Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
19.9.2010
Prodejce/dodavatel: původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mueang Chiang Rai
rok: 2010 (MFG 01/10)
typ čaje: thajský zelený čaj ovoněný jasmínem
kultivar: assámský čajovník
Suchý list: dlouhé velké listy, místy lámané, úhledný, místy se objeví kvítek jasmínu. Velmi příjemná vůně jasmínu spojená s téměř citrusovitými sladkými pachy.
Příprava: 4g/100ml gaiwan
1.nálev 80°C/15s - světle žlutý nálev, po zalití suchý list zcela změnil charakter pachů, po místnosti se linou jasmínovo citrusové vůně. Nálev je do sladka s decentním nádechem jasmínu a plnou neagresivní chutí s tóny citrusů. Svěží nevtíravá čerstvá chuť, dozvuk středně dlouhý s tóny citrusů a jasmínu.
2.nálev 80°C/20s - nepatrně tmavší nálev, stále však světle žlutý. Plnější charakter nálevu, mnohem výraznější citrónové tóny s jasmínovým nádechem, vynikající nálev! Nepatrně natrpklý konec. Aftertaste delší, výraznější, převládají tóny citrusů s výtečnou jasmínovou kombinací.
3.nálev 80°C/30s - pokles výraznosti vůní, i v nálevu je cítit jistá změna. Uhlazenější charakter, méně výrazné citrusové prvky, ideálně sladěny s jasmínovými na stejné intenzitě. Sladký lehce nakyslý závěr chutě. Dochuť spíše delší více jasmínová, citrusy ustupují.
4.nálev 80°C/45s - celkový pokles výraznosti i chutí, příjemný nálev s méně výraznou, ale stále výraznou jasmínovou chutí s citrusovými prvky v pozadí. Dozvuk kratší, méně výrazný
5.nálev 90°C/70s - Přidaná teplota oživila čaj, výraznější jasmínové prvky, citrusové tóny nepatrné. Delší doba louhování způsobila více natrpklý konec, převládá však stále sladký charakter. Dozvuk krátký s nádechem jasmínu.
6.nálev 90°C/120s - vodový nálev s lehkým nádechem jasmínu, více trpký dojezd. Velice kratičký dozvuk.
Dodal poznámku ohledně vylouhovaných listů - velké dlouhé široké listy a skvělá kvalita!
Závěr: oproti již recenzovanému thajskému jasmínovému oolongu má tento zelený čaj výraznější aroma, oolong je jemnější a uhlazený v chuti, tento však více pestrý s citrusovými tóny. Vřele doporučuji, tento čaj mě překvapil vynikajícími tóny, osobně mě zaujal více, než jasmínový thajský oolong.
Cena: 59,-/ 50g (stejná cena jako u jasmínového oolongu)
Dovozce/prodejce:
http://www.jiaogulan.cz/shop