Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • Wu Yi Rou Gui Oolong

  • Vložil Tomáš Klouda 7.9.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Hezký obal, jednodávka, skořicový oolong v překladu. Dar ze služební cesty.
    Tento čaj se řadí, mezi mladé oolongy, které vznikly něco před 100 lety, narozdíl od slavnějších útesových oolongů z oblasti hor Wu Yi v provincii Fujian. Rou Gui má vůni kůry skořicovníku (ta je jiného charakteru, než skořice, kterou známe). Rou Gui pochází z vnitřní oblasti pohoří Wu Yi a nadmořský výška se pohybuje okolo 600 m.n.m. Zpracování bývá kompletně ruční, pečení různých stupňů na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva. Rou gui je označení nejen tohoto čaje, ale i kultivaru, odrůdy čajovníku z kterého tento zajímavý kousek pochází.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní svěží mandlovo-dřevitou vůní, decentní pražené tóny, lehce vegetální složka s tóny cukety v pozadí. Velké jednolisty mírně kroucené až několik cm veliké. Barva je tmavá, šedavo-nahnědlá.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 3 / 5

    Dochuť: 3,5 / 5

    Cena: ? / 5

    Originalita: 3 / 5

    Praktičnost: 4 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Příprava - shibo/líváček 250ml/6g - 95°C. počet nálevů 7-8.
    Předehřev nádobí odkrývá hutné pražené složk s kávovými nuancemi, lehká dřevitost, doma přepražené buráky po delším napaření dominují, lehounce kořená stopka. Barva nálevu hnědavo-oranžová, minimum zlomků. Vůně nálevu nádherné nuance skořicovníku, lehce květové pozadí, slabounký odér po pražení, lehce dřevitá stopka.
    Chuť není nikterak přestřelená pražením, jak jsem čekal, není ani příliš temná, míra pražení je natolik decentní, že dovoluje ostatním prvkům dýchat, projevují se zde navýsost zajímavé nuance, od pražených buráků, praženým obilninám (melta), po lehce kořeněný podtext s dřevitým charakterem - skořicovník. V celku vládne zajímavá vegetální stopa, přetrvává taková šťavnatá složka, jako chuťové prvky vodnaté přezrálé cukety. Celek je hladký, do sladka, lehounká nahořklost na jazyku, která nekazí celkový požitek, lehce kořeněné tóny. Průběh chutě mě baví, u tohoto čaje nebyla nutnost přepražit list více a ukrývat nedostatky.
    Dochuť je dlouhá, svěží a přitom vydatná, hutnější charakter, než v chuti, základ po dřevinách a meltě, po minutce se rozvina do plné síly skořicový základ a melta jde do pozadí. Ořechové prvk se zjemnily, nyní mi evokují lehce přepražené mandličky. Hořko-sladký dojezd, lehce hřejivý efekt a mírně povzbudivý účinek. Požitek po vypití přetrvává až do patnácté minuty od vypití, dlouhé působení kořeněných a kávovinových prvků na jazkyu.
    Originalita - v nepřeberném množství přesmahlých listů je toto příjemnou změnou - nadprůměr. Cenu neznám a praktičnost dobrá, list je při jednonálevu jen lehce svíravý, lze zalévat vroucí vodou, univerzální a dobrý kousek.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je tmavě zelený až šedavý, pouze místy nahnědlý. Tuhé pokroucené "smačkané" jednolisty.
    nadobi
    nadobi
    Prodejce/cena: ? dar