Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Rize


7.9.2010

Jemně drcený a velice aromatický černý turecký čaj. Pochází z oblasti kolem stejnojmenného města - Rize. Tradičně se připravuje v samovaru a podává se značně slazený v tradičně zdobených skleničkách.

Vrchovatá polévková lžíce suchého listu / 1l výsledného nálevu.
2 čajové lžičky cukru.

Suché lístky vložíme na pánev a dáme jí na oheň. Pražíme je tak dlouho, dokud se nerozvoní a nezačnou stoupat první proužky dýmu. Poté tyto lístky zalijeme předem připravenou vařící vodou z varné konvice. Na mírném plameni necháme vařit cca 5-10 minut. Odstavíme nádobu a necháme cca 5 minut louhovat. Poté slijeme do konvice přes sítko.


Nálev má červeno hnědou barvu. Čaj má velice specifickou pronikavou vůni, sladkou, plnou chuť s kvítkovými tóny (kvítky růže, ibišek) a s decentně kořeněnými prvky. Velice povzbudivý čaj příjemný i v letním období. Doporučuji nenechat vystydnout, čaj potom není tak dobrý (můj osobní pocit).

Prodejce: Jiaogulan

Dovozce: Linexia

Cena: 100g/46,-