Ovocné a ovoněné čaje

Ovocné a ovoněné čaje - směsky uměle ovoněné, "čaje" obsahující kandované a sušené ovoce.
Směsky mohou obsahovat i čajové lístky, v celkové chuti však nejčastěji zanikají.

  • Ledový čaj rybíz-jablko (Ox)

  • Vložil Tomáš Klouda 25.6.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Složení: pravý zelený čaj Sencha, červený rybíz (min.4,2%), jablka (min.3,9%), aroma, nana máta, vousatka citrónová. Může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů.
    Příprava: vodou o teplotě 85°C zalejte čaj v poměru 0,6l na 4 polévkové lžíce. Ponechte 3 minuty louhovat. 1l nádobu naplňte do 2/3 kostkami ledu a ihned přelijte připraveným čajem.
    Pravý zelený čaj Sencha s chladivou chutí rybízu a jablíček s dotekem máty.
    Balení: 50 g
    Země původu: Čína
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list světlejší zelené barvy, ve směsce krásně svítí žlutá stébla vousatky a místy jsou vidět červené kuličky rybízu. Vůně listu nakyslá, velmi věrohodné aroma, spojení se zeleným čajem je asi nejvhodnější variantou, celek působí svěžím dojmem.
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, 85°C, 6 minut louhování.

    Vůně: nakyslá, ovocná, velmi výrazné tóny rybízu, velmi povedené aroma.
    Barva: velmi světlá, zelená s odstíny žluté.
    Chuť: relativně plný základ, velmi osvěžující lehké tělo, základ tvoří nejen po vonné, ale i po chuťové stránce věrohodná rybízová složka. Zelený čaj v pozadí pouze lehce svíravý, veškeré negativní prvky vyhladí aroma, lehké travnaté náznaky, dominuje však rybíz s jemnou nuancí višně. Ve studené variantě je celek ještě uhlazenější, po vychlazení je základ vyloženě jen ovocný.
    Dochuť: lehké svíravé prvky na jazyku, nakyslá základová složka s mírnou nahořkostí, ale stejně, jako v chuti, aroma vyhlazuje vše negativní, celek je sladko-nakyslý, po rybízu a višních. Dochuť netrvá nikterak dlouho, poměrně rychlý spád, na jazyku již zůstává po pár minutách jen lehounce nakyslé aroma bez síly. Ve studené variantě je síla dochutě ještě o trochu slabší.
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list světle zelený, křehký, převážně lámaný, místy téměř nepoškozené listy. Při srovnání suchý/mokrý list jsem nalezl zajímavou větvičku o délce kolem 8 cm - viz foto...
    nadobi
    nadobi
    Závěr: Zajímavá nevšední kombinace, rybíz je velmi osvěžující, ale plnost nálevu mě příliš nepřesvědčila.

    nadobi     Cena: Výhra ženy v soutěži Oxalis (internetová cena 60,-/50g)

    Prodejce: Oxalis