Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Yerba Maté - Ruvicha Relajante
Info od prodejce:
Yerba Maté / Ruvicha Relajante - 500 g
yerba maté s přídavkem anýzu, heřmánku a lipového květu
Detailní popis produktu
Ruvicha relajante je směs yerba maté s lipovým květem, plodem anýzu a heřmánkem.
Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. V trávícím traktu působí spasmolyticky. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu.
Heřmánek uklidní žaludek, kdyby se snad polekal síly maté a lípa pomáhá uklidnit nervy i trávení, působí proti křečím.
Výsledkem je relajante /relachante/ no prostě relaxační a uklidňující směs!
Agro Industrial Ruvicha sídlí ve městě Yuta, departmentu Caazapá. Vznikla v roce 2002 jako UNIMATE S.A. s cílem věnovat se výsadbě, využívání, industrializaci, zpracování a komercionalizaci paraguayjského maté a to vše při dodržení zásad ekologického pěstování produktu.
Datum minimální trvanlivosti: 5/2022
Doplňkové parametry
Kategorie: YERBA MATÉ
Vlastnosti yerba maté: Yerba maté se stonky, Yerba maté s bylinami
Země původu: Paraguay
Balení: 500 g
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně suchého listu je pronikavá, příjemně po anýzu, silně pendreková vonná složka (jako tlusté černé pendreky z poutě). Lehounce bylinno-květový podtext s lehounkým kouřovým aspektem, který připomíná mahagon, vůni inkoustu/tuše. Velikostně spíše jemně sekaný list, relativně málo prachu, ale listy jsou drobněji sekané. Stonky kratší, užší, žádné silné větve. V celku jsou vidět hnědé zlomky (anýz), větvičky jsou béžové a list světlejší zelený, olivově zelený až khaki. |
VŮNĚ VÝLUHU | | Zpočátku se z kalabasy linula lehounce kouřová složka jako při zpracovávání, zahřívání, broušení dřeva. Postupně se přidává anýz a poměrně výrazně heřmánek. Vůně pendreku přetrvává, paraguayský původ je nepopiratelný, silná kouřovo-nahořklá bylinná základna, heřmánek výrazný, ale v celku uhlazený. |
BARVA VÝLUHU | | Tmavě zelená až do hněda, poměrně silně zakalený nálev, ale minimum zlomků a prachu. |
CHUŤ | | První zalití patra výluhem usrknutím z bombily dává nahořklé pendrekovo-bylinné prvky, dřevité nuance a silný anýz na kořenu jazyka. Heřmánková chuť uhlazuje celek, dává mu lehce nadnášející "světlejší" složky", posouvá spektrum od lehkých složek, až k těm hutnějším, bylinným a nakonec k pendreku. Plně uspokojivý komplexní požitek v ústech, interakce všech částí dutiny ústní. . |
DOCHUŤ | | Po polknutí silný nahořklý anýz, lehce popílkový/dřevitý nádech. Po chvilce uvolnění, popuštění uzdy heřmánku, lehce nakyslým bylinným prvkům za vydatné podpory černočerného lahodného pendreku. Rozhodně nevšední kompozice, syté a výrazněji hořké tělo. Pendrek a heřmánek jsou složky, které nemusí každý - buď vám chutnají, nebo ne. Za mě heřmánek spíše nemusím, ale zde je decentní a působí příjemně. Zaznamenávám spíše chladivý efekt, středně výrazné povzbuzení. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobný tuhý mokrý list tmavší zelené barvy, voní stále po pendreku a heřmánku. |
Osobní popisek: Teplejší voda zvýrazní heřmánek a hořkost, naopak macerování není příliš přesvědčivé, natolik chutné, aby mě to přesvědčilo o této variantě přípravy. Volím střed, klasiku kalabasu a bombillu, 70°C a dávkování spíše polovinu kalabasy listu a jen prolévat a srkat. Vydatné a rozhodně pro nás chutné matéčko! Ženu zcela uhranulo.
Cena: 135,-/500g
Prodejce:
Pijumate