Srovnání a testy s čajem
Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.
Skupinová slepá degustace Sheng puerhů
Suchý list 1 voní svěží nasládlou vůní s tabáčkovo-ovocným základem, svěží vegetální podtexty. Lisování poměrně mírné, forma - koláč, list objemný, lepší kvality, nelámaný. Barva je stříbřito-šedavá, velké množství tipsů v celku.
Suchý list 2 voní hořko-sladkou vůní, usedlejší sušené meruňky, menší intenzita oproti vzorku 1, menší vegetální podtext. Velmi mírné lisování, listy střední velikosti, obsah tipsů menší, než ve vzorku 1. Barva hnědavo-šedo-stříbřitá.
Suchý list 3 voní lehce kouřový tabáčkový hořko-sladký odér, zbytková vegetální složka. Lisování mírnější, ale pocitově střed ze vzoumaných vzorků, listy střední velikosti, obsah tipsů uspokojivý. Barva šedavá, pouze místy stříbřité listy.
Suchý list 4 voní lehce, nasládle, nejmenší intenzita vůně, spíše bylinno-květový základ se slabým tabáčkem. Nejpevnější lisování, jedná se, jako zatím u všech vzorků o koláč (dle tvaru lisování). Listy spíše drobnější, šedavo-hnědavo-stříbřité listy, obsah tipsů vysoký.
Suchý list 5 voní lehounce, po lesních plodech, čistě sladký základ. Lisování druhé nejpevnější, nejmenší obsah tipsů, čistě listy zeleno-šedo-hnědavé barvy, místy nastříbřelý tips. Listy se zdají být menší velikosti.
Slepá degustace - hodnocení 4 lidí - cupping na kavárně:
Sheng 1 ****
Sheng 2 ***
Sheng 3 *****
Sheng 4 *
Sheng 5 **
Příprava v gaiwanu vícenálev s krátkým sléváním (3g/kamenina shibo 80ml/5 nálevů/vroucí voda):
Sheng 1:
Nahřátý list: voní bohatou stabilní hořko-sladkou vůní, značná vegetální složka v celku, svěží a vydatný odér.
Barva: světlejší, žlutavá, malé množství drobných zlomků (porcování).
Chuť: komplexní chuťová paleta již v prvním nálevu, stabilní nasládlý základ s decentní hořkostí, vyrovnaný ovocno-vegetální chuťový požitek. Svěží ovocnost šťavnaté nezralé broskve, travnaté prvky v podtextu, ale absolutně bez svíravosti. Druhý nálev také jemnější, komplexní, ale ne hrubý, ani překypující jednou topovou složkou, pestré tělo.
Dochuť: dlouhá dochuť s příjemnou vzlínající sladkostí po vypití, dochuť je ohromně dlouhá a svěží, ovocnost po meruňce, broskvi, lehounký tabáček na startu, po několika minutách připomíná zelený čaj - mladý kus - vegetální nuance. Čtvrtý a pátý nálev hlaďounký, čistý zelený čaj s vegetálním tělem, lehké ovocné nuance, stabilní, jen minimálně svíravý na startu, mocné sládnoucí dozvuky.
Vylouhovaný list: svěží, zelený, mnoho tips a vícelistých celků.
Sheng 2:
Nahřátý list: hutnější nahořklé tělo, tabákovo-dřevité projevy se stopou bylin a ořechů.
Barva: tmavší žlutavá barva, velmi malé množství zlomků na dně misky.
Chuť: výrazná hořkost s netypickou ovocno-dřevitou složkou, náznaky kiwi s pouze lehkou vegetální složkou, ořechovo-dřevité podtexty, tabák zde cítit není. Lehce natrpklé složky nezralého kiwi, evokuje mi dužinu u slupky, lehce jako nezralé švestky, dřeviny tvrdších ovocných stromů, aromatické specifické prvky s lehkou svíravostí. Až do pátého nálevu silné chuťové prožitky, později má až melounové výrazné prvky.
Dochuť: mnohem intenzivnější, odlišná dochuť, hrubší start svíravější celek, tělo je méně pestré, ale vzlínání sladké po polknutí je značné, v dochuti hraje x nezralých plodů, charakter hořko-sladký s kyselkavou stopkou. Tento kus je stabilní, ale odlišný, od druhého nálevu výrazné prvky sušených meruněk po pár minutek od polknutí. Dřevito-ořechová složka potlačená, vše se točí okolo sladkého hui ganu :-) silný, podstatně delší dozvuk oproti vzorku 1, ale lehce drhne v krku - evokuje mi hrubší zelený čaj v posledním nálevu.
Vylouhovaný list: zelený svěží list, nelámaný kvalitní list, menší množství tipsů, jsou zde i vícelisté celky, na pohled kvalitnější, více v celku, než vzorek 1. Křehké lístky podlouhlého tvaru.
Sheng 3:
Nahřátý list: výrazné tabákové vůně, lehce kouřové nuance, po delším napaření sušené ovoce.
Barva: nejtmavší ze všech vzorků. malé množství zlomků.
Chuť: nejsilnější tělo, silná tabákovitost, výrazná hořkost, těžší přezrálé ovoce, jednoznačně broskev, nektarinka, ne zcela zralá bluma. Pestrý a vydatný nálev. V prvním nálevu lehké nuance po kouři. Stopová vegetálnost, tabák v průběhu nálevů slábne, ovoce posiluje a sládne. Nahořklejší tělo, start, třetí nálev lehce svíravý, ale prostoupí každou buňku v ústech, pocit suchého patra, lahdodné přezrálé nuance broskve. Velká výdrž, euforizující působení.
Dochuť: co do intenzity a délky je tento na prvním místě. Není tak pestrý, ale je neuvěřitelně intenzivní a vydatný, po polknutí mocné vzlínání sladkého ovoce z krku, zde je výrazněji cítit vegetální podtext, silná trávová složka. Nahořklejší tělo, aftertaste překypující, doslova zaplňuje veškerý prostor pro vnímání, prodýchávání nosem je tak intenzivní, jako u žádného z testovaných vzorků. Co se týče efektu, euforie po vypití, tento vede. Od třetího nálevu sladší celek, úbytek tabáčku a hořkosti. Desítky minut působení. Účinek tohoto čaje jsem musel zajíst pečivem a propláchnout více ústa, aby šlo pokračovat dále.
Vylouhovaný list: jeden z nejdrobnějších, nejmenších listů. Hnědavo-zelený, tužší, vesměs lámaný větší list.
Sheng 4:
Nahřátý list: lehce tabákový s medovými nuancemi, decentní sladká navinulá složka.
Barva: světlejší žlutavá, nejmenší množství zlomků.
Chuť: stabilní lehký nálev s minimálním tabákem, s příjemnou medovo-květovou chutí, nasládlý charakter s bylinno-vegetální "zásaditou" vedlejší složkou. První tři kousky byly vždy více, či méně "kyselé", těžší na žaludek, ale tento sedá do úst i do žaludku s lehkostí, uvolňuje. Od třetího nálevu pestré mnohotvárné chutě, sladké, lehce nahořklé, hrají mi zde květy, med, svěží lehké vodnaté ovoce. Ve všech směrech stabilní a vytříbený pu-erh! Při silnějším nálevu je zde lehká "hrubší" složka, připomínající meloun u slupky. Tyto vegetální projevy jsou navýsost příjemné.
Dochuť: první nálev lehčí, středně dlouhá dochuť s lehkou vegetální složkou a květinkovým slabším projevem. Další nálevy otevírají prvky medového melounu, lehké nuance květin a náznaky medu, ani stopa po tabáku, od těřího nálevu i minimální vegetální složka. Další nálevy medovo-melounové, květinky až po dlouhé době po odlehčení celku, vzlínání ještě sladších prvků, lahodný, dlouhotrvající a pestrý celek.
Vylouhovaný list: hezké drobné listy, tužší struktura, malinké špičaté tipsíky.
Sheng 5:
Nahřátý list: sladké ovocné nuance s lehounkým tabáčkem.
Barva: pravděpodobně nejsvětlejší žlutavá, větší množství malinkých zlomků.
Chuť: nahořklé nuance, mírně nasládlý základ se silně vegetálním podtextem, lehké dřevité nuance, slabé ovocné projevy v prvním nálevu, evokuje mi vodové lehké bílé hrozny. Od třetího nálevu lehké meruňky nasládlejšího charakteru, stále výrazná hořkost a až travnaté, lehce agresivní prvky. Silné nálevy, které jsou s každým nálevem do šířky. Poslední nálev je více travnatý v základu, prakticky, jako zelený lepší čaj.
Dochuť: výrazněji nahořklá složka, projevy tabáčku, poměrně výrazné vegetální pozadí, od prvního nálevu delší dochuť. Od třetího nálevu silné vzlínání sladké chutě, meruňkové nuance, později až do lesního ovoce - sušené maliny. Poměrně hrubá travnatá vedlejší složka, velmi silné na žaludek. Čtvrtý a pátý nálev stabilnější, sladší, silný aftertaste, sládnoucí projevy ovoce, ale stále za přítomnosti hrubšího vegetálního podtextu - nejvýrazněji "mladý" sheng.
Vylouhovaný list: poměrně velké, hnědavo-zelené listy tužší struktury, spíše potrhané kusy větších listů, minimum tipsů, pár větviček v celku.
Po tomto rychlém prolévání hodnotím takto:
Sheng 1 *****
Sheng 2 **
Sheng 3 ****
Sheng 4 ***
Sheng 5 *
Po tomto rychlém prolévání hodnotí má žena takto:
Sheng 1 ****
Sheng 2 *
Sheng 3 ***
Sheng 4 *****
Sheng 5 **
Odhalení:
Vzorek 1 = PG444 = 2017 Pa Sha - gu hua
Vzorek 2 = PG437 = 2017 La Hu Craft
Vzorek 3 = PG063 = 2016 Zheng Qi Tang Gu Cha
Vzorek 4 = PG422 = 2018 Da Lao Wu
Vzorek 5 = PG417 = 2018 Wu Liang Qiao Mu
Vzorek 1 - 2017 Pa Sha - gu hua
Sweet fruity notes from the 2017 Pa Sha - gu hua , along with slight persimmon astringency of the 2018 spring mao cha ( also Pasha ) would make your taste buds twist around by confusion when camomile notes of the Zi Juan ( purple variety Puer area ) would kick in. Make it more smooth and understandable to your pellet, we've blended in a "transitional" mao cha from another further located village.
Tea Cake 200g
Crafted by Yunnan Craft
Tea Material Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2017-2018
Season Mix - Spring / Autumn
USD 43.28/200g
Vzorek 2 - 2017 La Hu Craft
Blend of spring 2017 and autumn 2016 harvest from young and old trees ( 100-150 years age ) growing in the mountains at 2000 m.alt . near to Myanmar borders. Tea has been processed in Nuo Fu village by La Hu people. The "mao cha" has been stored in Kunming till autumn 2018 and then pressed by Yunnan Craft Tea company. Brewed tea can hold the sweetness around 10 -12 infusions before gets weaker.
Packed Tea 200g
Origin Jing Mai Shan
Crafted by Yunnan Craft
Tea Material Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2016 - 2017
Season Mix - Spring / Autumn
USD 30.15/200g
Vzorek 3 - 2016 Zheng Qi Tang Gu Cha
The spring tea leafs from the old trees in area in 1900m.alt picked in early spring. In ratio 2-3 leafs / one bud in medium pressed tea cake.Unique flavor of flowers without any astringency or bitterness .The yellow tea soup is clean and bright giving smooth and rich sweet floral taste in full mouth following by intensive "Hui Gan" all the way down the throat.
Tea Cake 400g
Origin Meng Ku
Crafted by Shi Dun
Tea Material Arbor tree ( Qiao Mu )
Year 2016
Season Spring
USD 61.19/357g
Vzorek 4 - 2018 Da Lao Wu
Da Lao Wu is the name for spring leafs from arbor trees around 300 years old growing in Laowu Shan area and pressed into the 200g cake. Very mellow tea soup without any astringency or bitterness . Light sour touch from first sip will turn to intensive "sheng jing" buzzing around the tongue. After few cups "hui gan" will also show up and overall sweet mouth sensation stays over 10 solid steepings
Tea Cake 200g
Origin Lao Wu Shan
Tea Material Ancient tree ( Gu Shu )
Year 2018
Season Spring
USD 38.80/200g
Vzorek 5 - 2018 Wu Liang Qiao Mu
Spring harvest from small arbor tea trees growing on Wuliang mountain medium hard pressed into the 357g cake. There is no any significant front sweetness or buzzing "sheng jing" but if you are an experienced pu-erh tea drinker you will taste the throat sweet "hui gan" sensation behind the light smokey notes. It's a very suitable tea for long time storage.
Origin Pu'er ( Si Mao )
Tea Material Bush tea ( Tai Di Cha )
Year 2018
Season Spring
USD 31.34/357g
Prodejce: https://www.yunnancraft.com/