Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Snow Dragon - Sněžný drak



4.4.2010

Dobrý čaj Snow Dragon ze sklizně roku 2010. Tento čaj byl sklizen 3.března 2010 v provincii Fu-ťien v oblasti Zhe Rong. List je velice objemný a chuť svěží, čerstvá, pro tento čaj typická - jemný nálev s téměř balzamickou chutí. Velmi uklidňující.


4-5g čaje v 100ml gaiwanu

1.nálev: svěží jemná ovocná příchuť s jemnými tóny květin, zatím bez valné dochuti. Bez nultého (oplachovacího) nálevu zalévat 80°C horkou vodou a louhovat 15s.
2.nálev: výraznější ovocná chuť s lepším dozvukem - příjemná ovocná chuť na patře. 80°C, 20s.
3.nálev: víceméně stejná chuť jako u druhého nálevu, s tím rozdílem, že je delší aftertaste (dochuť). 80°C, 30s.
4.nálev: u tohoto nálevu již musíme přidat na teplotě a době louhování. 90°C, 45s. Chuťově mírně slabší, aftertaste jemný až "balzamický" - mírně odeznívá.
5.nálev: slabší nálev příjemně ovocný - "typicky zelený". Dochuť minimální. 90°C, minuta.
6.nálev: tento nálev je poeslední, je to vše co nám čaj může nabídnout, zaléváme klidně i 100°C a louhujeme přes 2 minuty.


Další varianta je příprava v konvičce (lépe malé objemy - max 200ml), nadávkovat velké množství čaje a jen prolévat horkou vodou, tento způsob Vám přinese velké množství dobrých nálevů.


Cena: 120,-/100g
Závěr: Chuťově na tom je Snow Dragon tento rok nepatrně hůře, na druhou stranu vzhledově o mnoho lépe (list nelámaný vysoké kvality). Čaj je příjemný pro chvíle odpočinku, je mírně povzbuzující, vhodný k dopolednímu a odpolednímu popíjení. Komu vyhovují jemné zelené čaje, neudělá v tomto čaji chybu.