Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Vietnam OP Special Black Tea


Vložil Tomáš Klouda 22.7.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce
Kvalitní, pro svůj charakter velmi oblíbený černý čaj z horských oblastí Vietnamu, nálev plné, vyvážené, lehce květově medové, decentně svíravé chuti, vhodný pro běžné popíjení.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat cca 4 - 4,5 minuty.
nadobi
nadobi
Suchý list velmi tmavý, šedo-černá barva listu s nahnědlými větvičkami. Lehce svinovaný list do podoby tenkých drátků, poměrně malý trhaný list s přijatelným počtem větviček. Vůně listu lehce dřevitá s primární ovocnou vůní tropického ovoce - nejvýraznější Liči.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: intenzivní poměrně pražený dřevitý celek, hutná vůně s ovocnými přezrálými prvky tropického ovoce - liči.
Vůně nálevu: sladká ovocná vůně s lehkým náznakem medu a dřevitým podtónem.
Barva nálevu: oranžový jiskrný světlejší nálev.
Chuť: kulatá ne zcela plná chuť sladkého základu a ovocných primárních prvků. Lehké dřevité podtóny, náznak medu později v chuti v pozadí, závěr chutě sladký, výraznější ovocný základ s lehce rozvinutou hořkostí na jazyku ve spojení s dřevitými prvky.
Dochuť: plná hutná dochuť, plnější celek než v chuti samotné, dlouhé doznívání, zpočátku lehce kávové prvky v pozadí, primárně však li-či tóny. Později lehce čokoládové složky - hořká čokoláda, od ní se odvíjí i lehoučká nahořklost na jazyku. Chutné hutné tóny, s postupem dozvuku se ovocné složky zmírňují a zůstávají hutné čokoládovo-dřevité tóny se slabou ovocnou složkou v pozadí.
nadobi
nadobi
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 100°C, 4 minuty louhování.

Vůně: sladká ovocná vůně s primárními tóny liči a dřevitým podtextem
Barva: červeno-hnědá, velmi tmavá, minimální množství prachu na dně misky.
Chuť: příjemná kulatá chuť, sladké tělo s lehce nahořklým pozadím, primární ovocné sladké prvky s tóny liči a poměrně výrazným dřevitým podtónem. Konstantní průběh chutě, závěr lehce sladší, ale ve stejné kombinaci chutí. Kulatý neagresivní nálev s hutným tělem hřejivým účinkem.
Dochuť: nepatrně výraznější dřevité prvky, poměrně příjemné ne zcela ordinérní dřevité složky, liči primární tón. Později se k chuťovým prvkům přidává ještě chuť hořké čokolády, postupně se zvýrazňuje v průběhu doznívání, v zamém závěru pak dokonce překryje ovocné složky a přesune je do pozadí, v závěru pak ani dřevité prvky nejsou cítit. Velmi chutný hutný dozvuk dlouhého účinku, po vypití příjemná nahořklá čokoládová stopa na patře.
nadobi
Mokrý list hnědavý s trhanými necelými listy, přesto je velikost celku větší, než u základovek, hezká svěží podoba.
nadobi
nadobi
Závěr: Příjemný červenáček z Vietnamu, překvapil nejen vyváženým tělem, ale i příjemnou čokoládovou složkou a příjemnou dřevitostí, která svědčí o lepší sortě, než základní.

Cena: 65,-/100g

Prodejce: Amana