Čajové směsky

Čajové směsky směs čajových lístků s jinými ingrediencemi. Jako příklad může být čaj Touareg (směs Nana máty a zeleného čaje Gunpowder).

Šaj Bil Hel


22.2.2011

Černý cejlonský čaj nejprve klasicky vylouhovaný a poté dodatečně vařený s kardamonem a cukrem.

Konev 150ml/ 5-6g čaje (více čaje, pro silnější nálev).
Ceylon vsypeme do konvičky, zalijeme vroucí vodou a louhujeme až 10 minut (čím silnější a tmavší nálev, tím lépe). Při čekání na nálev si přichystáme hrnec, do něho dáme 3 čajové lžičky nejlépe třtinového cukru (dávkování dle Vaší chutě, mě seděl tento poměr) a cca 20 tobolek kardamonu (možno i samotná zrníčka z tobolek). Když máme čaj vylouhovaný, nálev vlijeme do hrce a spolu s cukrem a kardamonem povaříme cca 5 minut. Poté opět vlijeme přes sítko do konvičky. Vznikne velmi aromatický plný nálev nevšední chutě.

Chuť je plná, se základem černého čaje, prosycená kardamonem, velmi příjemná a povzbuzující kombinace. Pokud je chuť svíravá, přidáme cukr. Dlouhý aftertaste po vypití, silný tmavý dozvuk černého čaje s jemným dozníváním kardamonu na patře. Skvělá chuť!

Závěr: Rozhodně netypické pití a velká zkušenost ve směskách, výborné na chuť a povzbuzení.