Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
15.3.2009
Základní třída čínského červeného čaje, který je znám i nečajové veřejnosti. Tento čaj se vyrábí v okrese Qi men v provincii An Hui. Angličané ovšem výslednému produktu zkomolili název a tak jej známe nejčastěji pod označením Keemun. Původně byl tento čaj vyráběn do zelené varianty, ovšem od roku 1875 se vyrábí jako čaj červený. Qi men je základ pro výrobu English Breakfast tea.
List je drobný, lámaný, voní lehce praženě. I v chuti převažuje tento pražený tón.
1. způsob přípravy: cca 4g čaje/150-200ml hrnek, sítko, zalít 100°C horkou vodou a nechat louhovat 5 minut. Silný, povzbuzující nálev, všechny chutě jsou však pohromadě, což není nejvhodnější. Tento čaj je vhodný k jídlu. Velmi pražená chuť s dřevitým základem s nepatrnými ovocnými tóny, dozvuk krátký ale příjemný.
2. způsob přípravy: 5-6g/100ml gaiwan, zalévat 100°C - lze dostat 3-4 dobré nálevy, každý nálev takto můžeme náležitě vychutnat a rozebrat chuťové složky (narozdíl od předchozí varianty). 1.nálev slévat po 15-20s, druhý 30-45, třetí minuta louhování, popř. kle kvality čaje čtvrtý nálev - 2minuty. V chuti se tato příprava odrazí velice znatelně, nálev není tak agresivní, více prostoupí ovocné složky, tóny dřevin, mírně se prodlouží u druhého nálevu dozvuk.
Celkově nemůžete čekat od tohoto čaje zázraky, je to čaj obyčejný a také levný, vhodný pro každodenní popíjení. Výborný k jídlu, čtení a práci. Při dobré přípravě, umí překvapit.
Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek