Srovnání a testy s čajem
Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.
Skupinová slepá degustace Shu puerhů
Shu 1 Suchý list voní lehčí ořechovo-zemitou vůní. Volněji zpracovaný list, netuším, zda-li je to gong-ting, nebo o úroveň větší list (1), zlatavo-šedavé listy.
Shu 2 Suchý list voní výraznější dřevitou vůní, ne přímo zemitost, ale vlhčí dřeviny. Podobný list s vzorkem 1 - úhlednější, menší drátky, typické gong-ting. Zlatavo-šedo-černé drátky.
Shu 3 Suchý list voní jemnější slabou vůní, která evokuje koření a ušlechtilé dřeviny. Nejvýběrovější, úhledný list, drobné drátky zlatavo-hnědé barvy.
Shu 4 Suchý list voní těžká, pronikavá hořko-sladká vůně, evokuje mi "kostelní lavici", vlhké, zetlelé dřevo, voní mi jako sklep u rodičů. Lisování jemné (kamen?), tmavší, hluboká oxidace, dobrý poměr tips/list, zlatavé větší listy v celku.
Shu 5 Suchý list voní pronikavě, sladčeji, lehce ovocné nuance. nejobjemější list, hnědavo-zlatavé veliké listy, několik cm dlouhé, precizně zpracovaný, odlišný z celé řady, jiné listy.
Slepá degustace hodnocení 4 lidí, cupping na kavárně (5x gaiwan 100ml, vroucí voda, cca minuta louh. opakováno - nezávislé dojmy slepých vzorků):
Víceméně shoda na těchto výsledcích:
Shu1 ***
Shu2 ****
Shu3 *****
Shu4 *
Shu5 **
Rozdílné hodnocení bylo pouze u Shu 1 a Shu 5, kdy se měnilo pořadí, ale převažoval tento výsledek.
Příprava v gaiwanu vícenálev s krátkým sléváním (3g/kamenina shibo 80ml/5 nálevů/vroucí voda):
Shu1:
Nahřátý list: ořechové tóny, minimální zemitost, výraznější nahořklá složka, vlašáky zcela dominují.
Vůně: usedlejší, než nahřátý list, jemné ořechové tóny, lehká dřevitost.
Barva: tmavší, hnědavá, od třetího nálevu neprůhledná, minimum zlomků v miskách.
Chuť: jemnější základ, vlašské ořechy a výraznější, ale stabilní hořkost. Při delším louhování, doslova "kávovitý" nádech, nuance čokolády s živou "fermentační složkou" - stále je cítit ta "mokrá" stopa po procesu.
Dochuť: dlouhá, sládnoucí dochuť, opět dominuje vlašský ořech, od druhého nálevu náznak a v třetím již plně rozvinutá čokoláda v pozadí, za vlašským ořechem. Obzvláště v závěru je znát zbytky "oxidace". Výrazný, ale z mého pohledu omezenější kus, postrádám tam tu hru více složek, taková kávová náhražka.
Vylouhovaný list: hezký, tříděný, tmavší barvy.
Shu2:
Nahřátý list: o úroveň výraznější vůně, než vzorek 1, v mnohém podobný vzorek, ale ořechy i dřeviny jsou pestřejší, živější, hutnější. Hořko-sladký základ.
Vůně: usedlejší, nedominuje ani ořech, ani dřeviny, lehký nasládlý odér.
Barva: tmavší, mahagonová, další nálevy neprůhledné. Čistý nálev, bez kalu, či prachu. Zcela neprůhledný je již druhý nálev, to u vzorku 1 byl až třetí nálev.
Chuť: oproti vzorku 1 nejsou tak výrazné ořechové tóny, zde cítím spíše lískový ořech s lehkou kávovinkou/praženou obilninou. Hořko-sladká stabilní základna, pestřejší, ale v začátcích méně intenzivní, nejednoznačný. Stopa dui wei zde je, ale mnohem mírnější, než u prvního vzorku.
Dochuť: plná hořko-sladká vybalancovaná základna, kombinace ořechů, kakaa a obilnin, v závěru výraznější dui wei stopa po procesu, ale stálá chuť s dlouhým působením. Pestřejší kousek, který jde s delším louhování až do krémova. Dřevité ušlechtilé nuance s kávovou-obilnou složkou od třetího nálevu. Pátý nálev je již slabší, nemá zase takovou výdrž, jako vzorek 1.
Vylouhovaný list: úhlednější, drobný, drátečky, jeden jako druhý. Jednoznačně Goong-ting.
Shu3:
Nahřátý list: nejunikátnější, uhlazená a velmi výrazná vůně. Vůně para ořechů, není zde hořkost, je to nevšední sladko-kořeněná složka s lehkou...pižmovo-slanou vůní.
Vůně: usedlejší, než nahřátý list, stále jsou však výrazné para ořechy. Hladká, jemná, nasládlá vůně.
Barva: tmavá, hnědavo-rudá. Později světlejší, téměř neprůhledná. Nulová přítomnost jakýchkoliv zlomků, listů, či kalu.
Chuť: komplex ořechů, para a hlavně pekanové ořechy jemné nahořklé nuance a nasládlý podtext. Luxus! Lahodný stabilní průběh, lehká dřevitost v podtextu, pouhá stopa Dui wei, ořechy nedávají příliš šanci k proniknutí jiných prvků. Za mě jednička s hvězdičkou, s nálevy je čím dál lepší, i výdrž není špatná, pátý nálev jemnější, ale stále plný.
Dochuť: od druhého nálevu výbuch pekanových ořechů, doteky para ořechu, lehce slaná stopka, hořko-sladký decentní, kulatý základ, závěrem mi opět hraje lehká složka pižma. Ve třetím nálevu cítím výrazné dýňové semínko, sladká lahodná složka, pekan v těsném sledu. Žena cítí sladký žitný chléb ve čtvrtém nálevu. To je co hledám, komplexní prožitky. Dlouhá a velmi euforizující dochuť. Ve všech směrech zajímavý čaj.
Vylouhovaný list: světlejší list s drobnými lístky, výběrová precizní třída.
Shu4:
Nahřátý list: je vlhký, enormní stopa dui wei, zemitá těžká stopa, zetlelé dřeviny.
Vůně: těžká, zemitá, nahořklá, ohromná přítomnost oxidační stopy.
Barva: tmavá, hnědavo-rudá, od druhého nálevu neprůhledná, na dně misky prach.
Chuť: první nálevy jsou nasládlé, minimum hořkosti, ale celek mi evokuje bahnité nuance, zemité tóny, sklepní prvky. Od druhého nálevu je základna ořechová, ale pachuť zemitého/bahnitého charakteru zůstává. Balanc hořké a sladké. Vůně spařeného listu po třetím nálevu evokuje kostelní lavici. Výrazněji hřejivý účinek.
Dochuť: je dlouhá, hořko-sladká, od třetího nálevu výrazněji nahořklá, ořechové projevy směřující spíše k vlašskému ořechu, opět zemitá pachuť, od druhéh nálevu okurková dochuť v pozadí s bahnitým projevem, po vypití je základna dlouho cítit, výrazný hui gan - vzlínání sladké po polknutí hořké základny. Čaj má dlouhou výdrž, ale charakterem mi vůbec nesedí.
Vylouhovaný list: objemný větší, křehký list, který dává podstatně více nálevů, než ostatní vzorky.
Shu5:
Nahřátý list: nejsvěžejší vůně ze všech vzorků, jemná ořechovo-ovocná složka.
Vůně: povidlovito-dřevitá vůně, ženě to připomíná datlový sirup.
Barva: světlejší, spíše do červena, později neprůhledná. Minimum zlomků na dně misky.
Chuť: sladký základ, stabilní a jemný kus, nyní ho řadím těsně pod vzorek 3. Od prvního nálevu nuance hřebíčku, lehká povidla, nasládlý charakter. Při cuppingu zcela zapadl, neprojevoval se takto. Dřevité nuance přirovnání k Eaglewood. Třetí nálev odkrývá vlašské ořechy a výraznější hořkost, ale sladká základna dělá celek hladkým.
Dochuť: hladký, nasládlý základ, lehká "mastná" ořechovost - spíše kokosový olej. Ovocné problesky, kořeněné pestré složky, pestrý, ale ne tak stabilní celek. Lze přelouhovat k svíravějšímu tělu, v třetím nálevu cítím jasně datlový sirup a skořici s lehkou dřevitostí v pozadí. Pátý nálev je již slabší.
Vylouhovaný list: poměr světlejších a tmavších listů, velké světlejší tipsy a tavě menší zlomky a menší lístky. Celkově je list tužší.
Po tomto rychlém prolévání hodnotím takto:
Shu1 ***
Shu2 **
Shu3 *****
Shu4 *
Shu5 ****
Po tomto rychlém prolévání žena hodnotí takto:
Shu1 ***
Shu2 ****
Shu3 *****
Shu4 *
Shu5 **
Odhalení:
Shu1 = PR219 = 2017 Lincang Gong Ting
Shu2 = PR220 = 2017 Menghai Gong Ting
Shu3 = PR221 = 2017 Cang Zhen Gong Ting
Shu4 = PR023 = 2018 Yi Wu Arbor - shu pu-erh
Shu5 = PR378 = 2018 Yong De - Da Jin Ya ( shu pu-erh )
Shu1 - 2017 Lincang Gong Ting
Familiar scent of walnuts and coming out from gaiwan along with thick chocolate notes. Unique low temp. fermentation technique of Mr.Xie applied on Lincang tea material. Sweet tea liquor of light fermented small leafs and buds leaves also bitter & sweet aftertaste. Gong Ting grade shu pu-erh which releases thick tea soup after 3rd infusion and lasts for quite few infusions.
USD 5.45/50g
Origin Lin Cang
Crafted by Mr.Xie
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2017
Season Mix - Spring / Autumn
Shu2 - 2017 Menghai Gong Ting
After 3rd infusions the medium dark red tea liquor clears but there is a still touch of "dui wei" since it's a new shu pu-erh. Gong ting grade of tea leafs from Menghai area release bitter-sweet taste and warming up feeling.
USD 3.43/50g
Origin Meng Hai
Crafted by Mr.Xie
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2017
Season Mix - Spring / Autumn
Shu3 - 2017 Cang Zhen Gong Ting
Selected the best part of Cang Zhen from Mr.Xie . Unique technique of slow fermentation on low temperature and sorted out to the Gong ting grade. The main difference would be that this one releases rich taste much quicker and its more thick. Overall walnut-chocolate characteristic is similar , just more intensive.
USD 4.09/50g
Origin Jing Dong
Crafted by Mr.Xie
Tea Material Mix - Bush tea ( Tai Di Cha ) / Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2017
Season Mix - Spring / Autumn
Shu4 - 2018 Yi Wu Arbor - shu pu-erh
Mixture of spring and autumn harvest of young arbor tea tree leafs from Yiwu make this cake for reasonable price despite of the soaring costs of tea production from this area. Deep fermentation is revealed by very first infusion when nutty and dark chocolate notes pop out from your hot gaiwan and will remain in your mouth for good solid 6-8 steeping. After that is getting even more interesting.
USD 31.34/357g
Tea Cake 357g
Crafted by Shi Dun
Tea Material Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2018
Season Mix - Spring / Autumn
Shu5 - 2018 Yong De - Da Jin Ya ( shu pu-erh )
Spring and autumn tips / small leafs from bushes mixed with arbor tea trees from Yongde area. "Da Jin Ya" - Big Golden Tips. Medium light fermented leafs work well with longer infusions and release walnut sweet tea soup.It's very good shu pu-erh for those who prefer light infusions rather than thick earthy / coffee-like tea soup. It's doesn't hold many infusions so the price is equivalent to it.
USD 3.73/50g
Origin Yong De
Tea Material Mix - Bush tea ( Tai Di Cha ) / Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2018
Season Mix - Spring / Autumn
Prodejce: https://www.yunnancraft.com/