Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Vietnam Black OP


Vložil Tomáš Klouda 14.6.2012, autor Tomáš Klouda


list
Info od prodejce:
Černý čaj z jižního Vietnamu. Drobnější černohnědé, pravidelně svinuté lístky dávají vznik oranžovohnědému nálevu. Chuť čaje je nasládle medová s lehkými ovocnými a dřevitými tóny.
Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1 nálev.
list
Suchý list vzhledem odpovídá zařazení OP1. Tmavý hnědo-červený list. Vůně přezrálého ovoce – Liči.
list
Jednonálevová příprava:
Porcelánová konvička 250ml, 6-7g listu, 100°C horká voda, 5-6 minut louhování, Předehřev nádobí.
Barva nálevu: červená, lehce do hněda.
Vůně nálevu: dominují přezrálé tóny ovoce, lehké dřevité ordinérní tóny.
Chuť: hutný celek, zpočátku dřevité plné tóny, rychlý přechod na ovocné přezrálé složky s dřevitými podtóny. Li-či a mango jsou primární chuťové prvky. Závěr chutě lehce ovocný s jemnou hutnější - až kakaovou - vedlejší chutí.
Dochuť: plná a dlouhá, ovocné jednotvárné složky a téměř čokoládový závěr (připomíná ochucenou čokoládu v kombinaci s ovocností), závěr lehký ovocný, velice sladkého charakteru.
list
Vylouhovaný list zlomkový, střední velikost – velké množství stonků, nic úchvatného – klasický vzhled, hnědo-červený list.
list
Závěr: Základní černý čaj z Vietnamu, dobrá cena v poměru s chutí.

Cena: 25,-/60g (internetová cena 23)

Prodejce: Oxalis