Čajové směsky
Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).
1.1.2011
Arabská specialitka též nazývaná jako "Berberská whiskey". Černý čaj s marockou nana mátou. Tento nápoj se podává silně slazený. Poprvé jsem viděl tento čaj v nabídníku čajovny Probuzený slon v Brně.
200ml konvička, jeden nálev, 80°C, dlouhé louhování - 10min i více, promíchat hůlkou, aby se promíchal nálev u dna s vrchní vrstvou.
Poměr: 2 čajové lžičky suchého listu černého čaje (můžeme vybírat z širokého spektra černých čajů, za nejvhodnější však pokládám výraznější čaje, např. Assamy, silné čaje může zjemnit a obohatit, nevýrazné čaje naopak překryje), 3/4 čajové lžička nana máty. V praxi si musíte od oka udělat svůj vlastní poměr, každému sedí jiný poměr chutí. Nedoporučuji dávat více nana máty, překryje pak chuť černého čaje a celkový dojem vyjde na stejno jako u Touaregu.
Chuť: záleží hodně na použitém listu, osobně jsem použil Assam CTC, louhovat velmi dlouho, promíchat vrstvy nálevu v konvičce. Hutný tmavý nálev se základem černého čaje, doplněný v perfektní vyváženosti chutí máty, která dává dojem lehké "zelenosti" nálevu. V dochuti je máta cítit jen zbytkově, převažuje chuť Assamu, jsem rád, že jsem na tuto kombinaci přišel, příjemný nálev!