Yerba mate

Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.

  • Yerba Maté - Quero Mais Abaxaci com Hortela

  • Vložil Tomáš Klouda 11.9.2022, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Yerba Maté / Quero Mais Abaxaci com Hortela 500 g
    Maté s příchutí ananasu a máty vhodné na tereré
    Detailní popis produktu
    Quero Mais je relativně mladá značka založená v roce 2008. Quero Mais Abaxaci com Hortela je maté ochucené ananasem a mátou, určené na přípravu za studena.
    Složení: yerba maté (Ilex paraguariensis), ananasové a mátové aroma
    Země původu: Brazílie
    Datum minimální trvanlivosti: 23.11.2021, sleva z důvodu blížícího se konce expirace.
    Doplňkové parametry
    Kategorie: YERBA MATÉ
    Hmotnost: 0.5 kg
    Vlastnosti yerba maté: Listové yerba maté, Ochucené yerba maté, Yerba maté s bylinami
    Země původu: Brazílie
    Balení: 500 g
    caje
    caje
    caje
    caje
    Příprava za tepla POZNÁMKY
    LIST Vůně je zajímavá, připomíná kompotovaný ananas, ananasové bonpari s lehce nahořklou bylinnou stopkou a mátovým prachem. Nahrubo sekaný list, různorodá velikost větviček i listu, poměrně velké množství prachu, celkově převládají spíše drobnější části. Větvičky světlé do béžova, list je světlejší, zelené barvy, místy nahnědlé plátky.
    VŮNĚ VÝLUHU Zpočátku dominuje yerba a nahořklé prvky, postupně ale převládají ovocné sladké nuance. Silně mi pak vůně z kalabasy připomíná grenadinu, ananas zapečený v listovém těstě.
    BARVA VÝLUHU Tmavá zeleno-hnědavá, poměrně dost kalná.
    CHUŤ První usrknutí mi připomíná ochucené umělé sladidlo, ananasový vitacit, sacharin. Až při několikerém prolití a usrknutí se stává kompozice příjemnější, popustí uzdu i mátě, která jemně brní, ochlazuje. 70°C je lepší pro intenzivnější prvky bylin, dokreslují základnu a dávají sytější, pestřejší chuť. Nicméně ta ovocná složka na mě za tepla působí příliš uměle, vložené nějak nešetrně mimo spektrum, nezapadá mi to.
    DOCHUŤ Mírně hořká základna, plynule přecházející na sladkost, lepší působení ovocné složky, kompotovaný ananas z plechovky, vč té vody, velmi sladké po minutce, máta vibruje v hrdle a na jazyku, nahořklá stopka yerby zakrývá umělý pocit z aromatu.
    VYLOUHOVANÝ LIST Naprosto vyjímečný je vzhled vylouhovaného listu - zářivé, čerstvé, sytě zelené listy svědčí o jiné výrobě, než tomu bývá u klasických argentinských, či paraguayských kousků.

    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Příprava za studena má výhodu v podobě lepší stability a působení aromatu, dává prostor pro letní mix, naprosto famózní v letních teplotách, v 30°C doslova záchrana, velká Simaxka 1,5l 50g yerby, plátky nektarinky a nejlepší osvěžení je na světě! Převážně drobný list a prach je vhodný pro macerování, přesto však preferuji přípravu za tepla a pak nechat vychladit, vyšší obsah extrahovaných tříslovin dodá posléze vychlazenému výluhu širší záběr.
    caje
    caje
    caje
    Cena: 100,-/500g

    Prodejce: Pijumate.cz