X | | Sencha Shinryoku (vlevo) | Sencha Zuiho (vpravo) |
LIST | | List je sytě zelený, tmavé barvy. V celém celku vidím jen 2-3 nažloutlé větší stonky. List je velmi drobný, skládá ze zlomků a prachu, ale celé listy tvoří nadpoloviční většinu. Drobné úzké jehličky. Vůně je travnatá, pronikavá (i přes sáček) s lehkým květinkovým nádechem. | Listovější celek, méně zlomků, barevně totožné, tmavě zelené. Větší obsah zelených úhledných jehliček, drobné listy. Vůně je sytější, těžší, jako tmavě zelená říční svěží tráva s umami složkou. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Sytá travnatá složka, svěží základ s květinkami (evokuje mi to sušené okrasné květy na dekoraci) a pouze lehký umami vonný aspekt. | Usedlejší, ne tak aromatická travnatost, základna směřuje podstatně více do mořských řas s hořko-sladkou umami složkou. |
BARVA NÁLEVU | | Sytější zelená barva nálevu, ale více kalu a zlomků na dně misky. Zakalenější nálev, ale svěží zelená, hlubší barva (degu sada) | Jiskrný zeleno-žlutý nálev. Na dně není tolik prachu a zlomků, ale barva je odlišná, podstatně světlejší, spíše žlutavá. (degu sada) |
CHUŤ | | Lehce řízná nahořklá složka, ale stabilní, pronikavá, svěží. Relativně i vybalancované, ale překypující tělo. Na 2018 je to obrovská svěžest, kterou u žádných základních čajů sencha u běžných prodejců nenacházím. Skvěle udržovaný list, svěží, plný, souhra plných travin, decentní hořkosti a lehkých květin. Poměrně výrazná složka umami, ale jaksi odlišná oproti tónům řas, je to "světlejší" jemnější nuance oproti hlubokým tónům fukamushi. Zde v chuti je říznější start a poté již ok. | Základna je mírnější, méně travnaté tělo, lehce nakyslé, tóny řas ve spojení s nádechem citrusu. Zde je začátek vyvážený, ale konec lehce trpký jako po citrusech. Tento kus na mě nepůsobí tak svěžím dojmem, jako předešlý, nicméně je o něco hladší, na léto více svěží, méně těžký, hladší. |
DOCHUŤ | | Po polknutí výrazný hořký odraz, vzadu na jazyku a na kořen jazyka. Vzlínající hořkost přechází do sladka. Hutné tóny travin, efektivní, svěží základna zaplňující celá ústa. Přes mírně nahrublé složky je to energizující kus! Velmi dlouhé doznívání. | Po polknutí výrazné umami složky, místy až k rybím nuancím, řasy, velmi silné umami po polknutí, vzlíná z hrdla. Po chvilce zaplní ústa sladko-nakyslá složka po řase a citronu. Zajímavý a podstatně světlejší, ochlazující nálev. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Od pohledu měkké, tmavě zelené drobné "blátíčko", křehké listy. | Světlejší zelené svěží listy, křehká struktura, větší rozměr listů. |
V kyusu na tři nálevy mi vyhrávala bezkonkurenčně Sencha Zuiho. V kyusu druhé nálevy silně kalné vydatné, u Zuiho širší a zajímavější základna, větší výdrž. Na studeno ve sklenicích převládala sytost Senchy Shinryoku. Degustační sada ukazovala jasně diametrální rozdíly obou kusů, ovšem osobně mi sedí více, extrémně pitelná, Sencha Shinryoku. Při dostupné ceně těchto dvou kusů vážně nemá cenu sahat po nějaké vyčpělé Senche Satsumě, nebo prázdné Senche KKH, popr jine slabe kusy z oblasti Kagoshima.