Bílý čaj

Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.

Puerové pupeny - "Bílý puerh"


13.5.2011


Suchý list překrásného vzhledu složený z mladých rašících tipsů, hezké složité celky, vůně jemňounká intenzivní květinová s nevšedním charakterem.

4g/100ml gaiwan, předehřev nádobí (květinovo-bylinné, lišejníkovité vonné tóny) + nultý oplachovací nálev


1.nálev 90°C/25s - velice světlý nálev s žlutavou barvou. Vůně zajímavá, květinovo-bylinná. List velice lehký, pluje po hladině. Chuť specifická, velmi příjemná, lehké sametové tóny, v květinové svěží chuti lze cítit náznak medu a čerstvost dává pocit šťavnatosti - jako nektar. Bylinné složky převážně lišejníkovité, působí na začátku chutě později jako podtón. Příjemný středně dlouhý jemný dozvuk začíná na květinové složce s postupně těžknoucí lišejníkovitou složkou.

2.nálev 90°C/25s - stále velice světlý nálev s tmavší žluto-zelenou barvou. Vůně listu pestřejší, citrusovo-bylinno-květová, místy až do medova. Pestřejší, plnější nálev, velmi zajímavé přechody chutí. Primární bylinná složka v pozadí, střídající se výraznost sladkých květinových prvků (nektar!), místy probleskne téměr medová jemné složka, v závěru zvýraznění bylinných tónů. Těžší koncovka, list již začíná odkrývat svou sílu, vyplouvají na povrch tmavší bylinno-medové prvky - zatím jen v koncovce. Místy probleskne lehká nakyslá citrusová složka. Aftertaste poměrně dlouhý, jemný, velmi jemný, s bylinnou sladkou primární složkou, vedle kterých můžeme najít květinové spletité podtóny. I dochuť postupně těžkne, přechází do tmavších hutnějších sladkých složek - med, bylinné prvky a místy souhra chutí evokující nektar.

3.nálev 90°C/20s - opět nepatrně tmavší zelenkavý nálev, plnější charakter, chutě začínají být "ostřejší" a tmavší, působí stále velmi jemným dojmem, celkově sladký bylinný základ, výraznější plné květinové prvky, přidala se i jemná ovocná složka ne zcela zralého ovoce, příjemné plná chuť s dlouhotrvajícím dozníváním. Koncovka znatelně medových tónů s květovými prvky. Aftertaste dlouhý, těžší s tmavšími prvky, velmi hezký přechod z jemných z květinovo-bylinných prvků na říznější lišejníkovité a citrusové složky, v závěru ovocná koncovka.

4.nálev 90°C/30s - podstatně tmavší nálev oproti minulým nálevům - žlutavá barva. Počáteční bylinná lehká složka, prakticky okamžitě přechází do podstatně tmavšího charakteru, zvýrazněné lišejníkovo-houbové tóny, celkově přechází spíše do tmavších těžších složek, květinovo-ovocné plné tóny tvoří medový/nektarový skvělý požitek. V závěru intenzivní květové prvky (náznak lotosu), a citrusové nakyslé složky tvořící velmi zajímavý celek! Aftertaste říznější, citrusovo-lišejníkovitý základ, později přecházející na ovocné a květinové prvky se senzační koncovkou. Nálev svými hutnějšími a plnějšími prvky začíná působit povzbudivě.

5.nálev 90°C/45s - konstantní nálev, stejné složky jako v minulém případě, velmi povzbudivý charakter, uvolňující účinek. Nepatrně se zvýraznila koncová citrusová a květová složka v chuti samotné.

6.nálev 95°C/60s - zaznamenávám drobný úpadek, ale nic razantního, stále plný kulatý nálev bez jediné negativní složky, harmonizující sladký charakter s bylinno-květovými složkami - těžší ovocná chuť v závěru. Aftertaste jednodušší, ale stále dlouhý, omezení na pár vybraných složek, působí těžším dojmem, výraznější ovocná a květinová složka oproti zbývajícím prvkům.

7.nálev 95°C/120s - znatelný pokles chutí, omezení na jednotlivé složky, nálev již není tak plný, zachoval si však své těžší prvky, lehké květinové až medovité prvky s finální ovocností. Bylinná základová složka, lišejníkovitý tón již málo znatelný. Aftertaste středně dlouhý, omezenější, sladké tělo s bylinným základem a sladkou květinovou chutí.

8.nálev 90°C/300+s - příjemný závěr tohoto výtečného čaje, nasládlý nálev lehkých květových tónů. Dozvuk krátký.


Lístky jsou velice chutné a měkké, lze je po přípravě pojídat.


Závěr: Zpočátku velice jemné tóny, které působí osvěžujícím efektem, přecházející do tmavších plnějších nálevů. Pupeny jsou jemnější, než lisované "bílé" puery, s kterými jsem se zatím setkal. Opět mě nejvíce oslovil přechod z jemných chutí na hutnější. Zajímavé je, že tyto pupeny nejsou tak náchylné k degradaci chutě v průběhu času. Doporučuji milovníkům harmonizujících nálevů.

Cena: 330,-/100g

Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava

Dovozce: Spolek Milců čaje