Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2018 Taiwan Wild Shan Cha Yu chi Black Tea

  • Vložil Tomáš Klouda 3.2.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Popis od prodejce:
    Černý čaj z Taiwanu
    Shan Cha neboli horský čaj z listů, které byly sbírány pouze z divokých čajovníků rostoucích v minimální výšce 1000 metrů n. m. Stejně jako Oriental Beauty nebo Gui Fei oolong, také Shan Cha vděčí za svou charakteristickou medovou chuť hmyzu. Listy jsou nakousány druhem malých kobylek (Jacobiasca formosana). Nakousaný list začně ještě na keříku „zaživa“ oxidovat, což dodá výslednému čaji velmi originální sladce kořeněné tóny, pro něž je tolik ceněn. Kobylky vlastně vysávají šťávu z lístků, větviček i pupenů. Zasažená rostlina pak začne produkovat určité látky, mimo jiné i monoterpendiol a hetrienol, které způsobují unikátní aroma čaje. Sklízí se jen jednou ročně. Nejpříznivější je období od června do srpna. Produkce: pan Pong.
    Výrazná, medově sladká a smetanově krémová chuť se sladce dřevitými a kořeněnými tóny v dokonale vyvážené harmonii. Pečený slad, karamel, ořechy, kakao.
    Příprava: Menší hrst lístků (cca 5g čaje) vložíme do vyhřáté malé konvičky o objemu 1,5 dcl a zalijeme vodou o teplotě 90 - 95?C. Necháme louhovat jednu minutu a slijeme do vyhřátých šálků. To můžeme opakovat s postupným prodlužováním doby louhování, dokud nám čaj chutná. Většinou, zvláště v případě vyšších tříd, je možné udělat až deset nálevů.
    Oblast: Yu chi u jezera Sun Moon
    Země původu: Taiwan

    Příběh:
    Taiwan Yu Chi Wild Black Tea
    Stejně jako ostatní legendární čajová teritoria – provincie Yunnan známá pro svůj pu-erh nebo indický Assam, který se pyšní hutnými černými čaji – má i Taiwan svůj původní čajovník, známý jako Shan cha (horský čaj).
    Na Západě je téměř neznámý, ale jeho pití ve formě horkého nápoje bylo v čínském písemnictví poprvé zaznamenáno již v 17. století (1697). Z botanického hlediska, svými vlastnostmi i podlouhlými lístky, se podobá spíše Assamice. Liší se ale adventivními výhonky, které raší z kořenů pod zemí. Tento keřík preferuje divoký, horský habitat ve výšce od 650 do 1 500 m. Za účelem ochrany tohoto národního pokladu, který je uctíván jako prapředek některých z nejunikátnějších a nejcharakterističtějších taiwanských hybridů, byla ve středním, jižním a východním Taiwanu založena čtyři chráněná území. Taiwanská výzkumná a experimentační stanice (TRES) vyvinula z této jedinečné divoké odrůdy nyní již legendární černý čaj TRES – 18 Red Jade (Rudý nefrit), který na začátku 21. století spustil na Taiwanu novou vlnu pití černého čaje.
    Kvůli divokému charakteru tohoto čaje není jeho prodej příliš podporován. Pokud je pěstován systematičtěji, získává nálev z jeho listů jinou chuť – proto je také tak vzácný. Nabízený čaj ve skutečnosti obsahuje lístky sesbírané z divokých keřů náhodně nalezených na horách obklopujících město Yu-chi. Náš dodavatel vstává během sklizně kolem čtvrté ráno a vydává se s místními sběrači na cestu po horách, kde hledají divoce rostoucí čajovníky. Za nejchutnější jsou považovány lístky sesbírané ve výšce nad 1000 m. Stejně jako oolongy Oriental Beauty a Gui Fei a černý čaj Mi Xian je Shan Cha tzv. "okusovaný" čaj. Listy oždibuje hmyz podobný kobylce a podílí se tak na charakteristické chuti s příjemným medovým dozvukem.
    Tento čaj je v naší kolekci zřejmě nejméně náročný na pití. Má charakteristickou a jedinečnou chuť. Není přehnaně výrazný ani silný, rozhodně se nepohybujeme na stejné úrovni jako u silných Assamů. Je to jemný, okouzlující a zároveň nesmírně uspokojující čaj s překvapivou energií. Naleznete v něm příjemné aroma praženého ovsa a máslovitou sladkost s nevtíravým květinovým tónem divoké růže, jenž lahodí čichu. Nálev je jemný, jen s lehkým náznakem podbízivé svěžesti. Chuť je příjemná, kulatá a připomíná pečivo a sladkosti. Tóny ovocného kompotu se podobají bílým japonským broskvím. Chuťové buňky překvapí jemnost, která vzbuzuje chuť pít jeden šálek za druhým. Tento čaj musíte vyzkoušet!
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní nadpozemsky, cítím sladké tóny medu a ořechů. List je objemný, plně tmavý černý list, pouze místy hnědavé odstíny na větvičkách. V obsahu jsou vidět jak jenolisty, tak drobné tipsy, list není příliš zpracováván, jen mírně kroucen, dlouhé listy "do vrtule", nebo ploché menší listy.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 5 / 5

    Dochuť: 5 / 5

    Cena: 4 / 5

    Originalita: 5 / 5

    Praktičnost: 5 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Osobní popisek: Nejlepší přípravou je gaiwan, popř kyusu, vícenálev. použil jsem 90-95°C horkou vodu, 5g listu a prodlužoval doby louhování, přičemž jsem začínal na 25s. Jednonálev vydatný, chutný, ale zanikají jemné nuance vícenálevu.
    Nahřátý list: překypující medová složka, čistý luční med, po delším nahřátí se přidávají i těžší nuance dřevin a lehounkého koření.
    Vůně: pronikavá, intenzivní, svěží a přitom těžší. Komplex karamelu, sladu a medu při lehce kořeněném pozadí. Obdivuhodná vůně!
    Barva: tmavší zlatavá až do hnědých odstínů. Minimum prachu na dně misky.
    Chuť: evokuje primárně med, ale je toho tu víc, sladkost medu spojenou s kořeníčkem a smetanovým pozadím dodává celku nedocenitelný charakter. I přes to, že bývá černý čaj obecně snižován "jako horší", tento bych si troufal zařadit mezi špičky, na obřadní, klidné chvíle. Lahodný průběh,, kdy harmonie celku konejší, nutí k rozjímání. Dokonalý balanc, ani zde není přeslazená omračující cukernatá medová složka, ani tělo není prázdné, nádech kořeněných dřevinek, intenzivní med a uhlazující smetánka. ÓÓÓ!
    Dochuť: od polknutí je na jazyku okamžitě nepatrně těžší paleta chutí, chraň Lu Yu, nikterak svíravá, ale oproti chuti výraznější, pronikavější, tak jak to mám rád - po polknutí má dochuť vydržet co nejdéle, aby stopa doušku v ústech hrála co nejdéle. Tohle přesně je vlastnost tohoto taiwanského čaje. Skvost mezi černými čaji. Zvýrazněné kořeněné (skořice) a sladové tóny, prvky doma upečeného karamelu a jemnější, lehce usedlá medovost s kapičkou ovoce (li-či/fíky). Zde necítím ani ořechy, ani kakao, ze začátku zbytky ze smetanové lahodné chuti. Dlouhotrvající a srdceryvný zážitek.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je velký, hnědavý, podlouhlý, převažují jednolisty, málo pilovité okraje, hnědá barva není plně sytá, lehce prosvítá zelená původní :-) nádherný pohled na louhující se listy, obzvláště ve skle.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: Cena: 399 Kč/50g Alu sáček

    Prodejce: Klasek tea