Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Thea Kuan Ying - thajská železná bohyně milosrdenství


2.11.2010

thajská variace slavného čaje "Železná bohyně milosrdenství"

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 01/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong)
kultivar: Thae Kuan Ying Tea

Suchý list pravidelný, poněkud tmavší, pečenější. Vůně za sucha je bylinná.

5g/100ml gaiwan, předehřev nádobí - list v nahřátém nádobí voní velice praženě.

1.nálev 90°C/20s - světle žlutý nálev, list voní kořeněno-praženě. Lehké tóny citrusů přecházející do prvků nezralého ovoce, které těžkne až do medových tónů s téměř nepostřehnutelnou kořeněnou závěrečnou chutí. Aftertaste krátký citrusovo-medový.

2.nálev 90°C/15s - podstatně tmavší nálev s výraznou omamně kořeněnou vůní. Plnější nálev tmavšího charakteru, zpočátku je cítit velmi výrazná ovocnost přecházející do pražených prvků. Dále se chuť posouvá do těžkých přezrálých prvků ovoce (místy až medové tóny) až ke kořeněným tónům. Místy je cítit téměř mléčná jemná chuť - ve spojení s tmvaším charakterem čaje je to velmi zajímavé! Dozvuk podstatně zajímavější, začíná na nepatrně natrpklém citrusovém charakteru a přechází k tmavému praženému kořeněnému závěru.

3.nálev 90°C/25s - opět tmavší nálev, lístky se pomalu rozvíjejí, zde se projevil zcela typický thajský charakter, kořenitý plný rozjezd pomalu slábnoucí do pražených ovocných těžkých tónů až do takžka krémovo mléčných prvků ovoce na jazyku za stálé lehké kořenitosti na patře. Dochuť velice dlouhá kořeněno-pražená přecházejíc do jemné ovocnosti. Extrémně svěží povzbuzující nálev.

4.nálev 90°C/35s - tmavý žlutý nálev, výrazná kořenitost se prolíná s lehkými citrusovými složkami, opět výraznější nálev, velmi výrazné "cha qi". Aftertaste velice výrazný a neuvěřitelně dlouhý. Kořeněný sládnoucí charakter přecházející do ovocna.

5.nálev 90°C/45s - zakulacení chuti, kořeněnost už není zdaleka tak výrazná, ustopila ovocným složkám, které nyní převažují, chuť přechází do sladka s pečeným charakterem na patře. Oproti předchozímu nálevu pokles, stále však velice plný nálev. Aftertaste kratší, ale stále velmi dlouhý ovocný.

6.nálev 90°C/70s - stále velice příjemný nálev s minimálním poklesem chutí. V dozvuku je více cítit praženost.

7.nálev 100°C/120s - zde je již cítit výrazný pokles chutí. Nálev se omezil na ovocnou a praženou chuť. Dochuť středně dlouhá, i zde je cítit pokles výraznosti, lehce ovocný charakter.

8.nálev 100°C/200s - poslední nálev, vyšší teplota vody způsobila mírnou svíravost, lehké tóny ovoce s pražeností. Dozvuk krátký.

Závěr: Velice zajímavý čaj, který se dle mého vrací k původní chuti čínské železné bohyně. Široká paleta chuťí se specifickým základem pro thajské oolongy. Pomalé rozvíjení listů. Bezkonkurenční cena v poměru s chutí, čaj vhodný jak pro relaxační chvíle, tak pro daždodenní popíjení.

Cena: 74,-/50g

Prodejce/dovozce: Dobré čaje (jiaogulan.cz/shop)