Srovnání a testy s čajem

Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.

Čajové drinky - Teatender pokusy Absinth-zelená-becher


Vložil Tomáš Klouda 17.11.2024, autor Tomáš Klouda


Devět mixologických drinků s podílem čaje!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ceylon-Absinth
50ml ceylonského zeleného čaje
4cl Absinth Metelka 70%
Lžička květového medu
Okurka na ozdobení
Led
Výrazné tóny anýzu, příjemné decentní travnaté složky v pozadí, vyvážená kořeněná složka absinthu se sladkostí medu
Osvěžující účinek, lehké třísloviny po polknutí. Absinth tvoří interakci patra společně s čajem, který je výrazný na kořenu jazyka.
Přednost bych příště dal jasmínovému čaji, aby byl více vybalancovaný anýzový prvek s výrazným jasmínem, zde převyšuje stále Absinth, ale celek je chutný a zajímavý. Přesto pro mě obsadil tento drink třetí misto (ale ženě zase chutnal nejvíce, tak si vyberte ?? )
caje
caje




Sencha-Absinth
50ml sencha fukamushi
4cl Absinth Metelka 70%
Dvě čajové lžičky bezového sirupu
Plátek jablka na ozdobení
Velmi svěží, pestrá základna, dominuje lékořice, anýz, stopa bezu, náznak travin.
Smíchaný celek není tak silný jako absinth samotný, velmi povedený blend, svěží, intenzivní, lehce protahující po vypití, zahřeje v krku a potěší v ústech. Dodává skvělý pocit, energizující účinek.
K tomuto blendu by se mi nyní při zhodnocení drinku hodilo jako dekor i vkusně vyladěná chuťová stopka pár kuliček bílých hroznů. Doporučuji servírovat s ledem, při druhé přípravě byl vysledek ještě více svěží!
caje
caje




Maté-Absinth
50ml Yerba maté Paraguay Ruvicha nativa
4cl Absinth Metelka 70%
Dvě čajové lžičky javorového sirupu
Půlka švestky na ozdobení
Led
Výrazný charakter kouřového maté s výrazným anýzem tvoří vybalancovaný těžší základ, led potlačuje kouřovou základnu a rozmělňuje silný anýz. Velmi smyslný celek, takřka whisky tóny Balantýnky, javorový sirup tvoří tu pravou vyváženou složku k hořké chuti matéčka s přídavkem tónů dřevin maté evokující dubové sudy.
Po polknutí velmi procítěné ušlechtilé tóny dřevin, dotek vanilky, stopy kouře, sladnoucí základ. Intenzivní, ale ve své podstatě dokonale sladěné chutě! Švestka ukusována v průběhu popíjení, dokonalé souznění. Na toto bych si zvykl...
Nejlepší výsledek, jaký si mohu na podzimní drink přát! Velmi doporučuji.
caje
caje
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Matcha-zelená
Bartida zelená, Matcha tea, Javorový sirup, Meduňka, Meruňka
4cl Bartida zelené, dvě čajové lžičky javorového sirupu a protřepat, namixovat, servírovat do nádoby, poté tradiční příprava matcha tea 2g, našleháme chasenem (metličkou) pěnu a naservírujeme na vršek nádoby. Meduňka a vypeckovaná meruňka jako dekor i vkusný a ladící doplněk do celkové chutě.
Další dva drinky budou následovat ?? tento je druhý nejlepší, povzbudivý, sytý, chutný!
Děkuji Bartida z FB soutěže a tím i k prvnímu rozhoupání k mixologickým pokusům
caje
caje




Sheng-zelená
Druhý mixologický drink ©Čajovnička
Sheng pu-erh, Bartida Zelená, Květový/pampeliškový med, Máta, Lesní jahůdky, Led
Med (vrchovatá čajová lžička) s 4cl zelené promixujeme a servírujeme do whiskovky. Zchladlý nálev sheng (raw) pu-erhu sléváme následně do horní vrstvy ve whiskovce. Servírujeme s ledem.
Doplníme mátou a jahůdkami.
Ze tří drinků byl tento subjektivně poslední, nebyl zlý, naopak, byl chutný, ale nedosahoval svěžesti vítěze ani plnosti již zveřejněného drinku s matchou.
Opět děkuji Bartida FB výhru zelené k pokusům v mixologii
caje
caje




Jasmín-zelená
Výherce mixologického pokusu, receptura ©Čajovnička
Jasmínový čaj (bílý král), Bartida zelená, rýmovníkový sirup, kiwi, šanta kočičí, led.
Smixujeme 4cl Bartida zelené s dvěmi čajovými lžičkami rýmovníkového sirupu. Silný poctivý zchladlý výluh jasmínového čaje sléváme na vršek - vytvoří se nám krásné dvě barevně oddělené vrstvy. Servírujeme do šampusky s plátkem kiwi a šantou kočičí a přidáme kuličky ledu.
Skvělý osvěžující, sytý, živý drink, mix, co je uhrančivý a děláme si i nadále
Děkuji Bartida za výhru zelené a možnost k zkoušení mixologických receptů
caje
caje
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Earl Grey-Becher
50ml Earl Grey
4cl Becher
2 čajové lžičky bezového sirupu
Plátek granátového jablka + pár zrnek na dno
Hezká vizuálka, oranžová barva drinku, nahoře led, dole rubínová zrnka granátového jablka.
Vůně je citrusová s náznakem Coly.
Chuť je bombastická! Citron, lékořice, kapka bezu, hřebíček. Svěží a pestrá základna, kyselkavost, sladkost, drobná hořkost. Naplňující, osvěžující variace.
Po polknutí lehce kořeněný dojezd, lékořice, doslova jako posypaný pendrek včetně sladko-kyselé chutě coby "posyp". Po chvilce silné citrusové nuance, silice bergamotu, lehce hřebíček. Zde je silně cítit i tropická nakyslejší složka granátového jablka (zrnka se nejspíše vylouhovala v čaji a alkoholu). Po minutce je cítit sladká stopa po bezu, sirup se projevuje až na závěr, sladnutí celku. Obzvláště dochuť je sytá a dlouhá, pocitově hřejivá, extrémně příjemné citrusové chutě, které k Becheru velmi dobře sedí ??
caje
caje




Rize-Becher
50ml Rize
4cl Becher
2 čajové lžičky vanilkového cukru
Plátek banánu
Jiskrná karamelová barva.
Vůně je exotická, skořice, hřebíček, vanilka, banán.
Chuť je velmi dobrá, hřejivá hořká složka bylin s dřevitými tóny v pozadí až k růžovým plátkům. Čerstvá cejlonská skořice, sladká stopka s nadechem vanilky - přesně vybalancovaná hořkost/sladkost.
Dochuť se skořicí a pomerančovou kůrou včetně hořké složky. Sladká vedlejší složka evokuje růže a vanilku. Závěrem dřevinky, pomerančová kůra se skořicí. Hřejivý a intenzivní požitek, o chlup více vybalancovaný a pestřejší kus oproti shu. Skoro bych řekl, že to bude favorit letošních Vánoc!
Becher je zde stále patrný, ale v celkové kompozici je extrémně pitelný!
caje
caje




Shu-Becher
60ml shu pu-erhu
4cl Becher
2 čajové lžičky javorového sirupu
Kostka kaki jako dekorace
Pár malých kostek ledu (5)
Barva je tmavá, jako pověstný Becher s kolou.
Vůně nasládlá s jehličnatou stopkou.
Chuť je stabilní, chutná, primární je hřebíček, těžší dřevitá základna, jehličnany, cola, sladký dotek javorového sirupu. Vybalancovaný a hřejivý doušek!
Dochuť po polknutí kořeněná, hřebíček, badyán, složky Coly, neotřelý a pitelný drink na zimu. Dlouhá dochuť, místy jako štiplavější Kofola, závěrem příjemné hořko-sladké tóny pu-erhu. Kaki ukusováno a zcela sedí k sirupu a doplňuje, zlehčuje těžkou základnu Becheru.
caje
caje