Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Info od výrobce:
Studený výluh: Zalejte 2 lžičky 500ml vlažné či studené vody za občasného míchání 15-30 minut louhujte. Sceďte a pijte vždy čerstvý.
Nálev: Sléz lze pít také jako horký čaj. Jeho barva není tak výrazná, teplem se uvlní jiné léčivé látky a zvýrazní chuť. Zalejte 2 lžičky 500ml vroucí vody a nechte 10 minut stát. Sceďte.
Koupel: Ponořte lžíci bylinky v propustném obalu (např. látkovém pytlíčku) do vody, nejlépe 37-39°C. Za občasného promnutí nechte působit po celou dobu koupele.
Info použití wikipedie:
Slézy jsou sbírány jako léčivé rostliny. Nejčastěji se sbírá květ nebo list, případně nať. Obsahují zejména slizy a třísloviny a působí protizánětlivě. Z českých druhů se sbírá zejména sléz přehlížený, sléz velkokvětý, sléz pižmový a pěstovaný sléz maurský. Sléz lesní je pěstován jako léčivá rostlina již od starověku. Sléz přehlížený i podobný sléz nizounký je možno použít jako salátovou zeleninu.[1][10][11]
Některé druhy slézu jsou pěstovány jako okrasné rostliny. V České republice se pěstuje zejména sléz maurský a sléz velkokvětý. Mají význam také jako dobré medonosné rostliny.
Osobní poznámky:
List značně aromatický, překvapivě lehce kořeněný s až nektarovým tělem.
Barva výluhu je při krátkém prolití modrá, při delším louhování je tmavší nafialovělý, není již tak efektní, jako sytě modrá typická barva.
Chuť je plná, překvapivě připomíná lehce ibišek, lehce nakyslá, ale ne přemrštěná základna, lahodné jemně kořeněné složky, jakoby mírně olejnaté působení na povrchu úst. Hladké, stabilní, chutné!
Dochuť po polknutí více kořeněná vzadu na jazyku až ke kořenu jazyka, připomíná tímto efektem šalvěj i pro svou jemně štiplavé působení ve spojení s jemným kořeněným nádechem. Nakyslý ibiškový základ zůstává. Ochlazující a harmonizující výluh!
Tip pro alchymisty: připravte si 4 nádoby. Do každé na dno přidejte v libovolném pořadí: Vodu, džus, citron, sodu. Zalijte výluhem ze slézu a sledujte změny barvy v každé nádobě! (kyselé pH mění z modré na růžovou!)
Cena: ?/20g
Výrobce: Herbiana.cz (Jana Pokorná, Kostelec 17, 58861)
Prodejce: obchod Jihlaváček - Jihlava