Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Info od prodejce
Kvalitní, pro svůj charakter velmi oblíbený černý čaj z horských oblastí Vietnamu, nálev plné, vyvážené, lehce květově medové, decentně svíravé chuti, vhodný pro běžné popíjení.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat cca 4 - 4,5 minuty.
Suchý list velmi tmavý, šedo-černá barva listu s nahnědlými větvičkami. Lehce svinovaný list do podoby tenkých drátků, poměrně malý trhaný list s přijatelným počtem větviček. Vůně listu lehce dřevitá s primární ovocnou vůní tropického ovoce - nejvýraznější Liči.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: intenzivní poměrně pražený dřevitý celek, hutná vůně s ovocnými přezrálými prvky tropického ovoce - liči.
Vůně nálevu: sladká ovocná vůně s lehkým náznakem medu a dřevitým podtónem.
Barva nálevu: oranžový jiskrný světlejší nálev.
Chuť: kulatá ne zcela plná chuť sladkého základu a ovocných primárních prvků. Lehké dřevité podtóny, náznak medu později v chuti v pozadí, závěr chutě sladký, výraznější ovocný základ s lehce rozvinutou hořkostí na jazyku ve spojení s dřevitými prvky.
Dochuť: plná hutná dochuť, plnější celek než v chuti samotné, dlouhé doznívání, zpočátku lehce kávové prvky v pozadí, primárně však li-či tóny. Později lehce čokoládové složky - hořká čokoláda, od ní se odvíjí i lehoučká nahořklost na jazyku. Chutné hutné tóny, s postupem dozvuku se ovocné složky zmírňují a zůstávají hutné čokoládovo-dřevité tóny se slabou ovocnou složkou v pozadí.
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 100°C, 4 minuty louhování.
Vůně: sladká ovocná vůně s primárními tóny liči a dřevitým podtextem
Barva: červeno-hnědá, velmi tmavá, minimální množství prachu na dně misky.
Chuť: příjemná kulatá chuť, sladké tělo s lehce nahořklým pozadím, primární ovocné sladké prvky s tóny liči a poměrně výrazným dřevitým podtónem. Konstantní průběh chutě, závěr lehce sladší, ale ve stejné kombinaci chutí. Kulatý neagresivní nálev s hutným tělem hřejivým účinkem.
Dochuť: nepatrně výraznější dřevité prvky, poměrně příjemné ne zcela ordinérní dřevité složky, liči primární tón. Později se k chuťovým prvkům přidává ještě chuť hořké čokolády, postupně se zvýrazňuje v průběhu doznívání, v zamém závěru pak dokonce překryje ovocné složky a přesune je do pozadí, v závěru pak ani dřevité prvky nejsou cítit. Velmi chutný hutný dozvuk dlouhého účinku, po vypití příjemná nahořklá čokoládová stopa na patře.
Mokrý list hnědavý s trhanými necelými listy, přesto je velikost celku větší, než u základovek, hezká svěží podoba.
Závěr: Příjemný červenáček z Vietnamu, překvapil nejen vyváženým tělem, ale i příjemnou čokoládovou složkou a příjemnou dřevitostí, která svědčí o lepší sortě, než základní.
Cena: 65,-/100g
Prodejce: Amana