Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Georgia Black Tea Ramiz - spring 2012


Vložil Tomáš Klouda 24.9.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Jarní sklizeň 2012 v polovině května. Černý celolistý čaj, oblast Adjara, vesnice Chakvi.
nadobi
Suchý list krásného vzhledu, tmavá barva listu, černo-hnědá. Velmi dlouhý úzký suchý list, prakticky pouze vícelisté celky. Vůně bylinná s mandlovým podtextem.
nadobi
Jednonálevová příprava:
Gaiwan 150ml, 2g listu, 95°C, 4min louhování, předehřev nádobí - velice intenzivní chmelovité a bylinné složky, jemného a uvolňujícího dojmu.

Barva nálevu: hnědavá barva nálevu s náznakem odstínu červené.
Vůně nálevu: bylinná s chmelovitým základem, v pozadí lehké nugátové složky.
Chuť: sladký charakter nálevu, plná hutná bylinno-nugátová složka s pouze lehkými ovocnými přezrálými tóny. Pestrý hutný a přitom kulatý nálev, start na bylinných chmelovitých složkách s příjemným ořechovo-nugátovým podtónem, později nálev sládne a přechází do ovocných pestrých složek (bluma, broskev, trop. ovoce) s mandlovým podtónem.
Dochuť: dlouhá jemná dochuť, lehké dřevité prvky s chmelovitou chutí, později ořechovo-ovocné složky a v závěru výrazné nugátové chutné složky. Plynulé přechody ze složky na složku, kulatý neagresivní nálev, delší louhování, ani dávka nemá zásadní vliv na hebkost tohoto čaje. Povzbudivý účinek se zahřívajícím efektem.
nadobi
nadobi
Vícenálevovávová příprava:
90ml tenkostěnný gaiwan, 4g listu, předehřev nádobí, objemné listy se vejdou akorát do gaiwanu

1.nálev 95°C/30s - zatím poměrně světlý hnědavý nálev, intenzivní chmelovitá vůně s bylinným podtextem. Hebký sladký nálev, spíše zásaditého uklidňujícího složení. Hebké chmelovito-ořechové tóny na startu, přechází do zhutňujících se chmelovitých tónů, ořechové prvky v pozadí se zvýrazňují, v závěru přechází téměř k nugátovým tónům sladkého základu. Lehké dřevité prvky v pozadí s mírnými tóny tropického ovoce, jež tvoří sladký charakter nálevu. Dochuť středně dlouhá, tropické ovoce ve stejné úrovni, jako bylinná chuť s dřevitým podtónem, v pozadí nugátové prvky. Závěrem se zvýrazňují dřevité tóny a ovocná jednoduchá složka.

2.nálev 95°C/35s - nepatrně tmavší nálev, čirý, bez prachu či kalu. Výraznější tóny ořechů a bylinného nádechu, celkově hladší nálev, dřevité prvky nejsou již přítomny, pouze čistě sladký nálev, lehká ovocná složka v pozadí. Celkové zhutnění nálev, uklidňující vyvážený celek. Závěr velmi sladký, ovocno-mandlový. Dozvuk hutný, delší, bylinný s ořechovým podtónem, který se postupně zvýrazňuje až k nugátovému sladkému závěru.

3.nálev 95°C/50s - hutný plný nálev, ovocná primární jemná složka, sladký charakter, bylinný podtón. Později přechod na mandlové složky na stejné úrovni s ovocnou chutí. Nejvýraznější nálev pestrých hutných složek s nugátovým těžším tónem v pozadí. Dozvuk nyní velmi dlouhý, ovocný základ s bylinným náznakem a ořechovými podtóny, sladký celek. Závěr ovocno-nugátový, velmi sladký.

4.nálev 100°C/110s - zvýšením teploty vody jsme docílili totožného výsledku, jako v minulém případě.

5.nálev 100°C/230s - snížení výraznosti, omezení na pár složek hlavních, bylinná složka neurčitých prvků s ořechovým mandlovým podtónem, ovocnost hlavní chutí, neurčitá, přezrálá složka. Dozvuk středně dlouhý, ovocný, sladkého základu s ořechovo-bylinným podtónem.

6.nálev 100°C/300+s - poslední nálev malé výraznosti, lehoučká ovocná chuť s bylinnou vedlejší chutí, pouze nepatrná ořechová slžoka v pozadí. Dochuť krátká lehce ovocná s neurčitou bylinou vedlejší chutí.
list
nadobi
Vylouhovaný list enormní velikosti, při porovnání s korunou je jasně vidět jak velké listy jsou použity. Pilovité podlouhlé listy červeno-hnědé barvy, tužší. Krásné vícelisté celky, prakticky bez prachu a s minimálním množstvím podrcených kousků (a i ty bych spíš připisoval přepravě)
Závěr: Jarní sběr se plně odráží v celkovém projevu čaje, zůstává typická bylinná základová složka, nová je ovocná vedlejší chuť s výraznější nugátovou chutí. Tento "FF" je jemnějšiho charakteru, celkově není tak povzbudivý a hutný, jako "AF", je to ovšem zcela jiný rozměr tohoto čaje a určitě je vhodnější pro jarní popíjení.

Cena: 1847,-/kg

Prodejce: Petr Sič - www.gruzie.tode.cz