Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Uri Hong Cha (Uri Black Tea)


11.2.2011


Popis od prodejce:
původ: Jižní Korea, úpatí Jiri Mountain (výrobce Tae Won Park, organická produkce v malém množství)
rok: květen 2010 ("Sejak", jediný sběr ročně na zahradě)
trvanlivost: min. do 05/2013
typ čaje: korejský černý čaj
kultivar: -


více o čaji: čaj je výsledkem pečlivého ručního zpracování mladých čajových lístků organicky pěstovaných, sbírány jsou celé konce mladých výhonků - flešů (až čtyři lístky), které jsou podélně ručně rolovány a mírně krouceny, vyluhované listy jsou celé - bez jakéhokoliv porušení, čaj neobsahuje drobné úlomky listů, v nálevu lze najít "tipsový prach"..., list se plně rozvine až po řádném několikerém luhování.

balení:
originální balení 30 g (nevakuovaný, zavařením uzavřený, metalizovaný sáček zabraňující přístupu světla a umožňující čaj dlouhodobě uchovat, cizojazyčné popisy + česká etiketa).

Suchý list celistvý, nelámaný, vysoká kvalita. Tmavé úzké delší lístky voní překrásnou medovou a jemně chmelovitou vůní.

Příprava:
Kyusu 100/cca 3-4g listu, předehřev nádobí - list ve vyhřátém nádobí voní výrazně, komplexní težší chmelovo-čokoládovou vůní.

1.nálev 95°C/20s - světlý hnědo-žlutý nálev, lehký nálev s mnoha prvky, je zde cítit od čokoládových tónů, nepatrně chmelovitých (typických pro gaba) až po sladké medovité složky, celkově velmi sladký charakter, již v tomto prvním nálevu sice nepříliš výrazná, ale dlouhá velice sladká medovitá dochuť.

2.nálev 95°C/15s - tmavší nálev hutnějšího charakteru, zvýraznily se čokoládovité a medové tóny, gaba chmelovité jsou zakryté vcelku komplexní chuti. Velice dlouhý dozvuk, který tvoří největší zážitek, sladký extrémně dlouhý nálev (řádově desítky minut!) s postupným střídáním chutí, základem je sladká medovo-čokoládová chuť postupně slábnoucí až do přímo čokoládovitých tónů s nepatrnými chmelovitými prvky.

3.nálev 95°C/25s - opětovné posílení výraznosti, vydatný opět velice složitý nálev. Hlavní složkou je medovitá chuť propletená s květovými tóny a zde ze začátku více v pozadí čokoládovitá složka, postupně medovité tóny upadají a čokoládovité se zvýrazňují. Je cítit posílení čokoládovité složky - popsal bych to jako víceprocentní hořkou čokoládu, velice příjemné tóny. Aftertaste složitý, sladké bylinno-chmelovito-medovo-čokoládovité tóny, jejich výraznost se postupně střídá, jendo upadá, druhé se zvýrazňuje, tento čaj se degustuje velice těžko, člověk je myšlenkama jinde.

4.nálev 95°C/35s - mezi jednotlivými prvky přibyla i nepatrně nakyslá chuť dávající v kombinaci se sladkými prvky pocit nezralého ovoce, čokoládovitá složka v pozadí, objevuje se až v závěru chutě. O něco méně složité kombinace chutí, přesto stále složité a vynikající. Dochuť ovocno-medová přecházející do lehké čokoládovitosti.

5.nálev 95°C/45s - opět méně složitý nálev, lze lépe vychutnávat jednotlivé prvky, pomalý přechod z jedné na druhou, máme tu od bylinných složek, převážně medových, květinových a pylovitých tónů, až po tmavší čokoládovité a lehké nádechy chmelovité gaba složky. Opravdový zážitek, člověk si říká, jak toto vše může obsahovat jeden čaj. Dozvuk taktéž méně složitý, výraznost stejná, pouze složky nejsou vcelku, lze lépe rozeznávat jednotlivé složky, z počátku lze cítit bylinné složky postupně přecházející a sládnoucí do květinovo-medových tónů, končící již jen nepatrnou čokoládovitostí.

6.nálev 95°C/60s - nepatrný pokles výraznosti, zde již čaj nedrží svoji hutnou sílu, v příštích nálevech tedy zaléváme právě vroucí vodou a prodloužíme dobu louhování. Převažují prosté ordinérní sladké ovocno-medové tóny, čokoládovitost nepatrná, zkrátila se doba chutě i dochutě, přesto jsou stále dlouhé. Dochuť se omezila na pár tónů, doba stále dlouhá (5-8minut), hlavní složkou je nasládlá medovitá chuť.

7.nálev 100°C/90s - mírné posílení nálevu, v slabé míře se navrátily prvky jako chmelovitost a čokoládové složky, přesto je znát opětovný pokles doby. Dochuť středně dlouhá, ovocná v závěru lehce čokoládová.

8.nálev 100°C/150s - znatelný pokles chutí, v nálevu převládá nasládlá medovitá - spíše již jen ovocná složka, čokoládovitost se zcela vytratila (nyní mi téměř nepřijde, že se jedná o černý čaj!). Dochuť středně dlouhá, ovocná.

9.nálev 100°C/300s - mírný nálev s nádechem medovito-ovocných prvků, dochuť krátká, příjemná koncovka.



Závěr: Zcela nový rozměr černého čaje, překvapí jak barvou, tak hlavně svou chutí útočící rafinovanými kombinacemi na chuťové buňky. Obrovská výdrž čaje, mnoho výtečných nálevů. Při vychutnávání jsem jen zavíral oči, je velmi těžké určit všechny chuťové složky tohoto čaje. Rozdíl jednotlivých nálevů je i při přípravě, záleží na době, na teplotě, zde je možno hodně experimentovat a hledat vaši ideální chuť. Již ve druhém nálevu člověku "zvláční" tělo a mysl se pročistí, neskutečně relaxační čaj, při obřadním popíjení má takové své zvláštní kouzlo, které si člověka získá (viz. obřad čajomír fest). Právě naa čajovém festivalu byl tento čaj také k zakoupení, bylo mi ale líto dát takový obnos za 30g. Po vychutnání prvního šálku jsem ale dospěl k závěru, že tento čaj samotný má v sobě obřadní charakter, sladění chutí a neuvěřitelná dochuť mě ujistila, že za tu cenu těch pár gramů stojí - to nejsem člověk, který si může finančně kdoví jak vyskakovat. Obřadní příprava korejských čajů a osobnost pana Tae Won Parka mě velice zaujala, proto jsem rád, že se ke mě dostal tento čajový skvost.

//ačkoliv se jedná o černý čaj, vylouhované lístky jsou výtečné k pojídání.

Cena: 449,-Kč/30g (v zimních měsících platí u tohoto prodejce akce, že pokud objednáte 1 thajský čaj, nebo jiaogulan, máte tento korejský skvost za 399,-).

Prodejce: Dobré čaje

//přesto, že mi popis tohoto čaje zabral opravdu pár hodin popíjení a přemýšlení, abych co nejlépe přiblížil tento vynikající čaj, stále nejsem spokojen s popisem tohoto čaje. Některé čaje se pro svou komplexní chuť nedají blíže popsat - po ochutnání složitého čaje není potřeba slov, všichni známe, jaké je to kouzlo, slova zaniknou, aktuální chuť zažene veškeré myšlenky...