Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Tanzania BOP (CTC)
Info od prodejce:
MeTL Group má tři vlastní čajové plantáže ve dvou různých regionech na ploše 2.350 hektarů. Dalších 1.200 hektarů v rámci smluvního vztahu s drobnými zemědělci. 95% vyrobeného čaje je vyváženo buď přímo, nebo prostřednictvím aukce v Mombase v sousední Keni a zbytek se prodává místním blenderům. Zpracovatelské továrny jsou v Arc Mountain a Dindira v okrese Korogwe a Chivanjee v okrese Rungwe. Tanzania BOP (CTC) je opravdu silný černý čaj s plnou pikantní chutí. Dokládá, že dobré CTC nemusí nutně pocházet z indického Assamu. Tanzánie, stejně jako mnohé další země, reaguje na rostoucí poptávku po levných čajích zpracovaných procesem CTC (Crushing-Drcení /Tearing-Trhání / Curling-Rolování). Mohlo by se zdát, že tímto způsobem se zpracuje jakýkoliv čaj bez větší kontroly. Ve skutečnosti i při výrobě čaje tímto postupem, je kvalita procesu výroby pečlivě kontrolována. Jde spíše o jiný, ekonomičtější způsob výroby. Čaje zpracované touto metodou dávají silný a velmi aromatický nálev, vhodný k přidání mléka, cukru nebo medu.
Země původu: Tanzanie
Region: Dindira a Rungwe
Nadmořská výška: 900 až 1200 m n. m.
Odrůda: Čajovník čínský
Příchuť: silná, kořeněná
Obsah kofeinu: Střední
Varianta: Sypaný čistý černý čaj
Suchý list v podobě velmi malých granulek, poměrně velké množství prachu. Barva je tmavší hnědavá, světlejší hnědá je z větviček. Vůně je výrazně dřevitá, nakyslá s hořkým pozadím, kořeněné nuance typické pro Afriku, velmi podobný charakter, jako CTC Uganda, kterou tu právě mám.
Chuť: 2,5 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Dochuť: 3 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ)
Cena: 4 / 5 (5 = NEJLEPŠÍ POMĚR CENA VÝKON)
Originalita: 3,5 / 5 (5 = UNIKÁTNÍ ČAJ, 1 = ŘADOVKA, OKOUKANÝ)
Praktičnost: 3,5 / 5 (5 = BEZSTAROSTNÝ ČAJ, 1 = NEPRAKTICKÝ, NÁROČNÝ)
Osobní popisek: Příprava v degustační sadě 100ml, 2,5g listu, vroucí voda, 3 min louhování.
Nahřátý list: velmi pronikavá dřevito-kořeněno-vegetální složka, nakyslý charakter s "listovou, šťavnatou" složkou, dotek karamelu.
Vůně: nakyslá s hořkostí v pozadí, vůně podstatně hutnější, příjemnější, nuance těžkého tvrdého dřeva ve styu mahagonu, nejvíce mi dřevitá složka připomíná dřevo v hudebního nástroje - bonga :-) výrazná kořenost v pozadí, směřuje až ke kardamomu.
Barva: tmavá, rudá, kupodivu, jen minimum zlomků/prachu na dně misky.
Chuť: plná, jen lehce svíravá chuť, stabilní průběh, hezký balanc kyselé-sladké-hořké, působení na jazyku s lehkou kovovou chutí, dřevité překypující nuance exotických dřevin, nakyslé prvky směřují do bylinné sféry, kořeněné prvky dodávající celku život. Nesmírně plný charakter nedovoluje proniknout případné další tóny do popředí. Oproti Ugandě, kteru mám napitou, je tento čaj kyselejší, má i "světlejší" tvář, více svěžích tónů a stabilitu v základu.
Dochuť: Dochuť je poměrně dlouhá, po polknutí spíše sládne, po chvilce zůstává jen sladko-kyselý charakter, hořkost minimální, svíravost téměř nulová. Dřeviny mají mnohem pestřejší působení, široká paleta chutí v dřevité kategorii, zároveň odlehčení základu a v pozadí mohou hrát lehké doteky sladu a karamelu, celé toto procesí zdobí lehká dojíždějící kořeněnnost. Příjemný hřejivý nálev, mírně povzbudivý účinek. Svým charakterem se přímo vybízí k zakápnutí mlékem, ale vesměs jsou pro to vhodné CTC s výraznější svíravostí, kdy zjemňujeme ten charakter. Mě tento čaj sedí čistý, pokud mléko, tak opravdu jen pár kapek.
Vylouhovaný list drobné hnědo-červené granulky tvoří poměrně křehké "blátíčko", avšak granulky stále drží svůj tvar. Drobné částečky lze poměrně snadno odstranit z nádobky.
Cena: 68 Kč/50g
Prodejce: https://www.tea-legends.cz/