Srovnání a testy s čajem
Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.
Tkibuli 2013 - test uskladnění a vliv na vývoj listu
Test zhodnocení gruzínských čajů – Quo vadis, Gruzíňáku?
Info:
Test zhodnocení gruzínského čaje, k dispozici mám 3 vzorky:
1) Tkibuli black fabrik bez zásahu, skladováno klasicky
2) Tkibuli skladováno v kamenině - přičemž v drátěné soupravě uvnitř byl Ramiz (šlechtěno Ramizem)
3) Tkibuli skladováno na vlhko v inkubátoru plus šlechtěno Ramizem
Suché listy v přímém srovnání: vzhledově není žádného rozdílu mezi listy, tmavý celolistý celek, nelámané jednolisty. Markantní rozdíl je ve vůni listu – klasik Tkibuli voní těžší tmavou ořechovo-čokoládovou hutnou vůní. Na sucho skladované Tkibuli v kamenině přibližně stejného složení jako klasik, ale méně hutné a výrazné prvky. A konečně na vlhko skladovaný list – báječné překvapení, nikdy bych neřekl, že list až do takové míry pracuje – báječná vůně lučního medu s květovým základem, pouze lehoučké nuance ořechu – o 200% výraznější vůně a hlavně zcela odlišný charakter.
Příprava Tkibuli klasik
3g/100ml/3min, 100°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: báječná hutná čokoládovo-ořechová vůně, tak jak ji mnozí z vás znají, hutnost a plnost vůně předehřátého listu je nesmírně příjemná. Základ nahořklý s náznakem sladkosti.
Vůně nálevu: ořechová s náznakem čokolády, náznak pozůstatku vegetálních bylinných prvků. Stále ještě z listu vyzařuje svěžest. Nahořklé tělo.
Barva nálevu: nejsvětlejší ze všech tří testovaných čajů. Světle hnědá barva, průhledný nálev.
Chuť: procítěná, vyvážená chuť, ořechovo-čokoládové tóny, nahořklé tělo s mírnou sladkostí, celek zcela bez svíravých prvků. V pozadí stále pozůstatek svěžích travnato-bylinných prvků, vegetální složky dokazují stále přítomnou „čerstvou“ složku. V závěru náznak medových prvků.
Dochuť: dlouhá dochuť ale cca kolem 10 min. Svěží základ, odlehčení hutného základu, ořechovo-kakaové tóny s bylinnou/dřevitou složkou v pozadí, lehounký náznak lučního medu, nádech nakyslých prvků. Pomalý spád ve výraznosti, závěr pouze lehký, hořko-sladký s dřevito-ořechovými prvky, dominuje lískový ořech, vegetální prvky a náznak medu. Vegetální složka působí jako míza listnatých stromů. Co do plnosti asi nejslabší výsledek ze tří degustovaných vzorků. Ovšem chuťově střed.
Příprava Tkibuli wet storage
3g/100ml/3min, 100°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: ořechovo-květová složka s podstatně sladším základem, medové prvky s pouhým náznakem čokoládové složky. Delikátnější procítěný základ, nesmírně svěží tělo.
Vůně nálevu: nejhutnější a nejsladší tělo, báječná výraznost vůně z nálevu. Květovo-ořechové tóny, náznak kakaa, podtext medový.
Barva nálevu: Nejtmavší hnědo-červená barva.
Chuť: výrazná chuť, co do plnosti, vyhrává na plné čáře, počáteční květovost s ořechy, rychlý přechod na dominující medové prvky, zcukernatělý luční med s kakaem a lískovým ořechem, báječná pestrost a sladkost nálevu, vše sladěno k dokonalosti. Komplexní pestré tóny, chuť mě vyloženě baví, každý tón, jakoby drnkal na svou notu a dohromady skládají líbeznou melodii. Závěr enormně sladký, výrazný základ, medové prvky s ořechovými prvky v pozadí, náznak čokolády.
Dochuť: hutný plný základ, start hořko-sladký, kontrast květnatých prvků s kakaem/čokoládou, nesmírně výrazný a hutný nálev. Později přechod na čisté sladké tóny medu a květin, pouze v pozadí náznak nakyslosti a ořechových prvků, ale zkapalněný med nedává prostor jiným složkám, zcela dominuje a oslňuje. Závěr slaďounký s decentní medovou složkou, květnaté tóny s náznakem vegetálních složek (listnaté dřeviny) – hebký nerušený průběh dochutě. Nejvýraznější a nejchutnější list.
Příprava Tkibuli dry storage
3g/100ml/3min, 100°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: kakaovo-ořechové tělo, nahořklý základ, odlišný oproti původnímu listu, lehce menší výraznost, ale hezká variace, není znát nějaká degradace.
Vůně nálevu: ořechová, dominuje lískový ořech s náznakem kakaa v pozadí. Výrazností silnější, než původní list.
Barva nálevu: tmavší hnědavá barva s odstínem oranžové.
Chuť: Zajímavé sledování působení suchého skladování, celek není tak vyvážený a sladěný, zvýrazněná nakyslá složka, která mi do celku nepasuje, základ nahořklý, pouze v pozadí slabý náznak medu a květnatosti, vše je ale zakryté za zvláštní nakyslou pachutí, paradoxně tento charakter mají levné gruziňáky, které jsou na 100% skladované na sucho. Závěr sladší, ale stále nahořklý, příjemné tóny lískového ořechu a vlašského ořechu.
Dochuť: Nahořklý základ, čisté čokoládovo-kakaové tóny, celek působí usazeněji, vyspěleji, než původní list, v dochuti není přítomna znatelně ani nakyslá výrazná složka, pouze lehounký vegetální nádech, v pozadí náznak medu a květnatosti, ale hutná čokoládovo-ořechová složka dominuje. Postupné odeznívání prvků, působení příjemných ořechovo-později kakaových prvků. Závěr s problesky medu, poměrně sladká složka, nálev lehce drhne v krku (nahořklejší základ), lehce prokukuje i nakyslá pachuť, dominuje lískový ořech, ale celek není tak stabilní, jako ostatní vzorky.
Závěr: Skladování a druh zhodnocení má ZÁSADNÍ vliv na výslednou kvalitu listu, dle prozatímních testů je lepší vlhčí skladování, ze zkušeností to platí i u většiny puerů. Suché skladování zdrsnilo původní list a není tak vyvážený. Naopak vlhké skladování za přítomnosti lepší sorty, z důvodu šlechtění zdrojového listu, nesrovnatelně obohatilo nejen chuťovou kompozici čaje. Palec nahoru Petrovi – tímto testíkem mě proměny motivovaly k vlastním experimentům.
Cena: neprodejné
Vzorky poskytl: Mgr. Petr Sič