Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan Shizuoka Sencha Fuji

  • Vložil Tomáš Klouda 28.8.2022, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Shizuoka Sencha Fuji
    Dostupnost : skladem
    Původ : Japonsko Shizuoka
    Typ : Zelené čaje Čisté Organic
    Balení : sypaný čaj (ukázka balení)
    Sklizeň : jaro - duben
    Popis
    Shizuoka Sencha Fuji
    Lahodná organická sencha s velmi křehkými lístky a s jemnou sladkou chutí.

    Čaj typu sencha je v Japonsku bezesporu nejpopulárnější. Tato třída byla sklizena na jaře a při výrobě prošla jen mírným napařováním. Díky tomu má o poznání jemnější chuť než tradiční sencha čaje. Pokud vám jiné japonské čaje připadají příliš výrazné, zkuste právě tento.

    Jak připravit čaj Shizuoka Sencha Fuji
    Nejprve si připravte konvičku, kterou nahřejte, aby louhování probíhalo co nejdelší dobu při stejné teplotě.
    Dávkování 2 g na každých 100 ml vody. Ideální teplota pro první nálev je 75-80 °C, louhujte 1-2 minuty. S dalšími nálevy zvyšujte teplotu a délku louhování. Osobně mi přijde nejlepší druhý nálev.
    Doporučuji použít filtrovanou měkkou vodu. Chuti prospěje, pokud vodu necháte několik vteřin projít varem.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Silná travnatá vůně, svěží, hutná, působí svěže, čerstvě, traviny, řasy, lehce po sushi, náznak Ghí másla. Tmavě zelené typické překládané dlouhé plátky ve formě jehlic. I přes distribuci v neoriginálním obalu mě překvapuje vydatnost listu, je v dobré kondici!
    NAHŘÁTÝ LIST Travnatá základna, později lehce máselná složka, přepuštěné máslo Ghí, řasy, po delším nahřátí čerstvý sladký hrášek, cuketka.
    VŮNĚ NÁLEVU První nálev má v sobě karotku/hrášek na másle, travnatost jen decentně, vařené křehké hovězí z tlakového hrnce (hovězí vývar-šťáva). V druhém nálevu více do řasy, cuketka, hrášek, steak z tuňáka v pozadí. třetí nálev travnatější se zeleninovými a máselnými nuancemi.
    BARVA NÁLEVU Reflexní žluto-zelená, později více do zelena. Jen drobný prach v malinké míře na dně misky. Zářivý nálev uhrančivé barvy.
    CHUŤ Hořko-sladký základ, lahodný lehce minerální základ, travinky jemné, sladký hrášek na másle, dušená cuketa, zcela nepatrně umami, lehčí řasy (ne jako Nori řasy, ale lehčí příloha z dušené řasy). V durhém nálevu mineralita takřka zmizela, tento nálev má dominovat obsahem kofeinu, lehce nahořklejší základna, ale sytá hutná chuť, pražené řasy, zralejší hrášek, přepuštěné máslo, stopově v pozadí sladkost a vegetálnost batátu, keříky rajčat a náznak květin. Třetí nálev má obsahovat nejvíce tříslovin, je pravdou, že základna je méně sladká, ale je stabilní, prvky méně komplexní, ale travnato-zeleninová složka je stále vydatná, zaujala mě v tomto nálevu chuť kedlubny a brokolice u košťálu vč té dřevnatosti, kořeněnosti. Pražené plátky mořských řas, stopová umami, zde není máslo takřka patrné, lehké projevy baby karotky na másle a grilované cukety. Chuťově zábavné, kvalitní, pestré.
    DOCHUŤ Po polknutí na moment dominuje hořkost - bez svíravosti, jak je u senchy typické - ale z krku vystupuje přes kořen jazyka lahodná hrášková složka, přechází do cukety a pastiňáku v páře, lehké máselné složky, zde více jako přepuštěné máslo, závěrem čerstvé okurky nakladačky přerostky a jemná řasa. Vydatné, vybalancované, osvěžující a lahodné. Druhý nálev je trochu ostřejší, slupka cukety, téměř řasa Nori, květinové komplexy a trochu potlačené, ale přesto patrné přepuštěné máslo. Působení v dochuti naprosto sedne na každý mikrometr úst, to vzlínání po polknutí je ohromující, to je ta pravá síla japonských čajů! Travnatější start, ale pak už jen desítky minut prožívání nejrůznějších prvků, zde je nejvýraznější umami. Třetí nálev je opět zeleninovo-travnatý s probleskem jasmínu, je tam již znát pokles výraznosti, není to ta bomba prvního a druhého nálevu, ale výraznost je pořád skvělá.
    VYLOUHOVANÝ LIST Svěží zelená barva listu, mnoho podlouhlých celých lístků, mladé listy, měkká struktura listu, ale ne tak, jako u fukamushi, kde se list v prstech doslova rozmázne.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Cenově super! Chutě autentické, čerstvé a kvalita velmi dobrá, jednoznačně skvělý poměr cena výkon. Macerace, či zasypání ledem efektivní, skvěle aplikovatelné a s lahodným výsledkem. List v kyusu zasypaný ledem dává doslova nektar, u takovéto senchy mám rád, když je i přes maceraci základna vydatná - po této přípravě lze ještě zalévat teplou vodou a chuťově list "dojet". Pro mě top je sencha příprava kyusu na tři nálevy o teplotě 70-75°C. Co do palety chutí, snad je to na pomezí asamushi/chumushi (mírně / středně napařovaný list), ty máslové složky a chuť mořských řas jsou ve vrstvách, kde jen lehce napařovaná sencha většinou nezasahuje.
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 10 g 48,-
    50 g 137,-
    100 g 247,-
    250 g 597,- + zdarma vzorek jiného čaje
    500 g 1 166,- + zdarma vzorek jiného čaje

    Čajový dýchánek