Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
5.12.2011
Info (wiki)
Rooibos roste pouze na malém území v Cederbergu v provincii Western Cape (Západní mys). Rostlina se vysazuje v únoru až březnu. První sklizeň je za půl roku. Poté se sbírá do vaků a drtí se. Nefermentovaný list se nazývá „zelený“ rooibos.
Zdravotní účinky (wiki)
Díky jeho jedinečnému složení má popíjení rooibosu pozitivní vliv na lidi s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos také působí proti alergickým reakcím, zmenšuje ekzémy a podráždění kůže. Pozitivní vliv má také při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Pro jeho protizánětlivé účinky se používá v mnoha kosmetických přípravcích.
Zajímavosti (wiki)
V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Rooibos se stal velmi populárním v západních zemích, zvláště u zákazníků, kteří kladou důraz na zdravý životní styl, pro svůj velký obsah antioxidantů a minimum kofeinu.
Příprava:
Jednonálev konvička 250ml (rýžový porcelán), 3g listu, voda 90°C, louhování 5-6min
List barvevný, žlutá, zelená, hnědá, drobné jehličky.
Předehřev nádobí - velice intenzivní vůně, sladká charakter, specifická bylinná vůně.
Vůně nálevu - specifická, nasládlá, bylinná.
Barva nálevu oranžová - nepatrně do hněda.
Chuť - plná specifická bylinná chuť rooibosu, velice sladký základ s plnou specifickou složkou. Nenáročná přirozená chuť s nevtíravým a vyváženým celkem.
Dozvuk poměrně dlouhý, taktéž velice sladký, specifická bylinná složka je dlouho cítit po celých ústech.
Delším louhováním nic nezkazíme, nálev stále velice příjemný, tento nečaj je vhodný pro začátečníky.
Příprava je taktéž možná v kalabase, drobné jehličky jsou jako dělané pro srkání bombilou.
Závěr: Levný nenáročný chutný nečaj vhodný i pro večerní popíjení. Zelený Rooibos upřednostňuji před fermentovaným, pro jeho přirozenost. Pro celkovou sladkost nálevu není nutno dále dochucovat.
Cena: 29,-/50g
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek