Srovnání a testy s čajem

Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.



Vietnam Mao cha Gu shu - tři pohoří


Vložil Tomáš Klouda 30.8.2020, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
caje
caje
caje
caje


První ze tří:
Nádherný starostromový sheng z pohoří Ha Giang. Velké množství stříbřitých tipsů mu dodává typické aroma sušených rajčat, svěžest a lehkost, sladkou chuť lučních květů a opojnou dlouhotrvající dochuť.
Původ: Pohoří Ha Giang, Vietnam
Odrůda: Dayezhong - „Velkolistý čajovník“
Doba sklizně: Jaro 2019
Druh podle zpracování: Zrající čaj (Sheng Puer)
Cena: 165,-/25g

caje
caje
caje

Druhý ze tří:
Svěží a přímá klasicky zpracovaná starostromová mao cha s lehce kouřovou a vegetální chutí a dlouhou sládnoucí dochutí.
Původ: Pohoří Suoi Giang, Vietnam
Odrůda: Dayezhong - „Velkolistý čajovník“
Doba sklizně: Jaro 2019
Druh podle zpracování: Zrající čaj (Sheng Puer)
Cena: 175,-/25g

caje
caje
caje

Třetí ze tří:
Hutný a silný starostromový čaj s nádhernou olejnatou texturou, plným tělem a výraznou hořce-sladkou chutí a osvěžující lehkou trpkostí v dochuti.
Původ: Pohoří Ta Xua, Vietnam
Odrůda: Dayezhong - „Velkolistý čajovník“
Doba sklizně: Jaro 2019
Druh podle zpracování: Zrající čaj (Sheng Puer)
Cena: 205,-/25g
caje
caje
caje


X Ha Giang Suoi Giang Ta Xua
LIST Vegetální vůně s ovocno-květovým silným podtextem. Precizní šedo-stříbřité listy, drobné tipsy, nádherný nelámaný list. Velké množství tipsů. Ze všech tří nejmenší lístky. Vůně usedlejší, ne tak vegetální v základu, nasládlá vůně s lehkým tabáčkovo-kouřovým podtextem. Objemný nelámaný list, ale ne objemnější, než třetí kus. Dlouhé vícelisté celky, mírně kroucené listy, stříbřité až kovově šedé tipsy, místy nazelenalé listy (zelená se zde objevuje ze tří jen zde). Nejhladší až bylinný vonný charakter, sladký základ. Největší listy, i přes 5cm dlouhé. Velmi objemné, mírně pokroucené, šedo-černý list převažuje, místy bělavo-kovově šedé tipsy.
NAHŘÁTÝ LIST Okamžitá aromatická exploze, vegetální základ, lehký karamel a květové prvky. Lehce kouřová nuance, jako domácí uzený sýr na akátovém dřevě, s delším nahřátím lehký tabák. Velmi přirozená, sladká záladna, bylinný, sympatický projev s nádechem květin.
BARVA NÁLEVU Nejsvětlejší žlutavý nálev. Drobné listy, bohaté množství tipsů = dlouho plavou na hladině misky. Objemný list, sytější žlutá barva nálevu, střed. Nejtmavší barva nálevu, sytá žlutavá. Nejobjemnější úchvatný list, dlouhé listy zaplňují delkově přes půlku misky
CHUŤ Svěží ladný hladký nálev, plná pestrá chuť, vegetální hrubší základna, květové lehké nuance, jako první jarní procházka po louce. Lehounce svíravý, sytá nálev, typicky pu-erhovitá základna, lehce vegetální, tabákové nuance s lehkým ovocným podtextem, hořko-sladké kontrasty. Vskutku doslova olejnaté sladké hladké prvky, bylinno-vegetální, zcela vyvážené, přitom syté a hladké. Nesmírně pitelné!
DOCHUŤ Při jednonálevu se projevuje lehce karamel, dominují však květové složky, problesky aromatického šeříku (vícenálev je s širší základnou s méně ostrý), zpočátku lehce štiplavé složky. Dozvuk dlouhý, jemný po květinách, vyloženě ochlazující čaj s jarním duchem. Závěr jde hodně do travin. Sytý kouřovo-tabákovitý dozvuk, lehká hořkost, ovšem bez travnaté štiplavosti, celek prostupuje ústa mnohem více, než první ze tří. Doba doznívání k desítce minut, sytá hořko-ladká složka, evokuje broskve a šťávu sladkého podzimního vychlazeného jablka. Ušlechtilý kousek, bylinno-vegetální projevy, vydrží dlouho být stabiilní, ovšem na bowl tea je v závěru dost ostrý, ve vícenálevu se projevuje mnhem lépe, dochuť je po polknutí olejnatá, sytá, hořko-sladká, travnato bylinná. Charakter dlouhého jednonálevu mi připomíná žvýkání červstého čajového listu, výrazná typická hořkost a bylinná složka, jak jsem zažil přímo na zahradě v Gruzii. Takový čaj chuťově přímo typicky čajový, bez přiklášlení, ve vší své přirozenosti.

//vícenálev u každého jiný, projevuje se hodně dob louhování, první ze tří je třeba louhovat delší doby díky většímu obsahu tipsů, i při bowl přípravě listy nejdéle plavou na hladině. Oobně jsem si myslel z prvotního ochutnávání, žže Ha giang je asi srdcovka, projevoval se výrazně, bohatě. Ale vícenálev v shibu dodává druhému i třetíu ze tří hlubší kouzlo. Druhý ze tří je klasicky pu-erhovitý, hluboká dochuť. Třetí ze tří je bylinný, s "vysokou viskozitou", mastný/olejnatý, doslova se chutě táhnou po ústech, skvělý a jedinečný požitek.
caje
caje
caje
caje
caje
Prodejce: Meetea.cz