Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
17.9.2010
Informace:
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 06/10)
typ čaje: thajský zelený čaj mletý
kultivar: speciální japonské klony čajovníků
Velice mě zajímala tato specialitka, veřejnosti je znám pouze japonský práškový čaj matcha, který je používán při čajovém obřadu Chanoju.
Doporučuji velmi opatrné zacházení se sáčkem, v kterém je čaj, prášek je velmi jemný. Dávkování provádět také velmi opatrně.
a) příprava v šejkru
1 polévková lžíce (cca 3 vrchovaté čajové) mletého čaje/150ml výsledného nálevu
Prášek nasypeme do šejkru a zalijeme 70-80°C zchladlé vody. Protřepeme, rozléváme do chavanů, či misek.
Vznikne kalný nálev s lehkou pěnou. Nevšední vůně připomínající nezvyklé travnato-listové prvky. Chuť je neagresivní, při větším dávkování lehce svíravá, mírně specificky travnatá, se spíše bylinnými prvky, zpočátku nepatrně trpká chuť postupně přecházející do nasládlých tónů. Velmi umírňující ("zásaditý") nálev pro žaludek. Velice zdravý čaj, díky vysokému obsahu vitamínů. Popíjet se dá za studena i za tepla. Velmi povzbuzující čaj. Pěna rychle spadne při slití ze šejkru, při přípravě s chasenem přímo v misce je o mnoho lepší.
// poznámka: v šejkru nejdříve promíchejte prášek s vodou (kroužením s nádobkou) a poté pečlivě zavřete víčko a protřepejte.
b) příprava po japonsku s metličkou (chasen) - tradičně po japonsku, omlouvám se za těch pár fotografií, ale neustále focení k obřadu nepatří. Čaj vložíme do velmi jemného sítka a kovovou stěrkou ho "roztíráme" přes toto sítko do nádobky. Tím se zbavíme případných hrudek a zjemníme prášek. Nahřejeme chawan a důkladně vysušíme. Vložíme do chawanu čaj a postupně zaléváme 70-80°C horkou vodou.Poté rozšleháme bambusovou metličkou - tzv. chasenem. V obrázku je postup šlehání. Šleháme, dokud se na hladině nevytvoří hustá pěna. Tento způsob je zdaleka nejlepší pro vychutnání tohoto čaje. Hustý čaj je řízný, není však agresivní ani svíravý, povzbuzující. Řídký čaj mírný lahodný uklidňující. Mezi hustým a řídkým čajem je vhodné pojíst jídlo, nebo sladkosti, jak už tomu bývá u tradičního obřadu.
Na tuto přípravu použijeme cca 5x chashaku/200ml chawan (který zaléváme do půlky - tento způsob je na tzv. hustý čaj, pro řídký čaj použijeme méně čaje)
c) doplněk k dezertům a pokrmům. Velice dobrý na posyp dezertů, nebo přímo na vaření!
d) podle prodejce lze z tohoto čaje připravit výborná
ledová tříšť, nebo čajové
zmrzliny, velmi zajímavé, určitě stojí za vyzkoušení.
Závěr: Příjemný nevšední čaj s opravdu všestranným využitím. Pít se dá prakticky kdykoliv a v jakékoliv podobě, což je vskutku zajímavé. Velice příznivá cena oproti japonské matche. Příznivé účinky na zdraví, velmi povzbuzující čaj.
Prodejce/ dodavatel: http://www.jiaogulan.cz/shop
Cena: 99,-/50g.