Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
Kompletní specifikace:
Khao Hom voňavá rýže Oolong z Thajska, vítěz 3 hvězdičkové ceny Great Taste Award v roce 2017.
Porotci Great Taste Award řekli: „Listy mají fantastickou kvalitu. Nápoj má jemné tóny pečené rýže, brassiky (čínská zelenina) a skvělou umami chuť spolu se smetanou a máslem.“
Khao Hom voňavá rýže Oolong je nevšední čaj. Pěstuje se kolem vesnice Santikhiri (dříve Mae Salong) v Thajsku, která se nachází blízko hory Doi Mae Salong, nedaleko hranic s Barmou a Laosem. Je pěstován v nadmořské výšce okolo 1 200 - 1 600 metrů a byl sklizen na jaře 2019.
Khao Hom voňavá rýže Oolong je vonný čaj, který se vyrábí z kultivaru Jin Xuan Golden Daylily TRES # 12, který se nejběžněji používá k výběru pro Oolong. Mnozí si považují Tchaj-wanské čaje pro jejich fantastickou kvalitu.
Aromatizační činidlo používané pro tento čaj se nazývá Nuo Mi Xiang, které se doslova překládá jako „vonná vůně lepkavé rýže“ a obvykle se používá v Yunnanu v Číně pro vonící pu-erh. Tato bylina je známá také jako Nuo Mi Xiang Nen Ye (sladká rýžová nabídka) nebo také latinským názvem Semnostachya menglaensis. Má příchuť, která je podobná vanilce a je velmi podobná pandánu, který je někdy označován jako „asijská vanilka“. Tato bylina se také běžně používá jako vůně k rýži, proto název tohoto čaje - voňavá rýže nebo lepkavá rýže Oolong - protože nám připomíná voňavou rýži, která je v této části Asie tak běžná. Když zalijete tento Oolong, uvidíte ve své čajové konvici dva druhy listů: světlejší listy - to jsou listy čajové rostliny a tmavší zelenější listy - to jsou skutečné listy Nuo Mi Xiang Nen Ye.
Pevně svinuté listy této Khao Hom voňavé rýže Oolong mají výraznou vůni podobnou thajské jasmínové rýži. Nápoj má světlou barvu a uklidňující vůni voňavé rýže. Tento čaj je pečlivě vytvořen tak, aby vůně doplňovala sladký krémový charakter kultivaru Jin Xuan, ale aby ho nepřebila. Tato dokonalá rovnováha vytváří chuť, která je lehká, sladká a jemná, se smetanovým pocitem v ústech. Jsou v něm nádherné chutě smetany, ořechů, kukuřice, vanilky a pandánu.
Po jeho zalití se po celém bytě rozšíří opojná vůně, které některým lidem připomíná pečenou rýži na másle. Pití nápoje je opravdový zážitek. První zalití je velmi voňavé a intenzivní. Chuť rýže cítíte dlouho i když máte čaj už vypitý. Druhé zalití má jemnější vůni i chuť a přináší další jemné odstíny chuti, kterých si při prvním zalití nevšimnete, protože se zaměřujete na nádhernou vůni pečené rýže. Hotový nápoj je velmi dobře vyvážený a je tak dobrý, že vám jeden šálek nebude stačit.
Průvodce přípravou nápoje: 2,5 g ve 250 ml vody při 90 ° C po dobu 2-3 minut. Může se zalévat 3 krát i vícekrát podle vaší chuti.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je silně rýžová, nejvíce připomíná aromatickou jasmínovou rýži, lehce nasládlou s lehkým vegetálním podtextem. List svinovaný do kuliček, velikost smotků je poměrně velká, objemné kuličky dávají tušit vícelisté zarolované celky. Barva kuliček je světle i tmavě zelená, jedná se tedy o světlý, méně oxidovaný oolong. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku intenzivní čistá rýžová vůně (zbožňuji kvalitní rýži a vůně je to více, než příjemná a autentická!), po delším napaření se přidávají bylinné prvky a stopově vanilka. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavší žlutavá barva, až do zlata. Pouze pár částeček prachu na dně misky. Vůně je sytá, vanilkovo-rýžová s vegetálním podtextem. |
CHUŤ | | Kupodivu rýže nevstupuje ani při zátěžovém testu v degustační sadě přespříliš. První doušek mě zaplavil sladkou základnou, květovo-vegetálním tělem a pouze výraznou, ale ne přehlušující chutí rýže. V podstextu nacházím vanilku, lehké doteky květin a bylin. Rýžové prvky hutné zaplňují doslova patro, už jen z popíjení mám pocit "sytosti", snad je to ve spojení chuti rýže, chuť mě uspokojuje, "zasycuje". |
DOCHUŤ | | Po polknutí je výrazná vegetální složka, lehunce nahořklá v pozadí (pocit "zeleně" jako u zeleného vitenamu), bezpochyby silný čaj, povzbudivý. Rýže po polknutí ještě zhutní, připomíná teď lehce osmahlou rýži/rýži vařenou v nálevu houjicha, takové těžší hutnější složky za vegetální velmi vytrvalé chutě. Květové prvky dostávají prostor až po pár minutách, kdy se celek odlehčí, nesmírně dlouhé působení a mocný dojem po vypití. Nálev není svíravý, přesto zelený charakter čaje je agresivnější na žaludek (jako většina zeleňáků) a tak je potřeba být před konzumací najedený. Vanilka v dochuti zableskne na začátku, ale jak opadává překypující složka jasmínové rýže, tak celek přechází v vegetálnějšímu tělu s bylinno-květovými problesky. // poznámka - rýžové nuance cítím i po 15-ti minutách po vypití! |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Tuhé velké listy na vícelistých uskupeních, silný stonek, převážně s tipsem na konci a 2-3 listy pod ním. Zelená, tmavší barva listu, nepříliš výrazné žilkování a malinké pilovité okraje listů. |
Vícenálev úchvatný, první tři nálevy jsou plné, výrazněji rýžové, pouze lehké nuance okolo, další nálevy jsou otevřenější, pestřejší, potenciál čaje více prostupuje do nálevů, již od třetího nálevu je mocná vegetální základna doprovázena vanilkou. Intenzivnější jsou i rýžové prvky, jako jasmínová rýže ze dna rýžovaru, lehounce přichycená, křůpavá, lahodná, přesně takovou chuť evokují prvky v tomto čaji. Místy se mi povedlo připravit nálev podstatně květinovější, v podtextu mi připomínal silně světlejší TGY. Již jsem v minulosti rýžové oolongy měl a tento není o nic horší, je vydatný, s výdrží a má zcela unikátní chuť. Přiznávám, nemusí oslovit každého, je to jako s anýzem - buď jej milujete, nebo vám nesedí :-) Za mě palec nahoru, skvělé oživení a zařadím to rád na lokální degustaci ovoněných druhů čajů!
Cena: 180,-/50g
Prodejce: vypij.cz