Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Umon no mukashi celbration quality Matcha
Info od prodejce:
Ground from shade-cultivated tea leaves, matcha is rich in theanine-an amino acid responsible for matcha's full-bodied mellow sweetness. In Japan, there is a special name for this taste: umami. Generally, the higher the grade, the richer the umami taste.
Characterized by its rich aroma, full-bodied mellow sweetness, and vivid green color, matcha is a favorite among tea lovers in Japan. Invigorating and full of nutrients, matcha is the perfect drink to rejuvenate your mind and body. It tastes best when served with sweets.
For the most discerning of matcha connoisseurs, we recommend Ummon-no-mukashi. Rich in umami, it is the highest quality tea amongst the Ippodo matchas. This matcha is especially recommended if you want to really experience the characteristic full-bodied yet mellow sweetness of matcha. To appreciate its flavor and aroma to the full, we recommend that you prepare this tea as a thicker koicha.
This matcha was named by Zabosai Sosho XVI, the grand master of the Ura-Senke family of tea masters.
Usucha (řídký čaj): 1. Sift matcha, 2g. 2. Add hot water, 80°C, 60ml. 3. Whisk, 15s, Whisk vigorously 15 seconds, making M shape.
Koicha (hustý čaj): 1. Sift matcha, 4g. 2. Add hot water, 80°C, 30ml. 3. Whisk, 15s, Mix slowly 15 seconds, moving back and forth.
Mletý prášek světle zelené pronikavé barvy. Extra jemný prášek, sice přirozeně trochu hrudkovatí, ale před přípravou se protlačí přes sítko a znovu rozmělní, tedy tento fakt vůbec nevadí. Vůně pronikavá, nasládlá, travnato-krémová.
Chuť: 3 / 5
Dochuť: 4 / 5
Cena: 2,5 / 5
Originalita: 3 / 5
Praktičnost: 3 / 5
Osobní popisek:
Usucha řídký čaj: 2g, 80°C, 60ml. Klasické šlehání - viz obrázek.
Hustá, snadno vyrobitelná pěna, po pár tazích vysoká krémová pěna. Chuť řídkého čaje výtečná, travnatá v základu, ale absolutně hladká, sladký charakter s nádechem hořkosti, hladké polknutí. Po bocích jazyka doslova stékají sliny během popíjení, vydatná překypující chuť a oproti jiným základním sortám i dlouhá a plná dochuť. Lehounké nuance marcipánu, v dochuti náznak zralého hrášku, ale dech beroucí jemná travinka, která osvěží a značně povzbudí - vitální a plná energie travin, jemná a přitom tak energizující, jakoby z doušku sálala síla. Příjemné a svěží. Řídký čaj je stabilní, rychlý,, nenáročný, i střední sorty jsou v této podobě chutné.
Koicha hustý čaj: 4g, 80°C, 30ml. Odlišné šlehání - viz obrázek.
Podstatně, podstatně tmavší výsledná barva, bez pěny, napěchovaná voda mikročástečkami listů, spíše to připomíná vodovější kašičku. Výraznější hořkost, ale nikterak svíravá, patří to k enormnímu výbuchu, který nastane po usrknutí. Doslova brčálové, potoční složky, ne nepříjemné, ale mám to spojené s vůní lesních potůčků a vodních travin. Zalití v ústech nepopsatelné, jako "rosol" který padne na ústa a jazyk a dává mu chuťovou euforii. Jedna z prvních zkušeností domácí přípravy hustého čaje. Přiznejme si, ne každý se na to hodí...Chuť okamžitě po dosednutí v ústech sládne. Polknutí - krk, jícen, vše, jakoby vyzařovalo těžkou vodní travinu, naprosto sytý dojem, překypující pocit, po polknutí po prvním nádechu se vše zvedá, postupuje od jícnu, krku, jak dýcháme, sladká marcipánovo-travnatá složka působí přes 20 minut. Okamžitý je i náběh energie, doslova jde do hlavy nával probuzení a bdělosti, soustředění. V ústech příjemná krémová složka, doslova povlak na jazyku s travinkami a sladkostí.
Cena: dóza 20g Y2000 / dóza 40g Y4,000
Prodejce: https://shop.ippodo-tea.co.jp