Srovnání a testy s čajem

Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.

  • Thao - degustace tří nepálců

  • Vložil Tomáš Klouda 10.2.2014, autor Tomáš Klouda


    Dárkové balení nepálských čajů

    nadobi
    Balení obsahuje krabičku v níž jsou úhledné plátěné váčky, dle popisu na zadní straně krabičky je jeden bílý, druhý černý a třetí zelený nepálský čaj. Dárkovou sadu žena vyhrála ve facebookové soutěži na stránkách obchodu Thao. Primární výhrou byly jiné věci (dostali jsme úžasnou věc na mimčo až vyroste :-) ), ale mezi celkem byly i vonné tyčinky, které se do krabičky, která má porušený igelitový obal, bohužel promítly. Doufejme, že list čajů je chráněn ve váčku alespoň igelitovým sáčkem. Necháme se překvapit níže u rozboru každého z čajů.

    nadobi
    Info k většině čajů na webu (info od prodejce):
    „Čaj, čaj, čaj!“ – volání, které na indickém subkontinentu uslyšíte všude. „Čaj“ tam totiž znamená čaj! Tím však veškerá podobnost s tím, co známe z českých supermarketů, končí. Čaj z Nepálu a Indie je kvalitní, nejvyhlášenější na světě. Originální balení nepálského granulovaného černého čaje obsahuje cca 25 g čaje. Tento čaj je typická nepálská specialita. Je vhodný k přípravě s mlékem a cukrem – tak, jak jej pijí sami Nepálci. Dárkové balení obsahuje cca 25 g čaje, který je uzavřen v neprodyšné fólii, aby zůstal dlouho čerstvý. Ozdobný plátěný měšec lze použít samostatně, má jednoduché stahovací zavazování. Návod k přípravě čaje je uveden na obalu. Můžete si s tím „vyhrát“ jako čajový odborník, anebo jednoduše zalít vroucí vodou a slít po pár minutách. Tak jako tak pochutnání zaručujeme! :)
    Zboží je vyráběno ručně, proto se jednotlivé kousky mohou lehce lišit od vyobrazení, zejména co se týče detailů provedení a odstínů barev… každý kousek je skutečný originál! :)
    nadobi
    Černý nepálský čaj
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pokyny k přípravě černého čaj:
    1.připravte kvalitní vroucí vodu o teplotě 100°C.
    2.zahřejte konvici, ve které budete čaj připravovat: propláchněte ji vroucí vodou.
    3.vsypte do konvice čaj - na šálek čaje (2 dcl) asi jednu čajovou lžičku lístkového čaje.
    4.louhujte čaj 3-5 minut podle chuti.
    5.při slévání do šálků používejte sítko. Vyvarujte se sítkům z bambusu, které narušují čistou chuť čaje.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list velkým překvapením, list je schován v metalizovaném zalisovaném sáčku, drží si svůj původní charakter, složení listu je pestré, typické pro DJ/kvalitní nepálce, drobnější list s vyšším počtem drobounkých větviček, malinké ochmýřené tipsíky, pouze místy stříbřité lístky. Celek krásně barevný, převažují tmavé hnědé a šedé lístky a větvičky, v menšině pak zelené, oranžové a stříbřité listy. Vůně je plná, v pozadí kořeněného nádechu s květovo-bylinným základem a náznakem ořechu, nádech muskatelu.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 90°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: hutná kořeněná základová chuť s ušlechtilými dřevinami, lehounký květový podtext a ořechový poměrně výrazný podtón. Náznak pražených mandliček a muskatelu.
    Vůně nálevu: lehce kořeněný podtext, základ květovo-oříškový, lehounký náznak muskatelu.
    Barva nálevu: oranžový jiskrný nálev. Minimum lístků v misce.
    Chuť: plná chuť, primárně sladký charakter, minimální takřka neznatelná nahořklost v pozadí. Komplexní a plný celek, fascinující pestrost, květinové základové tóny, fascinující kořeněná složka patřící k ušlechtilým příjemným neagresivním dřevinám v pozadí, lehounké prvky mandle. Chuť evokuje černý nepálský čaj prvního sběru (FF) díky květinovému základu, ale pozadí je nadprůměrně kořeněné, což sedí naopak k AF - nejspíše se jedná o blend listu, ne čistý čaj z jedné zahrady. Závěr chutě podstatně sladší, kulaté tělo, usedlejší kořeněné prvky, procítěné květinkové tóny v základu.
    Dochuť: dlouhá plná dochuť, bez svíravého základu, či jiných negativních tónů. Květinové tělo, mandlový vedlejší tón (působí praženějším dojmem, výraznější dřevité prvky s báječnou (později lehce štiplavou) kořeněnou složkou. Sladký základ s těžko znatelnou nahořklostí v pozadí. V závěru náznak muskatelu, květinové tělo a dřevitý podtext.
    // zalito opětovně a již vroucí vodou - květinové tělo, chuť ne tak plná a kořeněná, pouze květinové neurčité prvky, dozvuk lehce štiplavý v krku, stále relativně dlouhý, primárně květinový.
    nadobi
    Vylouhovaný list ve většině lámaný, tradiční podoba DJ/nepálců, místy však nepoškozené drobounké lístky, místy jasně zelené listy, jindy naopak červeno-hnědavé, pestrý vylouhovaný list, hezký na pohled.
    nadobi
    Závěr: Vzhledem k stavbě listu (menší oxidace, světlejší celek) bych volil spíše chladnější vodu, kolem 90°C, ne přímo doporučovanou vroucí vodu. Celkově překvapení, jak v úhledném balení, uchování v sáčku, charakter čaje i celkový výsledek. V porovnání s TOP českými shopy, které prodávají nepálské čaje není tento kus tak podtržený v květinové chuti - nelze přesně definovat prvky - ovšem v celkovém českém měřítku je tento černý čaj nadprůměrný. Jako dárek je tento kus dle mého názoru skvělá volba, při nákupu oblečení bych si jej na základě této zkušenosti neváhal vzít k objednávce.

    Cena: 69,-/25g

    Prodejce: Thao.cz


    Zelený nepálský čaj
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pokyny k přípravě zeleného čaj:
    1.připravte kvalitní vroucí vodu o teplotě 80-85°C.
    2.zahřejte konvici, ve které budete čaj připravovat: propláchněte ji vroucí vodou.
    3.vsypte do konvice čaj - na šálek čaje (2 dcl) asi 2g lístkového čaje.
    4.louhujte čaj 3-5 minut podle chuti.
    5.při slévání do šálků používejte sítko. Vyvarujte se sítkům z bambusu, které narušují čistou chuť čaje.
    6.z jedné dávky čaje můžete připravit až tři nálevy.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list objemný, vesměs nepoškozený celolistý čaj, celek není příliš tříděný, v celku najdeme jak malé tmavší zelené nepoškozené listy, tak velké listy, světle zelené s žlutavými odstíny. Celek vypadá velmi hezky, objemný a hlavně i přes balení nepoškozený list dodává na dobrém dojmu. Vůně lehounce travnatá, těžší bylinné vegetální přirozené prvky, intenzivní vonný požitek, je znát, že se nejedná o žádnou vyčichlou podřadnou sortu.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 75°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: bez nadsázky mě nahřátý list zaskočil. Vůně je tak procítěná, plná, svěží, sladké zajímavé tóny s pouhým náznakem travnatosti, nejvýraznější tóny nesmírně sladkého základu s ovocnými prvky, takřka do marmeládova, zajímavý charakter připomínající domácí přesnídávku. V pozadí náznak bylinných tónů, které ale nemají příliš šanci se prosadit přes omamnou ovocnou vůni.
    Vůně nálevu: travnato-ovocná, sladká čistá vůně.
    Barva nálevu: žlutavý světlý nálev s minimálním počtem zlomků v misce.
    Chuť: plná hořko-sladká chuť, sladká dominuje, jemňounká svíravost, která dodává pouze celku šmrnc, báječný sladký základ, ovocné tóny jablek, připomíná zavařené nakrouhané jablka, místy tóny marmelády z červeného rybízu s cukrem. Pestré a nevšední tělo, podtext travnatých prvků s lehounce kořeněným charakterem. Báječná výraznost i pestrost nálevu, v závěru náznak bylinných prvků v pozadí, základ však stále obsazuje jablečná složka s marmeládovými problesky jiného ovoce (rybíz,meruňka).
    Dochuť: dlouhá dochuť, po polknutí báječný konstrast sladké ovocné složky a kořeněného travnatého podtextu. Kořeněné tóny jsou zcela typické pro nepálský čaj, kodávají celku plnost a říz. Ovocné tóny příjemné, přirozené, primární tóny evokují zakonzervované nudličky nakrouhaného jablka se šťávou a cukrem, vedlejší méně výrazné tóny zpodobňují kupované méně přirozené meruňkové marmelády. Travnatý podtext uhlazený, v dochuti převládá sladká složka, nahořklost zcela zanedbatelná. Závěr slaďounký, čiště jablečný s jemnou travnatou složkou menší výraznosti. Nesmírně chutný nevšední charakter zeleného čaje.
    //další zalití 95°C/6min bylo v chuti v podobě trochu nahořklejšího pozadí, ovocné složky stejně výrazné a pestré, lehce zkreslené výraznější travnatostí, dochuť lehounce drhne v krku, mírně štiplavé tóny. Hutný, plný i druhý nálev, ovšem s kratší dobou doznívání. Poslední zkušební zalití vroucí vodou a delším louhováním bylo již zanedbatelné, nálev byl poměrně prázdný.
    nadobi
    Vylouhovaný list hezkého svěžího vzhledu, nepoškozené nelámané listy, různé velikosti listů, měkká struktura listů, výrazné žilkování, jemně pilovité okraje listů.
    nadobi
    Závěr: Výtečný zeleňák nevšedního charakteru, dokázal bych si jej představit i v TOP českých shopech prodávající nepálské čaje, vyloženě jsem si na tomto kusu pochutnal, milé překvapení znásobené přes počáteční skepsi.

    Cena: nezveřejněno (69/25g ??)

    Prodejce: Thao.cz


    Bílý nepálský čaj
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Pokyny k přípravě bílého čaj:
    1.připravte kvalitní vroucí vodu o teplotě 80-85°C.
    2.zahřejte konvici, ve které budete čaj připravovat: propláchněte ji vroucí vodou.
    3.vsypte do konvice čaj - na šálek čaje (2 dcl) asi 3g lístkového čaje.
    4.louhujte čaj 3-5 minut podle chuti.
    5.při slévání do šálků používejte sítko. Vyvarujte se sítkům z bambusu, které narušují čistou chuť čaje.
    6.z jedné dávky čaje můžete připravit až tři nálevy.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list nejhezčí z trojice nepálců - prakticky pouze tipsový čaj, krásné dlouhé stříbřité ochmýřené listy. Všechna čest s ohledem na balení v metalizovaném ohebném sáčku a v lněném pytlíku. Vůně je intenzivní květová s bylinnými podtóny, sladká vůně přirozeného charakteru. Báječné vonné prvky růže a tulipánu.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 85°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: božská nejintenzivnější vůně, květinové plné tóny, tulipán je spíše v pozadí, dominuje těžší kořeněná složka pasující spíše k šeříku, či jiným obdobně intenzivně vonícím květinám.
    Vůně nálevu: výrazná tulipánová složka s náznakem výraznějších květin s kořeněným pozadím. Plná, vábivá vůně.
    Barva nálevu: žlutavý/bledší až plěťový nálev, absolutně bez kalu či zlomků.
    Chuť: vynikající procítěná a vyvážená chuť, hebká základová květinová chuť a zároveň decentně kořeněné pozadí, lehoučce travnaté nádechy, přirozené složky květinového plného charakteru. Svěží základ s jemností nektaru, který přitom působí po celých ústech. Závěr výrazněji kořeněný v pozadí, základ slaďounký, naprosto hladkého průběhu. Velmi výrazný tulipán, místy francouzská růže, náznak orchideje a šeříku.
    Dochuť: dlouhá a výrazná dochuť, zajímavá kombinace jemné procítěné květinové složky s decentním kořeněným podtextem. V dochuti je podtext méně kořeněný, základ s prvky tulipánu, náznak bezu, podtext lehounce travnatý s kořeněnými podtexty nektaru výraznějších květin. Závěr je mírný květinového nádechu, mezi tulipánem je cítit náznak hrušky, podtext pouze mírně kořeněný, květinové tóny jsou nesmírně bohaté, ale nelze všechny prvky stanovit.
    //druhý nálev je mírnější, pouze zákldové květinové vypsané prvky, již ne tak bohaté tělo a zcela bez kořeněných prvků. Třetí zkušební nálev prázdný.
    nadobi
    Vylouhovaný list v podobě špičatých vrcholových lístků a tužších malých úhledných nepoškozených zeleno-nahnědlých lístků. Nádherná TOP podoba.
    nadobi
    Závěr: Chuťově nejzajímavější čaj z trojice čajů z Thao, absolutní souhra chutí, květinové plné tóny v příjemném doplnění kořeněných složek.

    Cena: nezveřejněno

    Prodejce: Thao.cz