Srovnání a testy s čajem

Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.

  • Darjeeling - Test oživení staršího listu



  • nadobi
    nadobi
    Info:
    K dispozici mám 2 vzorky – původní starý list DJ z roku 2005. Druhý vzorek je upravený DJ z 2005 horkým vzduchem (cca 70°C). Cílem tohoto testu je zjištění, jestli je starší Darjeeling již mrtvý a bez potenciálu, nebo jestli s ním lze dále pracovat a oživit jej.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list je v obou případech téměř totožný, pouze upravený list je nepatrně méně objemný, usedlý – listy se trochu srovnaly. Poměrně velké objemné listy, velké množství tipsů, barva listu tmavá hnědo-kovově šedé, místy načernalé a poměrně hojné stříbřité tipsy. Vůně nepříliš výrazná, po otevření sáčku téměř bez vonných prvků, po naporcování až při čichání z blízka je patrná usedlá sladko-nakyslá vůně staršího čaje, ořechovo-dřevité složky. Upravený list je nepatrně výrazněji nakyslý, s opravdu lehce výraznějšími ořechovými prvky – lískový ořech.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava DJ původní list v tasteru
    4g/100ml/2min, 95°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: při vložení do nahřátého nádobí se list rozvoní lehce kořeněnou vedlejší složkou a květnato-ořechovými prvky. Při delším propaření listu se objevují sladší tóny a výrazný luční med v pozadí, rozvinuté tóny značně aromatických květů bezu a orchideje. Poměrně výrazná a relativně hutná vůně.
    Vůně nálevu: i přes stáří zdrojového listu je základ vcelku květnatý a víceméně i bohatý, medovo-bezová složka s lehounkými kořeněnými podtexty, náznak sušeného lístkového ořechu.
    Barva nálevu: tmavší barva, červeno-rudá.
    Chuť: hořko-sladká chuť, základ lehce svíravý, květnatý základ s kořeněným podtextem, evokuje bezové tóny s kapkou orchideje, náznak dřevitých složek a sušeného lískového ořechu. Závěr sladší, o něco méně svíravý, plné tělo hrubšího celku. Náznak květového medu, květové složky v závěru značně ovlivněny dřevitými prvky, stále značně svíravé tělo..
    Dochuť: svíravost pokračující i v dochuti, po chvilce sladší celek, značně ovlivněné celkové rozložení kvůli dřevitým prvkům, lehounce kořeněný podtext. Relativně plný celek, lehce štiplavá složka po polknutí, náznak citrusů a květových tónů, pozadí dřevité s nádechem ořechu, poměrně zmatená kompozice. Doba doznívání je relativně dlouhá (kolem 8min), i v závěru je přítomný pozůstatek svíravé složky, základ hořko-sladký, květový s náznakem medu, lehce dřevité pozadí.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava upraveného DJ v tasteru
    4g/100ml/2min, 95°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: upravený list je méně intenzivní ve vůni, od počátku do konce jsou cítit květnaté sladší prvky, složením podobné, jako při delším propaření původního listu, intenzitou se však původnímu nemůže rovnat. Sladké medovo-květnaté složky, téměř čistě bezové tóny.
    Vůně nálevu: čistá sladká vůně s bezovo-medovým základem, sladší, ale méně výazná vůně.
    Barva nálevu: barva do oranžova, světlejší oproti původnímu listu.
    Chuť: základ hořko-sladký, start krátce svíravý, později usazený, tělo není tak výrazné, jako v původním listu, výraznější medové květové tóny, ale samotné tóny květů méně pestré a podtržené - mírné zjemnění původní svíravosti, ovšem s omezením chuťového potenciálu. Hladší průběh, ale stále přítomný dřevitý podtext evokující starší list. Závěr sladký s mírnou svíravostí, sladké primární tóny s lehce nahořklým pozadím, příjemné výraznější ořechové prvky, čisté květové tóny.
    Dochuť: dochuť mnohem příjemnějšího charakteru oproti původnímu listu, téměř zcela bez svíravosti, po polknutí čistší tělo, ne tak pestrá kompozice prvků s omezenější výrazností, doba doznívání středně dlouhá, ale umírněná a příjemná k vychutnání. Sladší medovo-květnaté tóny, takřka bez dřevitosti a zcela bez svíravých prvků. Náznak lískového sušeného oříšku v pozadí. Závěr květnatý, bezovo-medové tóny, výraznější svěží charakter.

    //ve zkušebních druhých nálevech není rozdíl mezi jednotlivými listy tak znatelný, druhý upravený je stále v pozadí více uhlazeý, ale oba jsou květnaté, mírnější s tóny lučního medu.
    nadobi
    nadobi
    Rozdíly ve vylouhovaném listu nejsou markantní, upravený méně objemný, listy hezké, vesměs nepoškozené, úhledné jednolisty. Barva listů hnědo-červená.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Úprava staršího listu omezila plnost chuťových složek, ale uhladila svíravé tóny obsažené v původním, lety zdegradovaném, listu. Na jednu stranu bych radil pít zchladlý původní DJ, svíravé prvky se tím poměrně neutralizují, na druhou stranu pro oživení listu a hlavně pro většinu je univerzálnější tato úprava horkým vzduchem – tato varianta je jak horká, tak ta studena příjemnější – ale pro zobecnění by to chtělo test s vícero listy s různým zeměpisným původem. Test vícenálevově s obdobnými výsledky, původní list je hrubší v základu, ale má plné tóny, upravený list má sice původní chuťové složky, ale je mírnější, ale uhlazenější.

    Původ: vzorek od mgr. P. Siče.