Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Jasmínový thajský oolong



10.7.2010
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 01/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) ovoněný jasmínem
kultivar: assámský čajovník

suchý list celý srolovaný, občas nedovinutý, místy se v čaji objeví i kvítek jasmínu. Vůně intenzivní jasmínová, příjemná, netypická pro jiné jasmínové čaje.

4g/100ml konvička

1. nálev - 90°C/ 10s - krátké louhování, kvůli trpkosti, barva nálevu světle žlutá, vůně omamně jasmínová, lehce natrpklá chuť s jasmínovým základem a kratičkým sladkým jasmínovým dozvukem.
2. nálev - 90°C/ 10s - prakticky okamžité slévání. Barva nálevu tmavší. Vyrovnanější, plnější nálev s decentní chuťí jasmínu. Sladký dozvuk s nepatrně trpkým dojezdem - kontrast hořko-sladkosti - délka dozvuku středně dlouhá.
3. nálev - 90°C/ 15s - opět o něco tmavší barva nálevu - tmavě žlutá. Agresivita ustupuje, nálev se stává čím dál tím víc vyváženější, tento nálev je prakticky nejlepší, velice sladký nálev, bez hořkosti, nebo trpkosti, aftertaste dlouhý jasmínový, do sladka.
4. nálev - 90°C/ 25s - lístky se rozvinuly a zaplnily takřka celou konvičku. Vůně  o něco slabší, chuť prakticky stejná jako u předchozího nálevu, velice dobrý sladký nálev s jasmínovým tělem a dlouhým ještě příjemnějším dozvukem.
5. nálev - 90°C/ 35s - nepatrně slabší nálev, jasmínová chuť postupně ustupuje, sladká dochuť, stále poměrně dlouhá.
6. nálev - 90°C/ 50s - opět slabší nálev, chuť jasmínu rapidně zeslábla, stále si však drží svůj základ a sladkost. Dozvuk je také velice kratší.
7. nálev - 90°C/ 120s - z čaje jsme dostali to co v něm ještě zbylo, velice příjemný nálev, o něco silnější, než předchozí, ale je již poslední.

Mokrý list široký a dlouhý, celistvý, krásný vzhled, postupně s nálevy se rozbaluje.

Cena: 59,-/50g
Prodejce: http://www.jiaogulan.cz/shop

Závěr: Velice příjemný specifický jasmínový čaj, který příjemně překvapil, doporučuji, těm, kterým jasmínové čaje chutnají, i těm, kteří mají rádi čaj pro chvíle uvolnění. Čaj má sklon k trpknutí, proto jsem použil krátké časy louhování. Velice mě překvapil počet nálevů.