Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).



  • Masala - vypilovaná směs

  • Vložil Tomáš Klouda 24.12.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    Koření: Úplným základem dobré masaly je čerstvé, dobré, pronikavé koření. Afla omega je zázvor, kardamom, pepř, skořice a hřebíček. Zatím nejlepší se mi osvědčilo mleté koření z cejlonskekoreni.cz, jemně mleté, dobrá extrakce, pronikavé, při dobrém skladování vydrží ve skvělé kvalitě i rok. Nespotřebuji ho mnoho, intenzita vynahradí množství. K této směsce si dodávám navíc ještě kousek čerstvého zázvoru, kousek Cayene chilli papriček, černý kardamom a občas ještě navíc podrtím hřebíček, mám jej rád.
    caje
    caje
    caje
    Čaj: Pro silnou texturu, hutnou základnu, barvu, je nutné zvolit dobrý čaj, nebo poměr více listů. Mix více listů se mi zdá lepší variantou, ideálně převažující Assam ctc, nebo velkolistý Ceylon, pro pestrost, zajímavou paletu chutí přidávám dle dostupných surovin a druhů např sladkou Gruzii, kořeněnou Keňu, nebo čokoládovější Čínu, zkoušel jsem i horší levný shu pu-erh a není to zlé, ale dodává tam jen hutnější barvu, charakter zaniká. Assam CTC je klasika, neuděláte s ním chybu, ale dřevitá základna mě většinou příliš neuspokojuje.
    caje
    caje
    caje
    Hotové směsky: Již připravené směsky i s čajem nejsou finančně výhodné, ale o nic se nestaráte, pro mě ale neexistuje dokonalá směs, rád střídám jak čaj, tak poměry koření podle nálady a počasí.
    caje
    caje
    caje
    Dochucující suroviny: Mléko polo/plno tučné, cukr bílý i třtinový, med, karamel, smetana, kefír, salko, čokoláda, Pikao. Dle chuti každého, není nad experimenty, toto vše jsme zkusili.
    caje
    caje
    caje
    Příprava: Základem je čas. Zpravidla čím déle povaříte masalu, tím lepší bude, základ je alespoň 10-15min. Prvním krokem je povaření koření a čaje. Druhým krokem je přidání mléka - na objem konvičky ne příliš, míchejte s masalou ať vidíte aktuální barvu, měla by být tmavší hnědavá, více mléka znamená rozředění základny a zmírnění působení čajového hutného dílu - několikrát nechat vzkypět, buď regulací plamene, nebo přikládáním a odkládáním konvice/hrnce z plamene. Kdo nemá rád škraloup, používá méně tučné mléko, nebo salko. V případě použití salka dále již nesladíme, nebo minimálně. Závěrečná fáze je dochucení - ochutnání, doslazení - ideál je pro nás buď salko, nebo třtinový cukr. Do připravených sklenic občas dám sušené švestky, brusinky, nebo rozinky, popř kostičku čokolády dle nálady, inspirace a hravosti.