Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Vietnam black tea - sapa
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Černý list, OP třída, listy kolem 1cm, relativně dobré třídění, větší drátky, pouze minimum větviček. Vůně je zajímavá, cítím koření (slaný nádech), dřeviny, lehký negativní podtext, který nerozklíčuji nyní za sucha. |
NAHŘÁTÝ LIST | | těžší vonné prvky, přepražené/uzené mandle, dřeviny, při delším npaření čokoláda, dřeviny a vůně pražců. |
BARVA NÁLEVU | | Hnědavá s odstíny oranžové. Pár drobných zlomů na dně misky. |
CHUŤ | | Dřevitý základ, kafrové/dehtové projevy, lehký náznak čokolády, nádech uzených mandliček. Chuť mi připomíná chvojník čínský, černou mast, hutné, těžké, "mastné" projevy. Základna je nahořklá, ale ne svíravá, až na pachutě v celku není hrubý, ani jinak nepříjemný. |
DOCHUŤ | | Po polknutí jde celek do těžších nahořklejších složek, jako přismahnuté lupínky na oleji, jako železniční pražce, později příjemnější dřeviny a čokoláda, ale stále s podivnou pachutí. S tímto prvkem u černých čajů se setkávám jen málokdy, ale není to pochopitelně známka ok procesu a preciznosti. Základna je silná a vydatná, ale vše okolo je nepřirozené, spojené s negativním prožíváním |
VYLOUHOVANÝ LIST | | |
Sapa Praha, Libušská, obchůdek v řadě u modlitebního chrámu.
Cena: 50,-/190g