Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Green Nepal Tea - Thao

  • Vložil Tomáš Klouda 10.2.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info k většině čajů na webu (info od prodejce):
    „Čaj, čaj, čaj!“ – volání, které na indickém subkontinentu uslyšíte všude. „Čaj“ tam totiž znamená čaj! Tím však veškerá podobnost s tím, co známe z českých supermarketů, končí. Čaj z Nepálu a Indie je kvalitní, nejvyhlášenější na světě. Originální balení nepálského granulovaného černého čaje obsahuje cca 25 g čaje. Tento čaj je typická nepálská specialita. Je vhodný k přípravě s mlékem a cukrem – tak, jak jej pijí sami Nepálci. Dárkové balení obsahuje cca 25 g čaje, který je uzavřen v neprodyšné fólii, aby zůstal dlouho čerstvý. Ozdobný plátěný měšec lze použít samostatně, má jednoduché stahovací zavazování. Návod k přípravě čaje je uveden na obalu. Můžete si s tím „vyhrát“ jako čajový odborník, anebo jednoduše zalít vroucí vodou a slít po pár minutách. Tak jako tak pochutnání zaručujeme! :)
    Zboží je vyráběno ručně, proto se jednotlivé kousky mohou lehce lišit od vyobrazení, zejména co se týče detailů provedení a odstínů barev… každý kousek je skutečný originál! :)
    nadobi
    Zelený nepálský čaj
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pokyny k přípravě zeleného čaj:
    1.připravte kvalitní vroucí vodu o teplotě 80-85°C.
    2.zahřejte konvici, ve které budete čaj připravovat: propláchněte ji vroucí vodou.
    3.vsypte do konvice čaj - na šálek čaje (2 dcl) asi 2g lístkového čaje.
    4.louhujte čaj 3-5 minut podle chuti.
    5.při slévání do šálků používejte sítko. Vyvarujte se sítkům z bambusu, které narušují čistou chuť čaje.
    6.z jedné dávky čaje můžete připravit až tři nálevy.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list objemný, vesměs nepoškozený celolistý čaj, celek není příliš tříděný, v celku najdeme jak malé tmavší zelené nepoškozené listy, tak velké listy, světle zelené s žlutavými odstíny. Celek vypadá velmi hezky, objemný a hlavně i přes balení nepoškozený list dodává na dobrém dojmu. Vůně lehounce travnatá, těžší bylinné vegetální přirozené prvky, intenzivní vonný požitek, je znát, že se nejedná o žádnou vyčichlou podřadnou sortu.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 75°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: bez nadsázky mě nahřátý list zaskočil. Vůně je tak procítěná, plná, svěží, sladké zajímavé tóny s pouhým náznakem travnatosti, nejvýraznější tóny nesmírně sladkého základu s ovocnými prvky, takřka do marmeládova, zajímavý charakter připomínající domácí přesnídávku. V pozadí náznak bylinných tónů, které ale nemají příliš šanci se prosadit přes omamnou ovocnou vůni.
    Vůně nálevu: travnato-ovocná, sladká čistá vůně.
    Barva nálevu: žlutavý světlý nálev s minimálním počtem zlomků v misce.
    Chuť: plná hořko-sladká chuť, sladká dominuje, jemňounká svíravost, která dodává pouze celku šmrnc, báječný sladký základ, ovocné tóny jablek, připomíná zavařené nakrouhané jablka, místy tóny marmelády z červeného rybízu s cukrem. Pestré a nevšední tělo, podtext travnatých prvků s lehounce kořeněným charakterem. Báječná výraznost i pestrost nálevu, v závěru náznak bylinných prvků v pozadí, základ však stále obsazuje jablečná složka s marmeládovými problesky jiného ovoce (rybíz,meruňka).
    Dochuť: dlouhá dochuť, po polknutí báječný konstrast sladké ovocné složky a kořeněného travnatého podtextu. Kořeněné tóny jsou zcela typické pro nepálský čaj, kodávají celku plnost a říz. Ovocné tóny příjemné, přirozené, primární tóny evokují zakonzervované nudličky nakrouhaného jablka se šťávou a cukrem, vedlejší méně výrazné tóny zpodobňují kupované méně přirozené meruňkové marmelády. Travnatý podtext uhlazený, v dochuti převládá sladká složka, nahořklost zcela zanedbatelná. Závěr slaďounký, čiště jablečný s jemnou travnatou složkou menší výraznosti. Nesmírně chutný nevšední charakter zeleného čaje.
    //další zalití 95°C/6min bylo v chuti v podobě trochu nahořklejšího pozadí, ovocné složky stejně výrazné a pestré, lehce zkreslené výraznější travnatostí, dochuť lehounce drhne v krku, mírně štiplavé tóny. Hutný, plný i druhý nálev, ovšem s kratší dobou doznívání. Poslední zkušební zalití vroucí vodou a delším louhováním bylo již zanedbatelné, nálev byl poměrně prázdný.
    nadobi
    Vylouhovaný list hezkého svěžího vzhledu, nepoškozené nelámané listy, různé velikosti listů, měkká struktura listů, výrazné žilkování, jemně pilovité okraje listů.
    nadobi
    Závěr: Výtečný zeleňák nevšedního charakteru, dokázal bych si jej představit i v TOP českých shopech prodávající nepálské čaje, vyloženě jsem si na tomto kusu pochutnal, milé překvapení znásobené přes počáteční skepsi.

    Cena: nezveřejněno (69/25g ??)

    Prodejce: Thao.cz