Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Thé Noir Extra Plus - Tunisko černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 20.10.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Suchý list drobný, úhledně souměrně upravený. Tmavý tenký a nadýchaný list, červeno-hnědo-šedá barva. Vůně je velice příjemná, těžší, ale charakterem velice svěží květová s náznaky bylinných prvků, celek evokuje maliník s lehkým orchidejovým podtextem a náznakem zemité složky v pozadí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v tasteru (bez pražení-samotný neupravený list)
    Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: těžší květovo-bylinná vůně, svíravý nahořklý dřevitý podtext, lehoučký tón sušeného lískového ořechu a pražené mandle, nepatrné tóny orchideje, poměrně vegetální celek, bylinné prvky.
    Vůně nálevu: květová s maliníkem a bezovým dřevem, náznak medu a orchideje, značně svěží a vegetální nádech.
    Barva nálevu: tmavší červeno-hnědá, drobounké části lístků na dně misky, přijatelné množství.
    Chuť: opravdu pouze lehounce svíravý dřevitý podtext, celek je kupodivu hladký, sladěný, základ je bylinný, maliník, dřevina s mízou - černý bez. V pozadí poměrně výrazné tóny "šťavnaté" mandle a sušený lískový ořech. Sladký základ s lehounkou nahořklostí, příjemné osvěžující pití. Výsledek čistého listu bez tradiční úpravy není vůbec špatný, čekal jsem hrubý celek.
    Dochuť: příjemný přechod po polknutí, hladké sklouznutí na dochuť, na jazyku zůstává lehce svíravá složka s tóny dřevin, podstatně výraznější je maliník a lískový ořech. Celkový charakter čaje je značně svěží, až vegetální, z pozadí procházejí přirozené tóny bylin a dřevin, lehounké promítání orchideje v závěru v kombinaci s maliníkem, přičemž dřeviny jsou v pozadí a ořech značně potlačený.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 3g listu, 100°C, 3 minuty louhování, podáváno do turecké skleničky.

    //před přípravou list pražen 1 minutu - suchý list se rozvoní mocnou květovou orchidejovou vůní s bylinným podtextem.
    Vůně: příjemná hutná vůně sladko-hořkého charakteru, primárně lze cítit květinové prvky růže a orchideje ve spojení s lehce kořeněným dřevitým podtextem.
    Barva: tmavě červená až rudá.
    Chuť: Start kulatý, květinovo-dřevitý, později rozprostření chutí, lehounká svíravost, příjemná lehounce štiplavá kořeněná složka spojená s dřevitostí, místy až pryskyřičné složky s náznakem medu v závěru. Květinová složka se přesouvá z popředí na stejnou úroveň s dřevitými prvky. Hutný a nikterak přehnaně svíravý černý čaj.
    Dochuť: Dochuť středně dlouhá, plná, ale s poměrně rychlým spádem. Dochuť začíná květinovými prvky růže s náznakem orchideje, bohaté kořeněné pryskyřičné složky, po chvilce náznaky medu. Květinová složka rychle slábne, zůstává lehce štiplavá dřevitá složka se sladkým charakterem v základu, v závěru mi připomíná klasické Rize Caykur, ordinérní.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Džezva 100ml, 3g listu, 100°C, 3 minuty louhování, podáváno do turecké skleničky + slazeno třtinovým cukrem a přidány sekané mandle.

    //před přípravou list pražen 1 minutu - suchý list se rozvoní mocnou květovou vůní s bylinným podtextem.
    Diametrálně odlišný čaj, pražení i přidané ingredience čaj uhladí, sladký základ, původní bohaté prvky čaje jsou překryty zvýrazněnou květinovou složkou a zůstal pouze náznak dřevin. Mandle dodávají "šťavnatou" ořechovou složku v chuti, cukr je mi osobně trochu až protivný. Prima čaj pro návštěvy, většinou ocení tuto "dovolenkovou" přípravu čaje.
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list drobounký, obtížnější mytí nádobí, barva listu tmavá do šeda.
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Oproti běžnému Rize, které je k dostátní u nás (Caykur Turist) je tento kousek hutnější a chuťově pestřejší, na popíjení samotného listu v jednonálevu se hodí stejně, jako na klasickou slazenou a praženou podobu.

    Cena: 1,990 DT/250g

    Prodejce: Tunisko - obchod v Hammamet