Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Shou Mee



13.4.2010
Malá čajová recenze pro začínající čajomily/čajomilkyně
Tento čaj pochází z číny, z provincie Fu-ťien. Jedná se o oblast v jižní Číně, která se rozkládá přímo naproti ostrovu Taiwan.
Nejzákladnější třída čínského bílého čaje. List je velice objemný, voní po seně a květinách.
Dávkování 3-4g/ 100ml Před přípravou je dobré prolít čaj teplou vodou - tzv. nultý nálev, který se vyleje.

1. nálev - 90°C/ 15s slabší nálev s květinovou vůní a chutí, dozvuk minimální.
2.nálev - 90°C/ 25s plná chuť mnoha květin, omamná vůně, uklidňující nálev, aftertaste středně dlouhý.

3. nálev - 90°C / 40s mírný pokles chutě, dojezd stále středně dlouhý.
4. nálev - 100°C / 80s slabý nálev stále však příjemný, minimální dochuť.

Při přelouhování jsou cítit zemité tóny, někdy až k chuti omítky. Není to čaj který by byl něco extra, považuji ho však jako prostředek k uklidnění, relaxaci, ke čtení. Je vhodný i na večerní popíjení.

Cena se pohybuje kolem 50,- / 50g, což je cena řekl bych lidová. Je to čaj pro běžné každodenní popíjení, po ochutnání tohoto doporučuji přechod na vyšší třídu tohoto čaje a to na Pai Mu Dan.


Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek