Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Info od prodejce:
Unikátní brazilské maté, určené pro blízkovýchodní trh
Detailní popis produktu
Speciální edice Yacuy, vyrobena pro Blízký východ. Aby se tamněším milovníkům maté trefili do chuti, namíchali pro ně maté, obsahující směs různě hrubě řezaných listů (1-5mm), delších stonků a průměrného množství prachu. Takže je to takové typické argentinské con palo.
Maté má velmi jemnou , lehce ovocnou vůni a u prvních nálevů také jemnou chuť a výrazný sladký aftertaste. V nálevu není cítit kouřovost, po několika zalitích se začnou objevovat trávové a zemité tóny. Skvěle se hodí k datlím, fíkům a podobně sladkému ovoci.
Značka Yacuy byla založena v roce 1948 a populární je zejména v domovské Brazílii a sousední Uruguayi. Sortiment Yacuy zahrnuje přes tucet směsí výběrové kvality, část produkce je certifikována jako BIO. Yerba mate Yacuy se sklízí z divoce rostoucích stromů v povodí řeky Iguaçu, která se protéká stejnojmenným národním parkem v brazilském státě Paraná. Společnost klade důraz na udržitelný rozvoj a ochranu ekosystému a pracovních podmínek místních obyvatel. Sklizeň je prováděna za přísných pravidel bez využití pesticidů, herbicidů, fungicidů či umělých hnojiv.
Původ: Brazilie
Datum minimální trvanlivosti: 12/2027
Doplňkové parametry
Kategorie: Klasické yerba maté, Yacuy
Hmotnost: 0.25 kg
Vlastnosti yerba maté: Listové (despalada)
Země původu: Brazílie
Balení: 500 g
Značky: Yacuy
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je silně bylinná až náznakem zemitá, hořko-nakyslá základna. List nestejnoměrně řezaný, drobné zlomky převažují, avšak i pláty typické pro čajovnické brazilské "rancho", poměrně malý podíl prachu, větvičky spíše menšího průměru. Barva olivově zelená, zcela ojediněle nahnědlé plátky, větvičky béžové. |
VŮNĚ VÝLUHU | | Náznak kouře, bližší zpodobnění snad jen v zemité složce, bylinné nuance, nejvíce identické s cesmínou velkolistou, náznak betelových listů. Hořko-sladká základna, zde ještě nepatrně probleskne nakyslost. |
BARVA VÝLUHU | | Velmi tmavý výluh, až do hnědavé barvy, nepříliš kalný, hutný od pohledu. |
CHUŤ | | Výrazně hořká složka na první usrknutí, lehce nakyslá chuť přecházející do sladka. Silné bylinné prvky střídá výrazná zemitá složka, náznak sardinek, lehce rašelinkový podtón. Teplejší voda přináší chuť makrely u kůže. Stabilní, ale značně netypická celková paleta chutí. Intenzita není přemrštěná, celek je však plný, hořkost spíše nadprůměrná. Při druhém třetím prolévání a usrkávání je stále hořkost zpočátku výrazná, převažuje ale již v chuti spíše zemitější nuance přecházející do sladka. |
DOCHUŤ | | Po polknutí mi na patře hrají znatelně ančovičky, šedé maso makrely, to vše s bylinnou hořkou startovací chutí, postupně sládnoucí, rybinka ustupuje až k zemitému projevu. Zde bych vypíchl délku dochutě - od prvotního výstřelku, postupné ustálení, až k jemným projevům (po minutce), které pak jdou ale strměji dolů, celková doba není tak oslnivá, slabší průměr. Překvapila mě jemná chuť po mase, doslova rozplývající se měkké sousto mořských ryb. Rybinka přetrvává i po několikanásobném prolévání. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Celkově drobnější, "tužší" list, i z mokrého listu je cítit zemitost/rybinka. |
Osobní popisek: Středně silné maté, stabilní na žaludek, doslova uhladí "pajšl". Není to ani typická silná Brazílie, ani jemná Argentina. Mezičlánek. Zajímavost. Zvažte charakter tohoto brazilského spiciálu, osobně ryby miluji, tak mě kompozice nezaskočila, naopak jsem si pochutnal, k tomu s jídlem (dávám si s čerstvou rebarborovou bublaninkou), nebo jak je psáno s datličkami, to je za mě top.
Cena: 95,-/250g
Pijumaté