Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Thé Noir Les Jardins de Thé
Suchý list drobounký, zajímavý vzhled, tříděný celek. Většinu tvoří drobounké zlomkové sekané listy, spoolečně se sekanými větvičkami, ty jsou pouze v drobných jehličkách, odlišné barvy. Přibližně 1/4listu je ve formě granulek, zajímavé kuličky obdobné jako CTC assam, jen ne tak dokonale spojené (v listu jsem nalezl i granulku skla zpracovanou do kuličky). Hezký nevšední vzhled. Vůně je usedlá, dřevitá, evokuje jehličnany s lehce zemitým podtextem. Barva listu je šedo-černá, místy s hnědavými odstíny (větvičky).
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: příjemná a nesmírně zajímavá vůně nahřátého listu, poměrně výrazná zemitá základová vůně, lehounké pražené těžší složky v pozadí, dřevité tóny jehličnanů s lehounkou kořeněnou složkou, ve spojení s praženou vonnou složkou je cítit lehký náznak kávy.
Vůně nálevu: Zajímavá vůně zemitého základu s dřevitým tónem evokujícím jehličnany, jednoznačně modřín. Jemňounká kořeněná složka v pozadí, náznak pražených prvků - mandle.
Barva nálevu: Hnědavá s červenými odstíny, minimální množství zlomků v nálevu na dně misky.
Chuť: Uhlazená chuť, zcela bez svíravých prvků, jako lehké mínus vidím zemitou základovou složku, která nemusí každému chutnat, sladký nálev s lehounkou nahořklou složkou v pozadí, lehce kořeněný podtext, příjemné dřevité prvky modřínu, náznak sušené mandle. Závěrem je nálev více do bylinných tónů, od zemitých prvků se základ odlehčil, je pouze v pozadí, náznak kávových složek za podpory chutných dřevitých prvků. Zajímavé je plné tělo se sice omezenými základovými prvky, relativní hutnost nálevu s chutnými chuťovými prvky.
Dochuť: uhlazená dochuť zemito-bylinné prvky, sladký základ, pouze náznak nahořklého pozadí ve spojení s kávou, mandlovo-dřevité pozadí. Později přechod na čisté dřevité tóny, chutné složky evokující jehličnany, mírně kořeněný nálev zpodobňující i pryskyřičnou složku jehličnanů, mírný bylinný podtext, místy výskyt madlových tónů. Dozvuk cca do 5min, poté již jen bylinná mírná koncovka.
Jednonálevová příprava:
Konvička autorská keramika 500ml, 6g listu, 100°C, 8 minut louhování.
Velice obdobné chuťové složení, jako v tasterové přípravě, znásobené zajímavé zemité složky, nevšední pryskyřičné prvky - evokující jehličnany, v pozadí mandlové náznaky. Tělo je lehce svíravé, zato však v pozadí hezky do krémova. Dozvuk delší, ale taktéž lehce svíravý, poměrně mi zde vadí zemitá složka, jehličnany se po chvilce přesunou do popředí a celková kompozice je zase velmi chutná. Hořko-sladký nálev. Z tasteru jsem byl poměrně překvapený, ale po různých přípravách mi jednonálev přišel asi nejvýraznější, ale již ne tak zajímavý, jako při prvním ochutnání.
Vylouhovaný list velmi tmavý hnědo-šedý a drobounký, nepraktický při čištění, list se snadno roznese po celém okolí přípravy, nutno být při manipulaci opatrný.
Závěr: Zajímavá podoba černého čaje, chuťové tóny nejsou zrovna vytříbené a složité, ale postačí na základní sortu, že celek není hrubý a snadno se použije do směsky s kořením, nebo k jídlu. Po ochutnání předchozích dvou druhů čajů z Tuniska byl tento jako jediný překvapením.
Cena: 0,350 DT/100g
Prodejce: Tunisko - obchod