Čajové směsky
Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).
25.8.2010
Maghrebi - název v Maroku - ekvivalent Le Touareg
Marocká specialita - nápoj původně pochází ze severu Afriky od kmenů kočovných arabů (tuarégů), kteří si tento nápoj připravovali v poušti na posilnění.
List voní pouze po mátě, konkrétně tento byl velmi nezkušeně nabírán z nádoby a je zde obsaženo příliš málo nana máty. Hmotnostní poměr zeleného čaje (ideálně gunpowder) a máty (nejlépe nana máta) má být 1:4 (Nana:Zhu Cha).
Jednonálevová příprava: Čajovou směs (cca 4-5g) nasypeme do sítka, vložíme do hrknu, nebo konvičky a zaléváme 65-70°C horkou vodou. Necháme louhovat 2-3 minuty, přecedíme a vlijeme do předem připravené nádobky (skleničky) s nasekanými mandlemi, čerstvou mátou a s trochou cukru (ideálně třtinový). Výborný estetický efekt!
Vícenálevová příprava: při vlastních směskách je vše kvalitnější a vydrží více nálevů, proto občas Touareg připravuji v gaiwanu na 3 nálevy. zalévám 70°C a slévám v časech 20s/40s/120s. Bez cukru a dalších ingrediencí. Vynikající prolnutí čaje a máty, bylinkový nádech s lehkou trpkostí zeleného čaje.
Závěr: Velice osvěžující čaj, zajímavá kombinace zeleného čaje a máty. Pro začátky je směs z oxalisu dobrá, později doporučuji vlastní míchání směsky. K dochucení lze použít i med.
Cena: 30-50,- (dle kvality)/50g
Prodejce: Oxalis, nebo základní suroviny (zhu cha, nana) nabízí prakticky všechny čajovny.