Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Info od prodejce:
Kvalitní třída vietnamského zeleného čaje z oblasti Yen Bai, produkované z divokých letitých čajovníků.
Pin Ho Jade pochází z vietnamské oblasti Yen Bai. Stáří některých čajovníků údajně dosahuje až 300 let. Jejich kořeny sahají hluboko, což jim umožňuje přístup k mnoha minerálům. Díky tomu se tento vietnamský čaj vyznačuje dlouhou a výraznou chutí. Některé stromy, z nichž se čaj sklízí, rostou ve volné přírodě. Domorodí obyvatelé Vietnamu sbírají a zpracovávají čaj pro vlastní potřebu již řadu let. Ze všech druhů čaje je ve Vietnamu nejoblíbenější zelený čaj, který se vyrábí v čínském stylu. Vietnamské čajové plantáže tvoří 5 % světové produkce čaje.
Nálev čaje
Sušený čaj tvoří čajové lístky mnoha odstínů zelené barvy - olivové i čerstvé. Voní velmi specificky a intenzivně, minerálně svěže a trochu rostlinně. Po louhování je cítit pěkně a rovnoměrně pomačkaný list, na kterém jsou vidět jednotlivé hnědé skvrny - stopy oxidace. Nálev je čirý a příjemně aromatický. Vůně je velmi silná, jasně rozlišitelná.
Vůně je velmi silná, s jasně rozeznatelnými rostlinnými tóny, zatímco chuť je překvapivě svěží. Je minerální a osvěžující. V pozadí se objevuje lehce exotický sladký tón. Nálev působí poměrně lehce, ale silně hořce. Trochu drsný, ale ne tříslovitý. Vznikající hořkost je intenzivní, ale krátká. Objevuje se také náznak vegetace. Po ochutnání zůstává příjemná květinová dochuť.
Druhý nálev se vyznačuje rozhodně tmavší barvou nálevu, která v odstínu spadá do světle jantarové. V chuti se objevuje náznak lehké, ale dlouhotrvající trpkosti, která připomíná ořechové slupky. V dochuti začínají převládat rostlinné a zeleninové tóny.
Jedná se o zajímavý vietnamský listový zelený čaj. Díky svému vyváženému charakteru se bude dobře hodit jak k pití v malém množství, tak k vícenásobnému louhování ve vašem oblíbeném šálku. Vyzkoušejte ho za studena louhovaný s limetkou.
Příprava: 1-2 lžičky na 250 ml vody o teplotě 75-80 °C, louhujte 1-2 minuty. Takto připravíte až 4 nálevy. Případně 1 gram na každých 50 ml vroucí vody, louhování po 5-10 sekundách.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, silně vegetální s odstínem soli, marcipánu, stopa marshmallow. Tmavě zelené měnší, ale poměrně objemné zploštělé, mírně svinované plátky. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Silně travnatá vůně, po chvilce prohřátí se přidává sladká cukrovinková složka, evokuje mi marshmallow. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Nepříliš výrazná vegetálno-minerální vůně. |
BARVA NÁLEVU | | Světle žlutá, první nálev dává poměrně velké množství zlomků do nálevu. |
CHUŤ | | Svěží, nasládlá základna, minimální hořkost, vegetální prvky v primáru, ovocné nuance v pozadí, příjemný balanc hořké a sladké. Je tam náznak síly řadových vietnamských čajů, ale jemnost a pitelnost naznačují vyšší grade. Vyšší teplota otevírá hořkost jakou známe u levných sort, ale ovšem ne tak strhávající a výraznou. |
DOCHUŤ | | Po polknutí okamžité sládnutí, zalévání studenější vodou dává sladkou rosu, velmi jemné a překvapivě vybalancované tóny. Vegetální prvky, sladkost připomínající rozinky, zde již neznatelně marshmallow a vzdáleně v druhém nálevu kumqat. S hořkostí se váže mírný tón lisovaného hořčičného semínka. V samém závěru chutě se celek vrací k vegetální podobě. Doba doznívání středně dlouhá. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Světle zelený list, zlomky mladších listů, větší široké odrostlé části listů - přibližně 1:1 obsah mladé/odrostlé listy. V celku poměrně hodně stonků. |
Osobní popisek: Dost často mě přepadají chutě na vietnamský čaj. Nostalgie, povzbuzení, trávení k jídlu, zkrátka to funguje. Ale z těch zcela základních silných sort mě již bolí žaludek. Toto je velmi dobrá alternativa, stále bych zařadil list do vyššího základu. Jednoznačně vzhledem, rozpoložením chutí a působením je to stále vietnamský zelený charakter, ovšem s příznivějším, citlivějším a lahodnějším prožitím nálevů.
Cena: 149 Kč / 100g
Čajový dýchánek