lehkou sladkou bylinnou složkou, bez svíravých prvků, lehounce nahořklé pozadí. Travnaté složky ideální pro letní měsíce, osvěžující a ochlazující účinek
Dochuť: travnatá, středně dlouhá dochuť, sladký základ, již bez hořkosti, bylinné slaďounké prvky, náznak ginkgo prvků v pozadí.
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 250ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, nultý oplachovací nálev.
1.nálev 80°C/20s – světle zelený nálev lahodné travnato-bylinné nasládlé vůně, lehce svíravý start, který rychle odeznívá, zůstává pouze více nahořklé pozadí, kontrast sladké a hořké v základu, plná travnatá složka s bylinným podtextem, právě ve vícenálevu více registruji bylinnou složku Ginkgo. Dochuť středně dlouhá, až dlouhá, nikterak komplexní, omezená na travnaté prvky s bylinným pozadím. Výraznost však jednoduchý celek vykupuje, je to silný velmi příjemný čaj.
2.nálev 80°C/35s – o něco tmavší zelený nálev, stejně jako v předchozím nálevu jsou na dně drobné lístky, které překonaly víčko gaiwanu. Základ je silnější, ale uhlazenější, start není svíravý, hořkost není tak výrazná. Příjemná plná nasládlá travnatá složka s decentní nahořklou vedlejší bylinnou chutí, v chuti samotné je příchuť Ginkgo nepříliš patrná, ta se zrcadlí až v dochuti, která je nyní dlouhá, jednochuchá na chuťové prvky. Nenáročné popíjení s velmi příjemným účinkem, v letních dnech zchlazuje. Travnaté prvky s ginkgo vedlejšími prvky, v závěru pouze traviny.
3.nálev 80°C/50s – totožný nálev, jako v předchozím případě.
4.nálev 85°C/110s – zvednutím teploty vody je pozadí trochu více nahořklé, základ však drží svoji sílu, dochuť není již tak plná a dlouhá, spíše středně dlouhá. Travnaté složky nejsou tak zajímavé, výrazné oslabení, prvky ginkgo jsou taktéž velmi oslabené.
5.nálev 95°C/250s – slabý nálev lehkých travnatých tónů a sladkého těla, bez výraznější hořkosti, bez zmiňované plnosti, lehký finální nálev, dochuť krátká s nádechem travin.
Vylouhovaný list drobounký, svěží zelená barva.
Závěr: pro letní měsíce ideální levný zeleňák, žádné komplexní tóny ani v obyčejné přípravě v hrnku nemohou zaninout, jednoduchý prostý čaj s dobrou výrazností travin. Rád jej nechám po přípravě zchladnout a vychladit :-)
Cena: 34,-/40g jihlavský obchůdek (internetová cena 46,-/40g)
Prodejce: Oxalis